Šv. Jeronimo premijos – vertėjams J. Ramunytei ir K. Piskui

  • Teksto dydis:

Šv. Jeronimo premijos šiemet skirtos vertėjams Jonei Ramunytei ir Klemenui Piskui, pranešė Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga.

J. Ramunytė pripažinta geriausia metų užsienio literatūros vertėja į lietuvių kalbą. Premija jai skirta už prancūzų klasikinės ir šiuolaikinės literatūros vertimus, tiksliai išreiškiančius originalo menines ir stilistines ypatybes, už geriausių vertimo tradicijų puoselėjimą.

J. Ramunytė yra išvertusi apie septynias dešimtis knygų, paskelbė daug vertimų periodikoje. Tarp jos verstų autorių – Nobelio premijos laureatai J. M. G. Le Clezio ir P. Modiano, Gonkūrų premijos laureatai R. Gary, T. Ben Jellounas, J. P. Dubois, prancūzų literatūros klasikai J. Giono, F. Sagan, S. de Beauvoir, garsūs šiuolaikiniai rašytojai E. Carrere’as ir P. Claudelis, vaikų aukso fondo atstovai D. Pennacas ir M. Ayme.

2004 metais vertėja yra pelniusi Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus premiją už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą – Andre Dhotelio „Kraštas, kurio niekada neprieisi“. Jos verstas P. Claudelio „Brodekas“ pateko į Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos 2018 metų vertingiausių verstinių knygų penketuką, ne viena jos versta knyga figūravo sąjungos sudarytuose verstinės literatūros klasikos sąrašuose.

Šv. Jeronimo premija už vertimus iš lietuvių į užsienio kalbą šiemet apdovanojamas K. Piskas (g. 1973) – lietuvių literatūros vertėjas į slovėnų kalbą.

Jis bemaž 20 metų verčia iš lietuvių kalbos, jo darbų diapazonas itin platus: nuo klasikinės iki šiuolaikinės, taip pat vaikų literatūros kūrinių. Vertėjas sudarė ir išvertė lietuvių novelių antologiją (2007), išvertė ir poezijos (T. Venclovos, Vl. Braziūno, D. Petrošiaus ir kt.). Vertimus K. Piskas skelbia ir kultūrinėje slovėnų spaudoje, pats aktyviai siūlo lietuvių autorių kūrinius Slovėnijos leidėjams.

Šv. Jeronimo premijos laureatams bus įteiktos rugsėjo 30 dieną Kultūros ministerijoje Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių