Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

  • Teksto dydis:

Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sodo namelyje, galima turėti svajonių virtuvę, kuri atitiks jūsų poreikius.

Išnaudokite kiekvieną centimetrą

Anot baldų specialistės Julijos Kuzinės, patogios, funkcionalios ir talpios virtuvės mažoje erdvėje įrengimas prasideda nuo planavimo. Dėl to pirmiausia reikia atsižvelgti į erdvės funkcionalumą, o tuomet prie jo derinti virtuvės baldus, joje naudojamus reikmenis ar buitinę įrangą.

„Žmonių poreikiai – labai skirtingi. Skiriasi ir erdvės, kuriose bus įrengiama virtuvė. Vieni ją nori įrengti mažame būste, kiti – sodo namelyje. Nuo to priklauso vieta, kur stovės baldai, jų išdėstymas, dizainas ir funkcionalumas“, – sako J. Kuizinė.

Nesvarbu, kur bus įrengiama virtuvė, visur aktuali praktiškumo taisyklė – mažame plote būtina išnaudoti kiekvieną centimetrą. Dėl to ji pataria racionaliai taupyti visą virtuvės ilgį ir aukštį.

„Mažoje erdvėje nepalikite tuščių nereikalingų tarpų, kuriuose kaupsis dulkės. Verčiau ten įdėkite rankšluostinę ar siaurą krepšį, kuriuos galima ištraukti. Viršutines spinteles rinkitės iki lubų – jos ne tik funkcionalios, bet ir sukuria didesnės erdvės iliuziją. O virš šaldytuvo siūlau įrengti gilią spintelę, kurioje patogu laikyti rečiau naudojamus daiktus“, – pataria ji.

Praktiškumo taisyklė, pasak specialistės, aktuali ir renkantis stalviršį. Jį ekspertė siūlo montuoti vientisą, o ne iš atskirų dalių. Tai taip pat padės sukurti didesnės erdvės iliuziją ir kartu suteiks daugiau patogumo ruošiant maistą.

Taupiai: mažame plote būtina išnaudoti kiekvieną centimetrą. Dėl to reikia racionaliai suplanuoti visų virtuvės baldų ilgį ir aukštį. / freepik.com nuotr.

Grupuokite prietaisus ir įrankius

Užsiminusi apie virtuvėje būtinų reikmenų išdėstymą, J. Kuizinė tęsia – juos labai paranku suskirstyti į dažniau ir rečiau naudojamus. Šios grupės, anot ekspertės, leidžia lengviau parinkti tinkamas vietas virtuvės reikmenims.

„Įrankiai ir prietaisai, kurie yra dažnai naudojami, turėtų būti lengvai pasiekiami. Jiems laikyti rekomenduoju rinktis visiškai išsitraukiantį stalčių su slopintuvais apatinėse spintelėse. Šiems daiktams praverstų ir ištraukiami krepšiai. Taip virtuvės reikmenys, atidarius spintelę, bus gerai matomi, lengvai pasiekiami. Rečiau naudojamus daiktus siūlau laikyti aukščiau – tam puikiai tinka antresolinės spintelės ar viršutinės lentynos“, – teigia J. Kuizinė.

Virtuvėje, priduria ji, labai svarbi ir buitinė įranga, tad reikia gerai pasvarstyti, ar mažoje erdvėje tikrai būtini dideli virtuvės įrenginiai. Galbūt, J. Kuizinės teigimu, dviduris šaldytuvas, mikrobangų krosnelė ar keturių taškų kaitlentė čia nebūtini.

Didesnės erdvės pojūtis

Anot specialistės, yra keletas triukų, kurie mažą erdvę vizualiai gali išdidinti. Pavyzdžiui, įvairūs fasadai virtuvės zonai suteikia skirtingą įspūdį. Jei erdvė žema, ekspertė rekomenduoja rinktis siauresnius fasadus, turinčius daugiau vertikalių linijų – jie maksimaliai paaukštins virtuvę.

„Jei erdvė siaura, bet aukšta – sprendimas būtų priešingas. Tokiu atveju siūlau rinktis kuo daugiau horizontalių linijų, kurios sumažins aukštį ir optiškai prailgins zoną. Tačiau ne tik fasadų dizainas, bet ir dienos šviesa gali padaryti stebuklus. Ji virtuvę visada pašviesins, sukurs jaukumo įspūdį, o pati erdvė atrodys gerokai didesnė. Todėl nevertėtų dengti langų sunkiomis bei tamsiomis užuolaidomis, jos tik apsunkins erdvę ir paslėps visą virtuvės grožį“, – rekomenduoja ekspertė.

Nesivaikykite madų

J. Kuizinė pastebi – žmonės dažnai neišnaudoja viso turimo ploto, o tai – viena dažniausių klaidų. Šią zoną reikia ne tik sumaniai projektuoti, bet ir apgalvoti, kaip pastaroji atrodys po metų ar dvejų.

„Nors šiandien virtuvė atrodo funkcionali, joje nuolat daugėja indų ir prietaisų, todėl įsivertinkite tai planuodami virtuvę. Suprantu, kad malonu žiūrėti ir į virtuvę atviromis spintelėmis ar lentynomis. Tačiau tai taip pat itin nepraktiška. Atvirose spintelėse esantys įvairiausi smulkūs daiktai ne tik apkrauna virtuvę, bet ir apsunkina tvarkos ir švaros užtikrinimą“, – akcentuoja ji.

Kita dažnai pasitaikanti klaida – madingų tendencijų ar standartų laikymasis. Neretai žmonės virtuvę kuria tarsi ne sau, o vadovaudamiesi populiariais kriterijais.

Suprantu, kad malonu žiūrėti ir į virtuvę atviromis spintelėmis ar lentynomis. Tačiau tai itin nepraktiška.

„Patariu gerai apgalvoti, kokių daiktų ar virtuvės įrenginių reikia būtent jums. Pavyzdžiui, jei gyvenate dviese, galbūt užteks dviejų taškų kaitlentės, įmontuojamo po stalviršiu šaldytuvo ir nedidelės indaplovės. Dėl to kviečiu kiekvieną gerai įvertinti savo poreikius, norus ir susikurti tokią virtuvę, kuri bus patogiausia jums“, – pabrėžia ekspertė.

Pamirškite blizgius fasadus

Užsiminusi apie būtinybę apgalvoti tvarkymąsi mažoje virtuvėje, ekspertė pataria pagalvoti ir apie praktiškumą.

„Nuolat tvarkytis, valyti ir šveisti nenori niekas, todėl projektuojant virtuvę verta ne tik fasadus, bet ir stalviršius rinktis neutralių medžio raštų, ant kurių mažiau matosi įbrėžimai. Be to, jų priežiūra yra lengvesnė“, – tikina specialistė.

Visgi J. Kuizinė pažymi, kad būstų šeimininkai sumanioms tvarkymosi idėjoms šiandien skiria vis daugiau dėmesio ir šią erdvę planuoja apgalvodami smulkmenas. Anot ekspertės, žmonės ima atsisakyti blizgių fasadų, nes ant jų lieka pirštų atspaudų, o po valymo neretai matosi ir šluostės ruožai.

„Pastebime, kad vis dažniau pasirenkama matinė faktūra. Tokie fasadai turi didesnę apsaugą nuo pirštų atspaudų, užtikrina lengvesnę priežiūrą. Matinis paviršius pasižymi ir mažesniu šviesos atspindžio kampu, tolygiau paskirsto apšvietimą patalpoje. Neretai siūlau atsisakyti ir rankenėlių – be jų fasadai išlaiko neperkrautos ir švarios virtuvės įspūdį. Galiausiai, patariu vengti tamsių spalvų mažose patalpose, nes jos erdvę dar labiau suspaudžia ir ją apsunkina“, – rekomenduoja J. Kuizinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
O beraščių virtuvė nekaip turėtų atrodyti...

nr1

nr1 portretas
Aciu uz patarimus, - naudongi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
    „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką

    „Pradėjome nuo grindų liejimo, o dabar iš betono galime padaryti beveik bet ką. Dar nebuvo taip, kad klientui pasakytume negalintys įgyvendinti jo užsakymo“, – sako mažosios bendrijos „Spalvotas betonas“ gamybos vadov...

    1
  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių