Į viską žiūrintys atvirai

Jie artistiški, linksmi, kūrybingi, neriboja savęs ir groja tai, kas juos džiugina. Ar tikrai toks yra SOLO ansamblio penketukas, galėsite įsitikinti jau rytoj.

Teatro laboratorijos „Atviras ratas“ aktoriai Vytautas Leistrumas, Jonas Šarkus, Justas Tertelis ir Giedrius Kiela, save vadinantys ne tik bendradarbiais, bet ir bendraminčiais, prieš dvejus metus susibūrė į grupę ir ją pavadino SOLO ansambliu. Po metų groti mušamaisiais prie ketvertuko prisijungė draugas ir kolega – Jaunimo teatro aktorius Sergejus Ivanovas.

„Nesame tipiška grupė, kurioje yra vienas pagrindinis vokalistas, gitaristas, bosistas ir taip toliau. Todėl pavadinime yra žodis “solo„, nes kiekvienas iš mūsų yra visavertis grupės narys ir scenoje, ir kūrybiniame procese“, – sakė V.Leistrumas. Ansambliu jie pasivadino, nes kuria ne tik po vieną, bet ir kartu. „Tai yra muzikinė laboratorija, erdvė, kurioje galime ieškoti, eksperimentuoti ir realizuoti savo muzikinius sumanymus“, – teigė aktorius ir muzikantas.

Apie tą muzikinę erdvę, aktorystę ir gyvenimo filosofiją muzikantai pasidalijo su dienraščio skaitytojais.

– Kaip į šį ansamblį patekote būtent jūs visi, t. y. kokia buvo koncepcija, koks sumanymas? Ir kokį tikslą kėlėte? Ar čia kokių nors ypatingų tikslų nebuvo, tik norėjosi dar daugiau save realizuoti?

Jonas: – Skirtingi žmonės susirenka ir bando kalbėti viena kalba, šiuo atveju kalba yra muzika ir tai yra svarbiausia.

Justas: – Kiekvienas iš mūsų turėjome savos kūrybos dainų, kurias grodavome atskirai. Susibūrus į ansamblį...

Sergejus: – Solo ansamblį...

Justas: – Visos dainos įgavo naują, savitą skambesį. Iš pradžių buvo kiekvieno atskiras solo, o dabar yra SOLO ansamblis.

– Ar labai intensyvus jūsų grafikas?

Justas: – Per teatro sezoną daugiausia mus galima pamatyti vaidinančius spektakliuose, o sezonui einant į pabaigą daugiau laiko galime skirti muzikai. Nors turime keletą koncertų ir žiemą, daugiausia koncertuojame vasarą.

– Kokią muziką grojate?

Jonas: – Galima sakyti, visi esame melomanai, todėl mūsų muzikoje vyrauja įvairių stilių elementai. Kartais juokaujame, kad grojame popsą arba kad esame dainuojamosios poezijos alternatyva. Tiksliai sunku įvardyti mūsų muzikos stilių. Tiesą sakant, neribojam ir neįrėminam savęs, tiesiog grojame tai, kas mus džiugina, o jei tai veikia ir klausytojus, tada valio!

– Kokiai publikai skirti jūsų pasirodymai?

Sergejus: – Jums, mieli skaitytojai!

Vytautas: – Iš tiesų Sergejus teisus. Mes nesiorientuojame į vieną konkrečią subkultūrą. Nors mums svarbus ritmingumas, kuris užveda jaunesnę auditoriją, dainų harmonijoje ir tekstuose kiekvienas gali ką nors atrasti.

– Jūs linksmi, kupini idėjų. Kas geriausiai įkvepia kūrybai? Koks geriausias vaistas nuo slogių minčių, blogos nuotaikos?

Jonas: – Išvažiuoti trims dienoms į mišką ir apie nieką negalvoti arba čiupti rašiklį ir parašyti eilėraštį. Kuo slogesnė nuotaika, tuo gilesnio turinio eilės gimsta. Bent jau man.

Vytautas: – Nereikia bijoti liūdesio. Ir gera, ir bloga situacija kada nors pasikeičia, kaip keičiasi viskas. Keista, bet paprastai laimingam žmogui nieko nebereikia. O liūdintis ieško paguodos, bando įprasminti tą jausmą visur – kūryboje, muzikoje. Bloga situacija skatina keistis ir žmogų ko nors išmoko, jei jis neužsidaro. Pavyzdžiui, gražių ir liūdnų akordų.

– Kokia jūsų gyvenimo filosofija?

Justas: – Teatro laboratorijoje „Atviras ratas“ turime labai gerą posakį: „Nauja diena – naujas teatras.“ Šito mus išmokė mūsų teatro mokytojas Aidas Giniotis. Jis visuomet skatino mus eksperimentuoti ir ieškoti. Žodžiu, į viską žiūrim atvirai.

Sergejus: – Būk jaunas kaip senas, būsi senas kaip jaunas (Justas šypsosi).

Giedrius: – Peržiemojom žiemą, peržiemosim ir vasarą.

Vytautas: – „Information is not knowledge / Knowledge is not wisdom / Wisdom is not truth / Truth is not beauty / Beauty is not love / Love is not music / Music is THE BEST...“ – Frankas Zappa („Informacija nėra žinojimas / Žinojimas nėra išmintis / Išmintis nėra tiesa / Tiesa nėra grožis / Grožis nėra meilė / Meilė nėra muzika / Muzika yra geriausia“ – angl.).

– Kodėl pasirinkote aktorystę?

Justas: – Na, čia sunku atsakyti. Kiekvienas, matyt, turėjom savų priežasčių... Bet aš norėčiau pasidžiaugti tuo, kad mums teko dirbti ir mokytis iš tokių teatro žmonių kaip A.Giniotis, Vladas Bagdonas, Keistuolių teatro aktorių. Neįkainojamos pamokos, kurios formavo mane ir, manau, mus visus kaip kūrėjus.

Sergejus: – Aš taip pat norėčiau paminėti savo teatro dėstytojus, tai – Algirdas Latėnas ir šviesaus atminimo dėstytoja Algė Savickaitė.

Vytautas: – Mums labai pasisekė, kad A.Giniotis norėjo surinkti muzikalų kursą, kuriame aktoriai grotų, dainuotų. Taigi ir prieš aktorystę muzika buvo su mumis. Dabar teatro repertuare turime nemažai muzikinių spektaklių. Iš esmės teatras ir muzika – visąlaik kartu.

– Antradienį Vilniaus mokytojų namų kiemelyje rengiate koncertą. Ką įdomaus pamatys žiūrovai? Ar ruošiate kokią nors ypatingą programą? Kuo šis koncertas skirsis nuo kitų?

Justas: – Mūsų koncertuose visada atsiranda naujų dalykų, kurie priklauso ir nuo publikos. Dažnai paliekame erdvės improvizacijai, kuri gimsta vietoje.

Vytautas: – Nors visi esame teatro žmonės, į muziką žiūrime rimtai, ja džiaugiamės ir dalijamės su žiūrovais.

Jonas: – Tikrai galime pažadėti, kad šį antradienį mūsų žiūrovai išgirs naujų dainų, kurios gimė visai neseniai.

– Mokytojų namų kiemelyje koncertavote jau ne kartą. Kelintas bus šis koncertas?

Sergejus: – Jau tikrai sunku suskaičiuoti. Laukiam jūsų, suskaičiuosime kartu.


Kas? SOLO ansamblio koncertas.

Kur? Vilniaus mokytojų namų kiemelyje.

Kada? Rytoj 19 val.

Kiek? 20 litų.


Šiame straipsnyje: Solo ansamblisteatraskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių