Kamerinis orkestras gros džiazą

Su Klaipėdos kameriniu orkestru rytoj muzikuos Lietuvos džiazo ambasadoriumi vadinamas saksofonininkas ir kompozitorius Liudas Mockūnas bei džiazo pianistas Tomas Kutavičius.

Pasižymi poetiškumu

Su koncertine programa „Garsų fantazijos“ debiutuos naujasis kolektyvo meno vadovas violončelininkas Mindaugas Bačkus. Būtent jis pakvietė talentingą saksofoninką L.Mockūną pagroti solo su orkestru. Svečias kartu atliks Arvydo Malcio bei savo paties kompozicijas. Dar skambės Wolfgango Amadeuso Mozarto bei gruzinų kompozitoriaus Vato Kakhidze’s kūriniai. Koncerte taip pat dalyvaus T.Kutavičius (klavišiniai, vokalas).

Kompozitoriaus A.Malcio kūryba pasižymi poetiškumu, o originalumą jis supranta ne kaip poreikį išsiskirti, o kaip bandymą suvokti save ir aplink vykstančius reiškinius, jų kilmę. A.Malciui svarbu, kad muzika bylotų apie svarbiausius dalykus: žmogiškas aistras, pakilimus ir nuopuolius, meilę ir mirtį, žmoniškąsias vertybes: „Klausytojas mano muzikoje turi jausti tam tikrą kultūrinę terpę, kultūrinį lauką, suvokti muzikinių ženklų, akcentų bendrumus. Jie neturėtų jo įpareigoti ir gluminti, kad kažko nežino, nesuprato, ar apsimesti – jei nesuprantu, tai turbūt ir bus menas...“.

Kuria ir groja pats

Saksofonininkas ir kompozitorius L.Mockūnas, net keletą kartų apdovanotas už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai, yra vienas iškiliausių Lietuvos džiazo kūrėjų, moderniojo džiazo ir laisvosios avangardinės muzikos atstovas. Jo vardas garantuoja meistrišką atlikimą ir kompozicinę intrigą. Liudas sukūrė individualų grojimo pučiamaisiais stilių, atsiribojantį nuo stilistinių dogmų, prisodrintą multifoninių technikų, ekspresyvių garsinių iškrovų ir perpūtimų, neįprastų garsinių efektų. Savo muzikoje atlikėjas tirpdo ribas tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos.

Džiazo ir akademinės muzikos L.Mockūnas mokėsi M.K.Čiurlionio menų mokykloje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, magistro laipsnį gavo Kopenhagos (Danija) ritmo muzikos konservatorijoje. Menininkas pelnytai vadinamas Lietuvos džiazo ambasadoriumi. Džiazą jis pradėjo groti būdamas aštuonerių su Vladimiro Čekasino vadovaujamu moksleivių džiazo ansambliu, nuo 15 metų nuolat dalyvauja džiazo festivaliuose, žinomas ir kaip ansamblių lyderis. L.Mockūnas grojo su daugeliu Lietuvos džiazo muzikantų. Jis yra įvairių tarptautinių projektų iniciatorius, daugybės konkursų laimėtojas, muzikavęs beveik visoje Europoje, JAV ir Kinijoje.

Garsaus kompozitoriaus sūnus

Be džiazo, L.Mockūnas atlieka ir šiuolaikinę akademinę muziką, yra grojęs su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Šv. Kristoforo kameriniu orkestrais.

Pasak kritikų, L.Mockūno grojimas išsiskiria „neortodoksiškais išraiškos priemonių deriniais – nuo kinematografiškai ekspresyvių garso masių proveržių iki apokaliptinių himnų ar transcendentiško varpų gaudesio. Dažnai nenuspėjama jo muzika – tai energizuojantis free džiazo, lyriškumo ir Vidurio Europai būdingo ekspresionizmo mišinys”.

Garsaus kompozitoriaus sūnus T.Kutavičius akademinį ir džiazo išsilavinimą įgijo M.K.Čiurlionio menų mokykloje, Vilniaus konservatorijoje bei Lietuvos muzikos akademijoje. Kaip džiazo pianistas jis debiutavo su studentišku kolektyvu – Vilniaus konservatorijos bigbendu. Dėl puikaus instrumento valdymo, sugebėjimo sklandžiai jungti džiazo ir klasikinės muzikos elementus bei savito vokalo, atlikėjas greitai tapo paklausiu muzikantu. Su įvairiais džiazo projektais bei solo T.Kutavičius dalyvavo tarptautiniuose džiazo festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

Koncertas „Garsų fantazijos“ – penktadienį 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių