Kas bendro tarp tuščių lentynų ir nuo sutuoktinio slepiamos šimtinės?

Vasara – ne tik atostogų metas. Tai laikas, kai galima į namus įsileisti šviežio oro gūsį. Ne tik pro atvirus langus – tiesiog išsikuopus namų kertes. Tokiam darbui vasara palanki dar ir dėl to, kad dienos ilgesnės, todėl ne taip gaila tam paaukoti gerą pusdienį ar vakarą.

Ką pasiimtum į naują būstą?

Pirmas žingsnis – ramiai pažvelgti į savo būstą, surasti didžiausio chaoso sūkurius. Tikėtina, kad tai bus vieta, kur kaupiami laikraščiai ar žurnalai, miegamojo lovos zona (su paloviu, naktiniu staliuku, ant kurio – bent pora skaitomų knygų, pradėtas mezginys, telefono kroviklis, laikrodis, paveiksliukas ir dar kas nors), kampelis, kurį vadinate savo namų biuru, ir, žinoma, drabužių spinta.

Kai kurios teorijos teigia, kad svarbu neapkrauti grindų – savotiško žmogaus piniginės simbolio. Esą kuo mažiau apkrautos grindys, tuo geresnė finansinė padėtis. Todėl visa, ką įmanoma pakabinti, padėti ant lentynų, ten ir turi atsidurti.

Bepigu laikytis šios nuostatos, kai namai – erdvūs ir apstu sienų, ant kurių galima kabinti, prie kurių galima pristatyti spintų. Ką daryti, jei tenka paisyti kitų patarimų – kalbančių apie tai, kad norint sutalpinti savo gyvenimą į mažą būstą, reikia išnaudoti kiekvieną kampelį – kad ir palovį?

Geriausias sprendimas blaškantis tarp abiejų nuostatų – paisyti trečiosios: prieš stumiant į palovį dėžes su įvairiais daiktais ar nesezoniniais drabužiais, reikia juos surūšiuoti ir dalimi atsikratyti.

Misija neįmanoma? Tokia ji atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Ją palengvina kritiškas požiūris. Dar viena gera taisyklė – kai sunku apsispręsti, mesti daiktą ar pasilikti, geriausia įvertinti jį lyg ketintumėte kraustytis į kitą būstą.

Mažiau yra paprasčiau

Sunkiausia apsispręsti dėl įvairių nostalgiją keliančių relikvijų (kalnas pirmųjų vaikų piešinių, studijų metų konspektai, prieš kelis dešimtmečius anuomet geriausios draugės dovanota porcelianinė statulėlė). Kiti erdvės grobikai – niekam tikusios dovanos ir įvairūs per išpardavimus įsigyti daiktai, nebūtinai niekučiai, pirkti su mintimi „gal kada prireiks“, tačiau taip ir nepanaudoti.

Galimybių atsikratyti jais – daugybė. Sendaikčių, bagažinių turgūs, daiktų, drabužių mainai, labdaros organizacijos ar šiukšliadėžė. Pasirinkus pastarąją, gali suskausti širdis, kad išmetama ne tik taip ir neišpakuota vazelė, smulkmenų dėžutė, ties kičo riba balansuojanti dovanota namų interjero puošmena, tačiau tebūnie tai – gera pamoka ateičiai. Šį sopulį verta prisiminti, kai magiškasis užrašas „Akcija“ gundys dar kartą.

Sakoma, kad, atsikračius nereikalingų daiktų, namų ruošos darbus galima sumažinti 40 proc. Argi tai ne pakankamas akstinas atsikratyti šlamštu?

Simbolinė tuščia lentyna

Amerikiečių rašytoja, populiariojo „Laimės projekto“ autorė Gretchen Rubins, ieškodama savos namų tvarkymo sistemos, sukūrė sistemą, kuri gali praversti kiekvienam.

Viena jų – tuščios lentynos taisyklė. Net ir labiausiai prigrūstoje spintoje ji privalo atsirasti. Tuščia lentyna reiškia galimybę plėstis. Ji suteikia savotišką saugumą jausmą, lygiai taip pat, kaip sutaupyta atostogų diena ar slapčia nuo sutuoktinio saugoma šimtinė.

Tam, kad atlaisvintum vieną lentyną, nereikia kitose esančių drabužių grūsti į naujas daiktų laikymo dėžes, kabinti ant daugiafunkcinių pakabų. G.Rubins siūlo pigesnį ir paprastesnį variantą: šiukšlių maišus. Vienas – drabužiams, kurių niekada nebedėvėsite.

Išsitampiusios timpės, studijų metus menantis beformis megztukas, per pastaruosius penkerius metus tik kartą segėtas sijonas, naujintėliai gražūs bateliai itin aukšta ir nepatogia pakulne – vieni šių drabužių yra praeities balastas, arba paprasčiausiai ne jums skirti daiktai. Pirmieji nusipelno antrinės žaliavos statuso, antrieji tegu keliauja į tekstilei skirtus labdaros konteinerius, drabužių mainų akcijas arba pas kaimynystėje gyvenančią stileivą paauglę – juk dabar vintažinis stilius madingas.

Šalin brangias senienas

Drąsiai žudykite viltį, kad tas brangus, bet jau siaurokas sijonas ar labai miela suknelė bus geras pretekstas pagaliau laikytis dietos.

Šalin kelnes, kurių nedėvite, nes niekaip nepriderinate batelių, dešimtmetį saugotas pigaus sintetinio pluošto palaidines, pirktas dar anuomet, kai nebuvo šiuolaikinių technologijų sukurtų ir natūralių, ir gražių audinių.

Beveik neavėtų, gražių, bet labai nepatogių aukštakulnių batelių atsikratyti dar lengviau: bėgant metams, žmogaus koja gali tik padidėti, pasikeisti jos forma, todėl naivu manyti, kad juos dar kada nors avėsite.

Rankinių gal ir neišaugsite, tačiau, kaip sako prancūzės ir visi jas cituojantys stiliaus žinovai lietuviai, moteriai svarbiausia šukuosena, avalynė ir rankinė. Todėl nė viena net ir tikros odos, brangiai kainavusi, bet gerokai apsitrynusi rankinė nėra verta dėmesio. Atminkite: daiktai turi tarnauti jums, o ne atvirkščiai.

Sukabinti pagal spalvas

Tokias smulkmenas kaip kojinės ar marškinėliai surūšiuoti dar lengviau. Užuot ieškojus daiktų, kuriuos reikia išmesti, G.Rubin siūlo į ištuštintą stalčių ar lentyną sudėti tik iš tikrųjų dėvimus.

Manote, kad tikrai pasiryšite susisiūti tas nedideles skylutes pačiose matomiausiose kojinių vietose? Galite jas pasilikti – bet tik su sąlyga, kad adatos griebsitės tuoj pat.

Jei savo garderobo atsargas vertinsite ypač racionaliai, netrukus spintoje atsiras viena tuščia lentyna.

Paskutinis, jau malonus, darbas – sukabinti drabužius pagal spalvas. Efektas – magiškas: šalia atsidūrusios vieno atspalvio palaidinės, sijonai ir kelnės sufleruoja atsakymą į kankinantį ryto klausimą, kuo rengtis šiandien.

Vakuuminiai pagalbininkai

Sutvarkėte drabužius, kurie praverčia bent dviem metų laikams – ankstyvam pavasariui ir vidurvasariui, atėjo metas nesezoniniams.

Ką veikti su jau išvėdintais, išdulkintais, išskalbtais, išlygintais, tvarkingai sulankstytais, prikaišiotais kandis atbaidančių kvapų paltais, švarkais, kelnėmis, megztiniais ir sijonais? Atsakymą diktuoja spintos, drabužinės, komodų tūris.

Nors drabužiai – ne buitinės atliekos, tačiau būtinai surūšiuokite ir nesezoninius. Nepamirškite pomėgio kiekvieną rudenį pirkti vis kitos spalvos batus ir prie jų derančias pirštines, kepures – gal pastarosiomis taip pat apsidžiaugtų koks labdaros gavėjas?

Puikus sprendimas – vakuuminiai maišai. Šie nebrangūs pagalbininkai padės sutaupyti vietos, apsaugos nuo kenkėjų, dulkių. Taip pat galima saugoti ir atsargines, svečiams skirtas ar nesezonines antklodes, pagalves. Vienintelis minusas – pilni maišai, išsiurbus orą, virsta sunkiu, kietu, nesilankstančiu luitu, kurį taip pat kažkur reikia saugoti. Todėl pirkdami maišus atkreipkite dėmesį į jo dydžius (pvz., ar maišas nėra platesnis nei jūsų tamsaus kambarėlio, drabužinės lentynos).


Šiame straipsnyje: netvarkatvarkaSpintadrabužiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių