Senamiestyje plušėjo boružių bičiuliai

Šeštadienį Kauno rotušės aikštėje karaliavo boružės ir gausūs jų draugai. Apie tai visą dieną skelbė nesiliaujantys plaktukų taukšėjimai: vaikai, suaugusieji ir paaugliai uoliai kalė namelius dievo karvytėms. 

Ypač šis užsiėmimas su plaktukais patiko mažiesiems, kurie darbavosi atsisėdę ar net prigulę ant grindinio ir ragino tą patį daryti ir savo tėvus. Į akciją net neprašomi įsijungdavo į Rotušės aikštę pasižvalgyti užsukantys užsienio turistai: viena lenkų pora net susiginčijo tarp savęs, besitardama, kaip reikėtų papuošti boružės namelį.

Viena iš renginio organizatorių Seimo narė,  Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė (beje, baltą palaidinę pasidabinusi granato spalvos boružes vaizduojančiomis segėmis) sakė, jog apie planuojamą akciją paskelbus „Kauno dienoje“, atsirado labai daug norinčių užsiregistruoti į namelių boružėms statytojų gretas. 

„Iš anksto užsiregistravo per keturis šimtus žmonių, norinčių padirbėti boružių labui“, -- džiaugėsi parlamentarė.Neįprastos akcijos rengėjai ES programa „Veiklus jaunimas“, jaunimo grupė „Žali ir geri“, klubas „Mes tik“ nuolat skelbė, kad viena mažytė boružė per metus sunaikina apie 4 tūkstančius amarų, ir tai yra viena priežasčių, kodėl  žmonės turi dievo karvutėmis labai rūpintis.

„Akcija pavyko. Tai lėmė ir geras oras, ir geri žmonių norai. Nesiekėme kažkokio rekordo. Tikslas – atkreipti dėmesį į labai svarbų ir unikalų padarėlį. Rotušės aikštėje inkilėlį sukalę žmonės galės pasistatyti jį prie savo namų – tai bus ir prisiminimas, ir nauda, nes boružė saugos nuo amaro“, -- sakė vienas iš akcijos organizatorių Audrius Danilevičius. 

Nameliai, kurie dar vadinami ir inkilais, buvo gaminami iš beržo medienos gabaliukų. Bokštelių formos ritinyje iš išorės išgręžiamos kelios skylutės ir viena didelė anga viduje, kuri prikišama šieno. Tai ir yra boružės būstas. Anot A.Danilevičiaus, tokie „boružių bokštai“ ypač plačiai naudojami Skandinavijos ūkiuose.


Šiame straipsnyje: boružės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Milžiniškas DĖKUI !!!!!

remigijus

remigijus portretas
Smagi šventė ! Kad kuo daugiau tokių būtų ne tik Kaune.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių