Harmonija – pagal ajurvedą

Atostogos – pats metas atgaivinti ir kūną, ir jausmus. Ajurvedos mokslo lobynus prieš septynerius metus atradę Eglė ir Darius Kauneckai siūlo pasinaudoti Rytų išmintimi. Sutuoktiniams ji tapo kelrode žvaigžde kasdien.

Atlaikė kreivus žvilgsnius

Nors terminas „ajurveda“ dažnai linksniuojamas, kartais žmonės šią sistemą nepagrįstai sieja tik su „stebuklingomis“ žolelėmis ar egzotiškais masažais. „Ajurveda – ne ezoterika, o mokslas apie gyvenimą, suteikiantis gaires, kaip galima išlikti sveikam ir gražiam, kaip bendrauti su aplinkiniais bei suprasti save“, – aiškino ajurvedos centro „Shanti“ vadovai Kauneckai.

Vilniečiai, kurie vasarą tradiciškai darbuojasi ir SPA oazėse Palangoje bei Nidoje, pastebėjo, jog, lyginant su situacija prieš kelerius metus, aplinkinių požiūris į ajurvedą yra smarkiai pasikeitęs. Kauneckai buvo bene pirmieji Lietuvoje pradėję kalbėti apie šią Indijoje susiformavusią sistemą. Entuziastai iš pradžių susidūrė su šalta tautiečių reakcija. „Žmonės galvojo, kad mus kažkas apsėdo, kad iš proto išsikraustėme. Netgi bičiuliai, kuriuos pirmuosius pakvietėme išbandyti ajurvedines procedūras, žiūrėjo kreivai. Gal manė, jog juos dievams paaukosime?“ – juokėsi E.Kauneckienė.

Kardinalios permainos

Moteris neabejoja, kad vakariečių gyvenimus ajurveda gali praturtinti: „Tai nėra kažkas, ko negalėtume pritaikyti savo kasdienybėje. Panašių žinių apie tai, kaip sveikai gyventi, išlikti santarvėje su savimi ir aplinka, buvo sukaupę ir mūsų protėviai pagonybės laikais. Deja, iš viso to išliko tik nuotrupos“.

Anot E.Kauneckienės, ajurvedos mokslu žmonės susidomi dėl dvejopų priežasčių – ieškojimus paskatina arba liga, arba sąmoningas noras keistis. Kauneckai priklauso pastarajai žmonių kategorijai. „Nors gyvenome kaip ir visi, ramybės mums nedavė daugybė klausimų, į kuriuos niekaip negalėjome rasti atsakymų. Tuo esame panašūs su Dariumi, – atviravo Eglė. – Po kelionių į Rytus ir ajurvedos studijų mūsų gyvenimas pasikeitė kardinaliai“.

Į Indiją su bičiuliu Linu Karaliumi nuvykęs D.Kauneckas parsivežė ne tik spalvingų įspūdžių, bet ir žinojimą, kuo toliau norėtų užsiimti. Prieš tai vyras sukosi versle, o Eglė dirbo prekybos ir rinkodaros srityje. Indijoje, kur surado rūpėjusius atsakymus, pora sumainė vestuvių žiedus, o nuo to laiko yra ne tik mylimieji, bet ir bendradarbiai.

Tiesos – patikrintos laiko

Stebuklingų aistros pakurstymo eliksyrų „pagal ajurvedą“ nėra, tačiau senieji raštai turi ką pasakyti šiuolaikinei žmonių kartai. „Moterys Vakaruose emancipuotos, stengiasi žengti per gyvenimą tokiais pat žingsniais kaip ir vyrai, tačiau besistengdamos viską suspėti, daug pasiekti nemažai praranda. Ajurveda teigia, kad moteris turi būti moterimi, o vyras – išlikti vyru. Juk daugybė depresijų kyla vien dėl to, kad nebesusigaudome, kas tokie esame, kai jaučiame nuolatinę įtampą“, – kalbėjo E.Kauneckienė.

Tie, kurie visgi norėtų išmėginti vasariškus gundymo receptus, turėtų prisiminti aromaterapines žvakes, smilkalus, kurie padeda sukurti intymią atmosferą. Galima pamėginti romantiškos vakarienės patiekalus pagardinti šafranu, kuris vertinamas kaip afrodiziakas. „Ajurvedoje labai akcentuojami prieskoniai. Beskonio, prėsko maisto nerekomenduojama valgyti“, – pažymėjo „Shanti“ vadovai.

Prieš dušą – šlakelis aliejaus

Geidžiantiems švelnių lyg aksomas prisilietimų verta pasirūpinti, kad oda būtų išpuoselėta. Ajurvedoje patariama prieš maudynes duše kūną ištrinti aliejumi. Išspaustas šaltuoju būdu iš sezamo sėklų šiai procedūrai labiausiai tinka. Po išsitrynimo duše nereikėtų naudoti nei muilo, nei skystos želė – tiesiog nusiprausti vandeniu. „Išsimaudę neskubėkite šluostytis. Tegu oda dar kelias minutes pabūna drėgna, pavyzdžiui, kol išsivalysite dantis. Vėliau galima rankšluosčiu švelniai nusausinti kūną“, – patarė E.Kauneckienė.

Procedūra su aliejumi atgaivina nualintą, pavargusią odą – tokia ji vasarą neretai tampa po nesaikingų saulės vonių, vėjo. Vieni žmonės šią priemonę gali prisiminti kasdien, tačiau stambesnio kūno sudėjimo, turintiems storą, riebią odą dušu su aliejumi derėtų pasilepinti rečiau – užtektų poros kartų per savaitę. Procedūros nerekomenduojama atlikti prieš žygiuojant į pliažą.

„Visgi rūpinantis kūnu reikėtų nepamiršti ir kitų dalykų. Gražus žmogus pagal ajurvedą yra sveikas, besidžiaugiantis gyvenimu, gebantis būti pačiu savimi, galvojantis ne tik apie asmeninę, bet ir kitų žmonių gerovę. Jei to nėra, joks makiažas ar kitoks „dekoras“ nepadės“, – šypsojosi „Shanti“ vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių