Studentai vėl siūlys idėjas gamintojams

Jaunieji kūrėjai vėl turės progą pasireikšti idėjų konkurse. Buitinės technikos gamintojas "Electrolux" šiemet organizuoja jau septintą koncepcinių buitinių prietaisų konkursą "Design Lab". Kadangi kompanija švenčia devyniasdešimtmetį, tai ir tema bus susieta su 90-ies artimiausių metų perspektyva.

Konkursui darbus teiks ir Lietuvos studentai – ši užduotis įtraukta į Vilniaus dailės akademijos dizaino studijų buitinio prietaiso disciplinos kursą.

Pasak tarptautinio konkurso organizatorių, teikiamos idėjos turi būti ne tik inovatyvios, bet remtis intuicija bei vartotojų poreikių įžvalgomis, adaptuotis prie laiko ir erdvės. Tradicinio "Electrolux" konkurso užduotis apima visus buities aspektus – maisto ruošimą ir laikymą, drabužių skalbimą, indų plovimą ir kitus.

"Mes ieškome išties drąsių idėjų ir sprendimų. Todėl kviečiame dalyvauti viso pasaulio studentus. Šis konkursas mums padeda ne tik atrasti naujų talentų, bet ir realiai inovuoti ateities prietaisus", – sakė bendrovės "Electrolux Global Design" viceprezidentas Henrikas Otto.

"Electrolux" atstovybės Lietuvoje vadovo Deimanto Kirlio teigimu, glaudus bendradarbiavimas su pagrindine pramonės dizainerius ruošiančia aukštąja mokykla Lietuvoje neabejotinai padidins lietuvių šansus būti pastebėtiems konkurse.

Praėjusiais metais taip į finalą pateko pirmą kartą konkurse dalyvavęs Vengrijos studentas.

Praėjusių metų "Design Lab" konkurse, kurio tema buvo netolimos ateities prietaisai, palengvinantys interneto kartos buitį, dalyvavo dešimt Lietuvos studentų iš Vilniaus dailės akademijos. 49 pasaulio šalių studentai pateikė daugiau kaip 600 buitinės technikos projektų. Pirmą vietą laimėjo studento iš Austrijos modulinis šaldytuvas "Flatshare", skirtas gyvenamosioms erdvėms, kuriomis naudojasi keletas žmonių, antrą – kino skalbyklė-pintinė "iBasket", trečią – mobili viryklė-stalas "Coox".

Užsiregistruoti dalyvauti konkurse ir pateikti projektus šių metų tema studentai gali iki šių metų gegužės 31 d. Konkurso finalas vyks 2009 m. rugsėjo 24 d. Londone, kur ne daugiau kaip dešimt atrinktų finalistų pristatys savo darbus dizainerių ir ekspertų komisijai.

Prizas pirmos "Design Lab 2009" vietos nugalėtojui – daugiau kaip 17 tūkst. litų ir nemokama šešių mėnesių praktika viename "Electrolux Group" globalaus dizaino centrų. Antros vietos laimėtojui atiteks didesnis nei 10 tūkst. litų piniginis prizas, o užėmusiam trečią vietą – beveik 7 tūkst. litų.

Konkursas "Electrolux Design Lab" buvo pradėtas organizuoti nuo 2003 m. ir rengiamas kasmet. Tarptautiniam dizaino konkursui studentai kviečiami pristatyti inovatyvias ateities buities prietaisų idėjas. Per visus ankstesnius metus "Design Lab" sulaukė tūkstančių dalyvių iš daugiau nei 100 šalių.

Kiekvienais metais konkursas turėdavo skirtingą temą ir baigdavosi finaliniu renginiu vis kitame mieste: "Dizainas interneto kartai" vyko Ciuriche 2008 m., "Žaliasis dizainas" 2007 m. vyko Paryžiuje, 2006 m. konkursas "Dizainas sveikai mitybai" vyko Barselonoje. Tema "Ateities dizainas" 2005 m. buvo plėtota Stokholme, o 2004 m. "Ateities dizainas" – Niujorke. Pirmasis Budapešte vykęs konkursas 2003 m. vadinosi "Vartotojų skatinami sprendimai".

"Namų" inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių