Prezidentas reiškia užuojautą dėl P. Bingelio mirties: Lietuva atsisveikina su išskirtine asmenybe

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl skaudžios choro ir orkestro dirigento, pedagogo, aktyvaus visuomenės veikėjo profesoriaus Petro Bingelio netekties.

Pasak prezidento, šiandien Lietuva atsisveikina su išskirtine, visad optimizmu ir ekspresyvumu tryškusia asmenybe, tikru savo šalies ir jos kultūrinio paveldo mylėtoju. P. Bingelis buvo vienas žymiausių Lietuvos muzikų, be kurio neįsivaizduojama moderniosios Lietuvos muzikos istorija ir šalies kultūros pasaulis.

Sunku patikėti, kiek daug gali nuveikti darbštus kūrėjas, visą save atiduodamas didžiulei aistrai ir misijai – muzikai.

„Tai žmogus, per savo 77 metus, rodos, spėjęs nugyventi net kelis gyvenimus. Sunku patikėti, kiek daug gali nuveikti darbštus kūrėjas, visą save atiduodamas didžiulei aistrai ir misijai – muzikai. Jis ne tik kūrė, dėstė, organizavo muzikinę veiklą, bet ir visada aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, ryškiais mostais keisdamas Kauno ir visos šalies gyvenimą, stiprindamas mūsų visų kultūrinę tapatybę“, – sakė šalies vadovas.

Ypatingi Maestro nuopelnai Kauno muzikiniam gyvenimui – ne veltui P. Bingelis yra tapęs Kauno garbės piliečiu. Net 50 savo gyvenimo metų jis atidavė svarbiausiam savo darbui, o kartu ir ryškiausiam Kauno miesto balsui – Kauno valstybinio choro sukūrimui ir tobulėjimui.

Petras Bingelis / M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

„Dar šiemet Prezidento rūmuose turėjau progą ne tik įteikti Maestro vieną aukščiausių šalies apdovanojimų – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didįjį kryžių, bet ir pasidžiaugti jo diriguojamo choro atliekamomis dainomis per Nacionalinių kultūros ir meno premijų teikimą. Premijos, kuria šis išskirtinis žmogus pats buvo apdovanotas 1993 metais“, – pažymėjo prezidentas, pridūręs, kad visa Lietuva kas rytą pabunda ir pradeda savo dieną per LRT radiją girdėdama Maestro diriguojamo Kauno vyrų choro atliekamą „Tautišką giesmę“.

Profesorius ypatingą dėmesį skyrė lietuviškos nacionalinės muzikinės tradicijos tęsimui ir stiprinimui. Turbūt nėra nė vieno iš žymiausių Lietuvos kompozitorių, prie kurių darbų sklaidos neprisidėjo stebuklinga dirigento lazdelė, kuri kiekvienu savo mostu skleisdavo grožį ir darną. Net ir sovietmečiu dirigentui nepritrūkdavo drąsos Lietuvos publikai atskleisti šalies kultūros šaknis, kurios tuomet buvo slepiamos ir niekinamos. Be P. Bingelio indėlio neįsivaizduojama Lietuvos dainų švenčių tęstinumo tradicija, savo įgimtu organizatoriaus talentu ir nepaprastu darbštumu jis sugebėdavo milžinišką daugybės balsų ir žmonių minią paversti vieningai alsuojančiu kūrybos instrumentu.

„Maestro, Jūs sakėte savo gyvenimo turiniu ir forma pasirinkęs muziką, nes ji suteikia prasmę, be jos gyvenimas – tik tyla ir tuštuma. Jums išėjus, mes dar ilgai jausime tylą ir tuštumą, tačiau puoselėsime tai, ką sukūrėte ir palikote Lietuvai. Ilsėkitės ramybėje“, – užuojautoje teigė šalies vadovas.

Sunkią valandą prezidentas palinkėjo stiprybės profesoriaus P. Bingelio šeimai, artimiesiems, Kauno valstybiniam chorui ir visai kultūros bendruomenei, taip pat visiems, kam teko pažinoti šią neeilinę šviesią asmenybę.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat išreiškė užuojautą

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen pažymi, kad P. Bingelis šalies kultūros ir meno pasauliui paliko didelį palikimą.

„Jo rankomis sukurti kultūros fenomenai tapo kertiniais profesionalumo ir meninės vertės standartais, formavusiais klasikinės muzikos sceną Lietuvoje ir garsinusiais ją pasaulyje. Tai didelė jo viso gyvenimo dovana Tėvynei. Nuoširdžiai užjaučiu Petro Bingelio artimuosius bei visą Lietuvos kultūros ir meno bendruomenę“, – sako Lietuvos parlamento vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastebėtojui

Pastebėtojui portretas
Nekliedėk,Bingelis turėjo visas įmanomas privilegijas ir premijas,buvo šlovinamas sovietmečiu ir vėliau.

PASTEBĖJIMAS

PASTEBĖJIMAS portretas
Gaila, kad išskirtinėmis asmenybėmis tampame tik po mirties. O gyvenime stumdo kas netingi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių