Ryškiaspalvės tekstilinės vazos – gerai nuotaikai

Vaza – tiek stilingo dekoro detalė, tiek labai praktiškas daiktas, ypač tuomet, kai ji nedūžta. Tokią vazą netruks padaryti, svarbu turėti atraižą tinkamo audinio, karštų klijų arba mokėti siūti. Pakvieskite prisijungti ir vaikus – bendra kūryba suartina ir nuspalvina kasdienybę.

Jei neturite audinio, pasidarykite

Tekstilinėms vazoms idealiai tinka sintetinis veltinys, kurį kai kas vadina filcu, kiti – fetru. Jei domitės rankdarbiais, jo tikrai rasite tarp savo atsargų. Veltinys būna skirtingo storio. Jei yra pasirinkimas, verta rinktis storesnį – vaza bus stabilesnė, tvirtesnė, geriau išsilaikys forma, jei turite tik ploną, sudėkite du audinio sluoksnius, o jei matysis vazos vidinė pusė, gražu – skirtingų spalvų. Priklausomai nuo modelio, tarp sluoksnių pačiame centre dar galima įdėti ir iškirptą iš kieto kartono dugno detalę.

Alternatyva veltiniui – paltinis vilnonis audinys arba tokio pat pluošto megztinis: įmeskite jį į skalbimo mašiną, išskalbkite aukštoje temperatūroje ir išgręžkite nustatę dideles būgno apsukas – gausite tvirtą, neirų, gana standų audinį. Lyginkite jį dar drėgną, nes veltiniui išdžiūvus teks gerokai pavargti. Svarbu atsižvelgti dar ir į tai, kad po tokio skalbimo vilna susitrauks bent trečdaliu.

Jei ir tokio dalyko neturite, apsidairykite – gal namuose bus skiautė dirbtinės odos ar neausto gobeleno.

Iš apskritimo

Vazos išklotinė – skritulys: kuo jo skersmuo didesnis, tuo ir indas bus didesnis. Skritulio perimetrą padalykite į lygias dalis ir pažymėkite adatėlėmis. Priklausomai nuo to, į kiek dalių padalysite skritulį ir kaip susiūsite ar suklijuosite pažymėtas vietas, priklausys vazos forma. Beje, vaza atrodys visiškai kitaip, jei siuvinį išversite į kitą pusę.

Jei iš abiejų žymės pusių audinį suimsite ir sutvirtinsite vos per 0,5–1 cm, gausite plokščią dubenį, jei suimsite daugiau, pavyzdžiui, po 3–6 cm ir, nukirpę statmenai susidariusius kampus sutvirtinsite kraštus, gausite vazą, gilų dubenį stačiais kraštais. Išformuoti vazos kraštines galite ir su veltiniais kamuoliukais: stora adata ir tvirtu siūlu juos išvarstykite vienoje ar pakaitomis tai vienoje, tai kitoje audinio krašto pusėje, paskui, kad skritulio kraštai susirauktų, siūlą sutraukite ir užtvirtinkite.

Iš vaikystės prisiminimų

Originalias interjero dekoro detales gaminanti viena vokiečių forma šių vazų ir dėkliukų idėją pasiskolino iš vaikystės: pamenate, pradinėse klasėse mokykloje, kai kas net darželyje, tokiu pačiu principu darėte krepšelius Motinos dienos proga?.. Šiems rankdarbiams puikiai tiko spalvotas popierius – puiki mintis, jei tinkamo audinio neturite ir namų grožybes kuriate su vaikais.

Keturkampės audinio (ar popieriaus ) atraižos ilgis turi atitikti indo, kurį dėsite į dėkliuko vidų, apimtį, pridėkite dar kokį centimetrą šonams sujungti, o maksimalus aukštis – dvigubai didesnis, jei jis bus mažesnis, reikės dėkliuko viršų tvirtinti prie indo aukščio pagrindo.

Audinį (ar popierių) horizontaliai sulenkite pusiau ir liniuote padalykite vienodo pločio linijomis, palikite 2–5 cm atstumą nuo dėkliuko viršaus ir apačios. Per pažymėtas linijas audinį sukarpykite, sulenkite pusiau, suklijuokite ar susiūkite dėkliuko viršaus ir apačios kraštus. Beliks į vidų įstatyti pasirinktą indą ar vazą.

Ši paprasta technika nestokoja originalių interpretacijų: ant indo padarytą konstrukciją galite užmauti atvirkščiai – kad sutvirtinti kraštai būtų apačioje, kraštus sujungti taip, kad dėkliukas įgautų riestainio formą, o kiek dar įdomių variantų atrasite, nusprendę dėkliuką tvirtinti prie korpuso!

Stilingas minimalizmas

Iš tiesų, šios tekstilinės vazos – užvalkaliukai, kuriuos galite užmauti ant paprasto stiklo ar plastiko butelio. Jų forma priklauso tik nuo jūsų fantazijos – gali būti ovali, kampuota, priminti vazoną ar ąsotį. Vazai ir užvalkalui reikia iškirpti dvi detales ir susiūti jų šonus. Pagal norą galite nusiūti dar ir butelio kontūrą atkartojančias siūles – užvalkalas įgaus kitą formą, be to, neslidinės, užmautas tvirčiau laikysis.

Mažieji laukia Velykų

Koronavirusas nenukels nuostabios pavasario šventės į rudenį – vienaip ar kitaip Velykas švęsime jau už trijų savaičių. Jų laukimą ir dėl esamos situacijos namuose uždarytų vaikų slogią nuotaiką nuskaidrins į saulę besistiebiantys avižų, kviečių ar bent jau narcizų daigeliai – jų vazonėlis gražiai atrodys žaismingoje vazoje – zuikutyje.

Vazos korpusui tiks metalinė dėžutė nuo konservų ar nupjautas plastiko butelis. Korpusą nudažykite baltai, jį galite apklijuoti popieriumi, audiniu. Atskirai iškirpkite zuikio ausis, letenėles ir priklijuokite prie korpuso. Priklausomai nuo to, ar tai bus zuikutis, ar zuikutė, vazą galite papuošti ryškiaspalviu kaspinu – peteliške arba įsegti gėlės žiedą.


Šiame straipsnyje: interjerasvazaspalvotos vazos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių