Specialistė: tinkamai prižiūrimi aromatiniai augalai augs ir sodyboje, ir balkone

Jei neturite sodybos ar sodo, aromatinių augalų galite užsiauginti balkone ar ant palangės, tik rinkitės krūminės formos augalą, sako Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė. „Antras patarimas – pasirinkite tinkamus vazonus. Nors mažų vazonų ant palangės telpa daugiau, jie greitai išdžiūsta ir augalai skursta. Jei turite didelį vazoną, į jį sodinkite kelis augalus“, – pataria specialistė.

N. Maročkienės teigimu, aromatiniai augalai ne tik pagerina maisto skonį bei kvapą, turi organizmui naudingų medžiagų, bet ir puošia aplinką. Be to, jie labai naudingi daržininkams, nes pritraukia bites.

– Augalai, sintetinantys eterinius aliejus ir kitas kvapiąsias medžiagas, vadinami aromatiniais. Dauguma jų pagerina maisto skonį ir kvapą, padeda ilgiau išsaugoti maistą šviežią ir saugų vartoti. Juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir kitokių medžiagų, naudingų žmogaus organizmui. Kaip patiems užsiauginti aromatinių augalų? Kada juos reikia sėti ar sodinti?

– Jei to dar nepadarėte, pats tinkamiausias laikotarpis yra iki birželio 1 dienos. Dabar galima viską daryti, juo labiau kad šiuo metu ir drėgmės dirvoje pakankamai. Bet auginti tokius augalus nėra taip paprasta, nes kiekvieno aromatinio augalo biologinės savybės skiriasi. Vieni labiau mėgsta drėgmę, kiti – sausesnę, lengvesnę dirvą, vieni daugiau mėgsta šilumą, kiti gali augti tokiame vėsaus klimato regione. Taip pat nepulkite auginti visko iš karto: vienais metais pakaks pasirinkti apie 10 rūšių, kitais metais jas bus galima pakeisti kitomis rūšimis. Jei griebsitės auginti daug augalų, galite patirti nesėkmę, nes tam reikia žinių.

– Ar sudėtinga auginti aromatinius augalus?

– Yra rūšių, kurios labai mėgsta šilumą ir yra gerokai lepesnės. Šiuo atveju išskirčiau bazilikus – dabar jų daigų sodinti lauke nepridengus neverta net bandyti. Be to, bazilikai yra ilgos vegetacijos augalai, todėl juos reikėtų sodinti daigais birželio pradžioje, praėjus šalnų pavojui. Dabar sėti galima įvairias moliūgines daržoves: cukinijas, aguročius, įvairiausių rūšių ir veislių moliūgus, patisonus ir kt. Bet, kadangi dirva dar šaltoka, galima truputį ir palaukti. O jei turite pasiauginę daigelių, šiuo metu dar nerizikuokite, nes nežinia, ko galima sulaukti.

– Kaip turi atrodyti aromatinių augalų sklypelis?

– Daugiamečiams augalams parinkite atskirą vietą ar lysvę, kad jie netrukdytų kitiems augalams, nemestų ant jų šešėlio, nes daugelis daugiamečių aromatinių augalų yra aukštaūgiai, pavyzdžiui, gelsvė ar paprastoji sukatžolė užauga iki 2 metrų ir daugiau, aukštas ir didysis debesylas. Sodinkite juos pirmoje eilėje, geriau šiaurinėje pusėje, kad neužstotų saulės kitiems augalams.

– Kiek tų augalų galėtų būti?

– Rekomenduočiau pasirinkti pagrindinius augalus. Šeimai pakanka vieno daigo vaistinės gelsvės, nes ji suformuoja gana didelį krūmą ir, priklausomai nuo dirvožemio ir priežiūros, vienoje vietoje augs 6–10 metų. Taip pat siūlau auginti paprastąjį raudonėlį, vaistinę melisą, vaistinį isopą, vaistinį šalaviją, kurio arbata ypač tinka kosint, peršalus. Dar patarčiau auginti kvapųjį rozmariną. Iš vienmečių augalų būtinai auginkite kvapųjį mairūną, kvapiuosius bazilikus. Patarčiau rinktis žemesnes, krūmines veisles, kurių augaliukai užauga ne daugiau kaip 30 cm aukščio. Siūlyčiau auginti ir vaistinį peletrūną, vaistinį diemedį, balzamitą (skaistenį).

– Ar juos auginti atskirai, ar galima tarp kitų augalų?

– Žmonės dažnai skundžiasi, kad moliūginės daržovės (pvz., moliūgai, patisonai, cukinijos, aguročiai) tiesiog žydi, bet nemezga vaisių. Tam, kad jos būtų apdulkintos, patarčiau tarp jų įsėti vaistinę agurklę, nes ji pritraukia labai daug vabzdžių, ypač bičių. Bitės lanko ir vaistinius šalavijus, vaistinius isopus (isopas – ilgai, beveik du mėnesius, žydintis augalas). Yra ir daugiau prieskoninių augalų, kuriuos apdulkina vabzdžiai, todėl juos galima sodinti prie daržovių. 

– Dar, renkantis augalus, reikia turėti omenyje, kad dalis jų yra labai dekoratyvūs ir gali papuošti sodybą?

– Taip, juos galima gražiai komponuoti ir su dekoratyviniais daugiamečiais ar vienmečiais žydinčiais augalais.

– O ar galima auginti balkone, terasoje?

– Žinoma, be to, galima užsiauginti ne tik aromatinių augaliukų, bet ir keletą daržovių. Tik rinkitės krūminės formos augalą. Antras patarimas – pasirinkite tinkamus vazonus. Nors mažų vazonų ant palangės telpa daugiau, bet jie greitai išdžiūsta ir augalai skursta. Jei turite didelį vazoną, į jį sodinkite kelis augalus. Žemaūgius sodinkite aplink, viduryje – kokį aukštesnį augalą, pavyzdžiui, į vidurį sodinkite vaistinį isopą, aplink – čiobrelius, kurių yra įvairiausių formų. Be to, juos galite derinti ir su žydinčiais dekoratyviais augalais.

– Minėjote, kad daigelius, kuriuos dabar laikome šiltnamyje ar kitoje šiltesnėje vietoje, į  lauką nešti per anksti, bet sėklas jau galima sėti. Ką dabar galima sėti?

– Šiuo metu, jei dar nepasėjote, patarčiau sėti viską, o daigelius dar palaikykite šiltoje patalpoje. Dar vienas patarimas – augalus, kurie dabar yra šiltoje patalpoje, nors dvi tris dienas prieš sodinimą būtinai išneškite į vėsesnę vietą arba padėkite kur nors lauke (tik apsaugokite nuo šiaurės vėjo), kad daigeliai priprastų prie natūralių sąlygų. Kitaip augalai kurį laiką bus „išsigandę“, o kai kurie, kurių šaknų sistema silpnesnė, žus. 

Kad augalai kuo geriau ir vešliau augtų, sėti ar sodinti reikia eilėmis arba juostomis, formuoti jas pietų–šiaurės kryptimi. Tada augalai gaus daugiausia šviesos ir oro, mažiau sirgs. Jei darote lysves, formuokite jas ne platesnes kaip 1,2 m, kad nemindžiotumėte, kitaip suspausite dirvožemį ir augalų šaknys negaus oro.

– LRT Radijo klausytojas Andrius rašo, kad namuose ant palangės augina bazilikus, kurie dabar užaugę iki 25  cm, ir klausia, kada reikėtų nuskabyti žiedus, kad jie neeikvotų energijos.

– Kol bazilikai žiedų neformuoja, nelabai žinosite, kurioje vietoje reikia nuskabyti. Bet, kai tik augalai pradės formuoti žiedynus, nuskabykite juos – tada augalas leis daugiau šoninių atžalų ir bus daug vešlesnis.

– O kokie aromatinių augalų dauginimo ypatumai?

– Visus daugiamečius augalus patarčiau sodinti daigais. Taip pat daigais geriausia sodinti bazilikus, kurie mėgsta šilumą, ir lėtai augančius kvapiuosius mairūnus. Visus kitus vienmečius augalus geriau sėti tiesiai į dirvą.


Šiame straipsnyje: augalaiSodasbalkonasterasa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių