Šviesos efektai kuria daugialypį interjerą

Begalė įvairiausių apšvietimo priemonių ir beribės jų kombinacijos interjero kūrėjams leidžia pasiekti stulbinamų aplinkos metamorfozių. Šviesa gali išryškinti, pabrėžti ir išskirti arba suniveliuoti erdves, ji žmogui turi stiprų psichologinį poveikį.

Tačiau daug šviestuvų ir jungtukų dar negarantuoja pageidaujamo rezultato. Tik su išmone ir meniškai surežisuotas šviesų spektaklis taps išraiškingu būsto elementu.

Pasak interjero dizainerio Eduardo Bytauto, šviesa, jos efektai vakare interjerui suteiks gyvumo, sodrumo – tai veiksminga ir stipri priemonė reikiamai nuotaikai kurti.

Kūrėjas pabrėžė, jog pati šviesa turi būti tarsi nematoma, akcentais tampa tik apšviesti erdvės daiktai.

"Todėl itin svarbu, ką mes apšviesime – ar netyčia neišryškinsime kokio nors niekalo, anemiškos sienos, ar, dar blogiau, broko, o visas tikrasis grožis liks šešėlyje. O gal pernelyg stiprus išsklaidytas apšvietimas rėksmingai reikalaus susikoncentruoti į viską", – aiškino pašnekovas.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad tamsūs paviršiai sugeria šviesą, o baltos, šviesios plokštumos ją puikiai atspindi ir išsklaido. Tad vien į tamsius plotus orientavus šviesos srautus gali susidaryti niūrokas vaizdas. Padėtį pataisytų vos vienas pastatomas grindinis šviestuvas, šviesą skleidžiantis į baltas lubas.

Nuo medinių plokštumų atsispindėjusi šviesa savaime įgauna šiltą gelsvą atspalvį ir tą šilumos pojūtį išspinduliuoja į aplinką.

E.Bytautas taip pat pastebėjo, jog gamtoje labiau susiduriame su šviesos atspalviais nei konkrečia aiškiai spalvota šviesa – išimtį sudarytų nebent saulėlydžiai.

"Šiuolaikinė šviesotechnika itin ištobulėjusi. Šviesos diodai (LED) ir kitokios priemonės suteikia galimybę žaisti su spalvota, besikeičiančia šviesa. Įdomių efektų galima pasiekti pašviečiant augalus skirtingos spalvos prožektoriais ir besikeičiančia šviesa. Susidaro iliuzija, jog šešėliai nuo lapų juda ir sukuria vis naujus ornamentus ant sienų. Taip žaidžia pro lapų ažūrą praėjusi šviesa", – komentavo interjero kūrėjas.

Pasak E.Bytauto, didžiąją apšvietimo sprendimų dalį įmanoma įgyvendinti, jei į specialistą kreipiamasi laiku – geriausias metas, kai būste dar nėra nei laidų, nei vamzdyno.

"Apšvietimas – neatskiriama interjero dalis. Ir ji negali būti kuriama atskirai nuo visos interjero visumos", – aiškino E.Bytautas.


Tampa interjero ašimi

Keturių metrų skersmens šviestuvui akompanuoja visos interjero formos ir detalės nuo lubų reljefų iki granitinių grindų piešinio. Specialiai šiai erdvei pagal E.Bytauto projektą sukurtas šviestuvas buvo pagamintas Olandijoje.


Spalvų metamorfozė

Lėtai besikeičiantis spalvinis šviesos tonas sukuria atpalaiduojančią atmosferą. Židinio apačioje spragsi ugnis, o viršutinė jo dalis gali nušvisti pagal namų šeimininko nuotaiką – ryto žaros, šiltųjų kraštų jūrų žydrumo ar persiko atspalviais. Šį spalvų spektaklį įmanoma užprogramuoti ir valdyti nuotoliniu būdu.


Netradiciniai šviestuvai

Į šviestuvus peraugančios kolonos – tarsi šviečiančios palmės. Joms buvo panaudota apie 600 šviečiančių elementų. Šių baseino patalpoje stovinčių "palmių" švieselių žiežirbos ir jų atspindys mirguliuojančiame vandenyje sukuria užburiantį vaizdą.


Kitoks panaudojimas

Į medžio masyvo stalviršį inkrustuoti 10 mm skersmens stiklo cilindrai. Iš apačios apšviesti spalvotais šviesos diodais sukuria žiežirbų įspūdį.


Išsklaidytas atspindėtas apšvietimas

Sudėtingos plastiškos lubų formos panaudotos kaip šviesą atspindintys ekranai. Apačion krinta tolygus minkštas apšvietimas.


Erdvinės iliuzijos

Siekiant reikiama linkme deformuoti erdvę buvo pasitelktas atspindžio efektas. Šiuo atveju miegamojo aukštis siekia vos 2,45 m. Iliuzinėmis priemonėmis erdvė tarsi paaukštinama – atrodo, kad šviestuvas kybo 4–5 m aukščio patalpoje.


Atspindžių žaismas

Kaip atrodo saulės zuikučiai vos vėjo pašiauštame veidrodiniame ežero paviršiuje? Tai tarsi emociniai krištolo "spygliukai". Interjere tai atstoja krištoliniai šviestuvai, daugiabriaunės stiklinės vazos ir kiti skaidrūs blizgūs aksesuarai, tokie kaip šios kristalo užuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Galėjot sudėt bent tas nuotraukas kurios yra laikrašty.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių