ŠMC – paroda, kurią apžiūrėti galima tik valandą

Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) atidaryta paroda, kurią galima apžiūrėti tik vieną valandą per dieną. Neįprastą judančią parodą pristato menininkė Eglė Budvytytė.

Į ŠMC užsukusio lankytojo laukia neįprasta paroda. Prie sienų kabantys drabužiai, ant žemės padėti batai, riedlentės yra ne eksponatai, o daiktai, kuriuos naudoja parodą kuriantys atlikėjai. Menininkės E. Budvytytės sumanymu, kasdien vieną valandą septyni žmonės atlieka tam tikrą ritualą – tarsi keliauja per skirtingas susitelkimo, intymumo, žaismingumo ir nuolankumo formas.

„Jie atlieka užduotį ir ritualą, kuriame yra vienas choreografinis principas – jie brėžia liniją galvomis per erdvę, vieni kitiems padėdami. Tai dalinai yra įkvėpta skirtingų dvasinių tradicijų, kuomet galvomis liečiamos grindys“, – apie idėją pasakoja parodos autorė.

„Tai yra pačių atlikėjų praktika, skirta sau. Tai nėra performansas, skirtas būtent žiūrovui. Be abejo, tai yra ir vaizdinys, kurį galima žiūrėti, sekti, keliauti iš paskos, galima grįžti ne vieną kartą, galima gal net dalyvauti – tai sprendžia žiūrovas“, – aiškina parodos kuratorė Virginija Januškevičiūtė.

Atlikėjai lėtai juda ŠMC erdvėmis. Autorės sumanymu, jų judesiai susieti su malda, meditacija ir subkultūrų gestais. Todėl paroda-performansas ir pavadintas „Riedlenčių malda, arba kakta žemiau širdies“.

Ritualas prasideda kasdien 18 val. ir tęsiasi vieną valandą. Neįprastos parodos autorė gyvena Briuselyje ir Amsterdame. Ji domisi tarpdisciplininiais menais, studijavo fotografiją, videomeną.

Daugiau – LRT televizijos reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių