Prekybos centrų kasininkės savo paslaptis atskleis „Sirenose“

  • Teksto dydis:

Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ žiūrovai turės retą progą išvysti tarptautinio pripažinimo sulaukusį Lietuvos kūrėjų darbą – šiuolaikinę operą „Geros dienos!“. Dešimt dainuojančių kasininkių sostinės publikai pasirodys rugsėjo 28 d. Vėliau spektaklio komandos maršrutai drieksis per Šanchajaus ir Niujorko teatrų scenas.

„Opera „Geros dienos!“ sužibėjo prieš dvejus metus festivalyje NOA, o žalia šviesa kūriniui užsidegė šiemet, kai Tarptautinio teatro instituto (ITI) surengtame šiuolaikinio muzikos teatro konkurse „Music Theatre NOW“ opera laimėjo „Globe Teana-Theatre Observation“ prizą – „bilietą“ į Šanchajų. Lapkričio mėnesį „Geros dienos!“ pakviesta pasirodyti viename didžiausių Kinijos teatro centrų ir dalyvauti Šiuolaikinio teatro festivalyje ACT“, – džiaugėsi operą prodiusuojančios kompanijos „Operomanija“ vadovė Ana Ablamonova.

Kūrinys „Geros dienos!“ skirtas dešimčiai dainuojančių kasininkių, prekybos centro garsams ir fortepijonui. Nuolat girdimas prekių skanerio pypsėjimas lydi atskiros pardavėjos dainą – operoje suteikiama galimybė išgirsti paprastai nebylių, kasininkių-anonimų istorijas. Tariami robotai, kas dieną pirkėjams linkintys „Geros dienos!“ ir dėkojantys už įsigytą bandelę ar sviestą, netikėtai prabyla žmogaus balsu. Individualios kasininkių dainos – autentiškos  istorijos, fragmentiškos jų biografijos – ne tik dėliojasi į Lietuvos aktualijų mozaiką, bet ir kalba apie universalius, bendražmogiškus dalykus. Į neišvengiamo vartojimo problemą operoje žvelgiama ironiškai ir poetiškai – be patoso, didaktikos ar socialinio rėksmingumo.

Žodis „opera“ žiūrovų gąsdinti – pulti blizginti batų ar ieškoti prašmatnios rankinės – neturėtų. „Opera“ geriausiai apibūdina trijų lietuvių menininkių – kompozitorės ir atlikėjos Linos Lapelytės, rašytojos Vaivos Grainytės ir režisierės bei kino kūrėjos Rugilės Barzdžiukaitės – glaudaus bendradarbiavimo rezultatą. „Tekstas, muzika ir scenovaizdis kūrinyje reiškiasi kaip tvirtas vienetas: skirtingos sritys persipina, ištirpsta viena kitoje, nė viena nedominuoja“, –  pasakojo darnioji „Geros dienos!“ trijulė.

Kasininkių balsais operoje prabyla skirtingų patirčių ir kartų vokalistės, o fortepijonu skambinančiais apsaugos darbuotojais tampa garsiausi jaunosios kartos Lietuvos džiazo pianistai – Kęstutis Pavalkis ir Dmitrijus Golovanovas.

Opera „Geros dienos!“ bus rodoma rugsėjo 28 d. 12 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje. Kitas pasirodymas numatytas lapkritį Tarptautiniame Kauno šiuolaikinės muzikos festivalyje „Iš Arti“.  Po jo komanda krausis lagaminus į Šanchajų, o 2014 metus pradės kitame žemės pusrutulyje – sausį net penkis kartus pasirodys Niujorke vykstančiame šiuolaikinio muzikos teatro festivalyje „Prototype".


Šiame straipsnyje: operaGeros dienossirenos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių