Estijos prezidentas vedė Latvijos kibernetinio saugumo ekspertę

  • Teksto dydis:

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) ir Latvijos kibernetinio saugumo ekspertė Ieva Kupcė šeštadienį vakare susituokė Halistėje centrinėje Estijoje, Šv. Onos bažnyčioje, kurios parapijai Ilvesų šeima priklausė dar 18-ajame amžiuje.

„Nuo šios akimirkos įsigaliojo jų juridiškai sudaryta santuoka. Ieva Kupcė pasirinko pavardę Ilves“, – sakoma oficialiame valstybės vadovo kanceliarijos pranešime.

Jungtuvių ceremoniją atliko ir santuoką, kurios liudininkai buvo šeimos nariai bei artimiausi draugai, įregistravo Estijos Evangelikų Liuteronų Bažnyčios probstas (vyresnysis pastorius) Viljandimoje Marko Tiitus (Markas Tytus), kuriam asistavo Rygos Šv. Gertrūdos parapijos pastorius Kristas Kalninis.

„Pastarąjį pusmetį šalia manęs – protinga, žavinga ir laiminga moteris, su kuria mes dabar sujungėme savo gyvenimus“, – sakė prezidentas T.H.Ilvesas.

„Mes šiandien labai laimingi ir dėkojame visiems, kas linki mums gera“, – sakė naujoji pirmoji Estijos ponia, kuri vestuvėms pasirinko minimalistinę baltą suknelę, baltus trumpus kailinukus ir paprastus baltus batelius. Nuotakos plaukus puošė baltos gėlės.

Pasak laikraščio „Postimees“, kuris surengė videotransliaciją iš įvykio vietos ir pildė atitinkamą tinklaraštį, jungtuvių ceremonija prasidėjo maždaug 17 valandą.

Kelios valandos iki jos prie bažnyčios, kuri stovi šalies pietuose, netoli sienos su Latvija, ir yra laikoma viena gražiausių bei įdomiausių Estijoje, susirinko žurnalistai ir vietos gyventojai. Kau kurie jų atsinešė Estijos vėliavų. Atvyko ir policininkai su šunimis, patikrinti aplinkos.

Bažnyčios prižiūrėtoja Aita Laks „Postimees“ papasakojo, kad jau nuo 8 val. ryto bažnyčioje veikė keturi dujiniai šildytuvai, nes dar vakar joje buvo taip pat šalta kaip ir lauke. Prieš prasidedant ceremonijai lauke buvo 15 laipsnių šalčio, o bažnyčioje – 10 laipsnių šilumos.

Priešais bažnyčią buvo iškeltos Estijos ir Latvijos vėliavos. Pasak A.Laks, parapijiečiai, žurnalistai ir kiti susirinkusieji negalėjo pamatyti prezidento jungtuvių – į jas buvo įleista tik kelios dešimtys svečių iš Latvijos ir Estijos. A.Laks taip pat sakė, kad ceremonija turėjo vykti dviem kalbomis – estų ir latvių.

ATVIRAI PARODYTI JAUSMUS DIEVUI

Probstas M.Tiitus ceremonijos išvakarėse prisipažino, kad iš vietos gyventojų gavo porą laiškų su priekaištais dėl to, ar verta leisti jau nekart išsiskyrusiam T.H.Ilvesui tuoktis bažnyčioje. Tačiau dvasininkas mano, kad geriau atvirai parodyti savo jausmus Dievui, nei slėpti juos visą gyvenimą.

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis visų latvių vardu ir pats asmeniškai pasveikino Estijos prezidentą ir jo nuotaką vestuvių proga, nurodė Latvijos prezidento spaudos tarnyba.

Sveikinimo laiške R.Vėjuonis palinkėjo, kad visi būsimi estų prezidento ir jo išrinktosios metai būtų pilni džiaugsmo ir laimės.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad visas santuokinis gyvenimas bus toks pats nuostabus, kaip jūsų vestuvių diena. Tegu ateinančiais metais jus lydi laimė ir darna“, – rašė R.Vėjuonis.

Gruodžio pradžioje paaiškėjo, kad 62 metų T.H.Ilvesas, kuris balandžio pabaigoje išsiskyrė su ankstesne žmona Evelin Ilves, lapkričio viduryje susižadėjo su 38 metų latve I.Kupce.

1977 metų rugsėjo 13 dieną gimusi Ieva Ilves užaugo Limbažiuose ir Salacgryvoje Latvijoje, baigė Rygos universitetą ir Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitete Baltimorėje įgijo tarptautinių santykių magistro laipsnį.

I.Ilves vadovauja Latvijos gynybos ministerijos Nacionalinės kibernetinio saugumo politikos koordinavimo skyriui. 1997 metais ji pradėjo diplomatinę karjerą Užsienio reikalų ministerijoje ir dirbo įvairiose institucijose, užsienio ir saugumo politikos srityje, saugumo, demokratijos ir žmogaus teisių klausimais.

Nuo 2012 metų I.Ilves užsiima kibernetinio saugumo problemomis Latvijoje.

Kadangi I.Ilves tęs savo darbą Latvijos gynybos ministerijoje, ji atsisako kompensacijos, pagal įstatymą skiriamos prezidento sutuoktinei.

T.H.Ilvesas gruodžio viduryje irgi sakė, kad jei susituoktų su sužadėtine dar nesibaigus jo kadencijai, ji atsisakytų su šia padėtimi susijusių tokių privilegijų kaip reprezentacinės mėnesio išmokos, sekretorius ir oficialus automobilis.

T.H.Ilveso kadencija baigsis rugpjūčio mėnesį.

Po santuokos I.Ilves taip pat nelaiko savęs viešu asmeniu, žada atsidėti šeimai ir darbui, o savo laiką skirstys Rygai, Talinui ir Ermos vienkiemiui, kur gyvena T.H.Ilvesas. Estijos prezidento sutuoktinės reprezentacines pareigas ji atliks tais atvejais, kai jos dalyvavimas bus būtinas.

T.H.Ilvesas ir I.Ilves bendrų vaikų neturi. I.Ilves augina 13 metų sūnų Ralfą Pundurą ir dvejų metų dukrą Izabellą (Izabelą), kurių susilaukė su diplomatu Ivaru Punduru.

T.H.Ilvesas su buvusia sutuoktine Evelin augina 12 metų dukterį Kadri Keiu (Kadri Keju), be to, turi jau suaugusius sūnų Luuką Kristjaną (Luką Kristjaną) ir dukrą Juulią (Juliją) iš pirmosios santuokos.

T.H.Ivesui tai jau trečioji santuoka. Pirmoji jo žmona buvo amerikiečių psichologė Merry Bullock (Meri Balok). 2004 metais T.H.Ilvesas vedė ilgametę partnerę Evelin Int-Lambot (Evelin Int-Lambot).

„NAMUOSE TURI BŪTI TVARKA“

T.H.Ilvesas su ankstesne žmona išsiskyrė 2015 metų balandį, po 11 santuokos metų. Skyrybų priežastis buvo sutuoktinės neištikimybė.

2014 metų rugpjūčio 22-ąją tuometinė pirmoji Estijos ponia atsidūrė dėmesio centre dėl vieno estų bulvarinio laikraščio publikuotų nuotraukų, kuriose ji įamžinta vienoje Talino kavinėje besibučiuojanti su kažkokiu jaunesniu vyru. E.Ilves vėliau sureagavo savo feisbuko puslapyje ir paprašė atleidimo tų, kuriems galėjo „sukelti skausmą“. Tada ji taip pat pažymėjo, kad išgyvena „vieną sunkiausių periodų“.

Dviem dienomis vėliau buvo pranešta, kad E.Ilves su dukra išvyko iš Estijos į Vokietiją. Buvo paskelbta, kad minėtose nuotraukose matomas jaunesnis vyras yra Vincent'as Aranega (Vensanas Aranega), kaip manoma, Prancūzijos pilietis.

2015 metų birželį paaiškėjo, kad E.Ilves nusprendė grįžti į darbą žiniasklaidoje. Ji jau pasirašė sutartį su kompanija „Ekspress Meedia“, kurioje užsiims būsimų leidinių koncepcijos plėtojimu.

„Jai pavyko pritraukti visuomenės dėmesį tokioms svarbioms temoms kaip vaikų sveikatos apsauga, sveika gyvensena ir sveika mityba“, – sakė kompanijos vadovė Mari-Liis Rüütsalu (Mari-Lys Riūtsalu), kurią citavo „Postimees“.

Gruodžio mėnesį atsakydama į "Postimees" žurnalisto klausimą „Ką daryti, jei širdis sudaužyta?“, Evelin atsakė: „Vienas mano devizų: „Namuose turi būti tvarka“. Tai pasakytina ir apie dvasinę būseną“.

„O jei laikyti savyje nuoskaudą ir įtūžį, tai tvarkos nebus. Kaip gydytoja galiu pasakyti, kad tada ateina galas. Kai kas mano, kad mano širdyje – įtrūkimas. Aš sakau, kad man sopa širdį. Jei kalbėti vaizdžiai, tai man širdis – didelis namas su kambariais ir daugybe ugnių. Jei kas nors įvyksta, tai viename iš kambarių šviesa užgęsta, bet namas nuo to nesugriūva“, – sakė buvusi pirmoji ponia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
tik issiskyre ir jau kita veda,,,,matyt jau turejo pasoneja

joo

joo portretas
Bus kas nukarsin,protingai senelis pasielge

Žemaitis

Žemaitis portretas
Rimts virs
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių