Skaitytojos įspūdžiai: KITAIP su M.K. Čiurlioniu

Labai apsidžiaugiau gavusi kvietimą pasiklausyti „ČIURLIONIS KITAIP“ Kaune. Su vyru važiavau iš Vilniaus, kur renginių savaitgaliais kaip ir netrūksta...bet čia turėjo būti kažkas KITAIP, - intrigavo.... Vykdama į koncertą nežinojau ko tikėtis, kaip galima tokį klasiką interpretuoti ir perkurti.

Galvojau, kas tie žmonės, kurie išdrįso „sudžiazinti“ M. K. Čiurlionio muziką. Ir jau įsibėgėjus koncertui, - nenusivyliau, išgirdusi Druskininkų džiazo grupės interpretacijas. Muzikantai tikėjo tuo, ką daro, ir degė savo interpretacijoms, ypač saksofonistas, kuris gyveno grojamoje muzikoje. Didįjį klasiką ir jo kraštiečius - Druskininkų džiazo muzikantus - vienija meilė muzikai, meilė garsui ir siekis moderniai atskleisti tą skambantį pasaulį. Kiekvienas kūrinys vedė į M. K. Čiurlionio kūrybos ir muzikos pasaulį, atverdamas garsų platybes ir žaidimo jais galimybes. Garsas vedė  jau žinomais M. K. Čiurlionio kūrybos keliais, tik judama buvo džiazo ritmu. Tai nauja, netikėta ir užburia. Jaunų ir ambicingų džiazo muzikantų iš Druskininkų „avantiūra“ pasiteisino. Susirinkę žiūrovai, manau, tikrai pajuto ir M. K. Čiurlionį savo širdyse, ir jo muzikos transformaciją į džiazo kalbą, o ir kiekvieną kūrinį lydėjo gausūs aplodismentai, šiltai buvo reaguojama ir į atskiras itin pavykusias citatas.

Tariu ačiū organizatoriams, -  M. K Čiurlionio kultūros ir paveldo fondui bei „Romuva“  Kauno Rotary klubui. Jų organizuotu renginiu tikrai džiaugiuosi ir manau, kad tokius koncertus, - KITOKIO ČIURLIONIO „užkratą“, - reiktų skleisti ir kitose Lietuvos vietose. Pripažinsiu, kad pastebėjau ir šiokį tokį trūkumą, - renginio metu trūko mikrofonų, todėl sėdintys Kauno Architektų namų Teatro klubo salės gale sunkiai galėjo išgirsti kūrinių pristatymus. Tačiau tai tik mažas nesklandumas, palyginus su didžia ir užburiančia muzika.

Praleidau gražią ir prasmingą sekmadienio popietę su M. K. Čiurlioniu ir šiandieniniais jo muzikos interpretatoriais. Tokios muzikos norėčiau paklausyti dar ne kartą ir rekomenduočiau tai padaryti savo draugams, jei ir jiems pasitaikys tokia proga...Tikiuosi, kad ateityje kada nors atsiras ir druskininiečių įrašytas kompaktinis diskas - „ČIURLIONIS KITAIP“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių