Paskutinį vasaros savaitgalį – „Mėnuo Juodaragis“

Muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis "Mėnuo Juodaragis" kasmet išsiskiria debiutų gausa. Lietuvių premjerų netrūks ir šį savaitgalį vyksiančiame renginyje. Tris dienas ir naktis keturiose festivalio scenose, pastatytose Zaraso ežero saloje, skambės pati įvairiausia gyva muzika: autentiškas ir improvizuotas folkloras, šiuolaikinė akustinė ir elektroninė muzika, sunkusis rokas ir eksperimentinė kūryba. Iš viso pasirodys 40 kolektyvų.

Grupė "Skylė" festivaliui ruošia pluoštą visiškai naujų dainų, dedikuotų Lietuvos partizaninėms laisvės kovoms atminti. Ypatinga nata nuskambės dūdmaišininkų Gvido Kovėros, Todaro Kaškurėvičiaus ir saksofonininko Petro Vyšniausko projektas "Tylos Labanoro", prie kurio neseniai prisijungė Veronika Povilionienė. Daug dėmesio teks ir kitam ne ką mažiau įdomiam lietuviškam instrumentui – dambreliui. Eksperimentinę improvizaciją dambreliams ir elektroniniams instrumentams paruošė entuziastų suburta grupė "Kolektyvas".

Praleidusi porą metų sero Paulo McCartney globojamame Liverpulio scenos menų institute, muzikinio realybės šou "Dangus" nugalėtoja Rasa Bubulytė į Lietuvą grįžta su nauju projektu "Basom". Specialią baltiškos dvasios įkvėptą programą festivalio žiūrovams ruošia ir merginų choras "Liepaitės".

O naujos karinės-istorinės programos fragmentus festivalyje atskleis vieni ryškiausių postfolkloro puoselėtojų – "Donis" su dainininke Rasa Serra. Apeiginio baltų folkloro grupė "Kūlgrinda" šiemet pristatys naują savo programą "Giesmės valdovui Gediminui".

Vienas seniausių ir didžiausių Baltijos šalyse organizuojamų festivalių atvirame ore žiūrovams taip pat pristatys dešimtį solidžių grupių iš užsienio, kvies į tradicines vakarones, paskaitas, senąsias apeigas, meninių, dokumentinių ir animacinių filmų seansus, meno parodas. Zaraso saloje įsikurs palapinių miestelis, liepsnos aukuras, veiks tradicinių amatų kiemas su mokomaisiais būreliais.

Pažintis su originaliu lietuvių žaidimu

Viena netikėčiausių pramogų festivalyje – pažintis su originaliu lietuvių liaudies sporto žaidimu – ritiniu, iš seno populiariai vadinamu ripka.

Kaip jį žaisti, festivalyje pademonstruos Vilkaviškio ritinio sporto klubas "Žiedas", pernai pelnęs Lietuvos čempionų vardą. Sekmadienį "Žiedas" ne tik sužais parodomąsias varžybas, bet ir žiūrovus pamokys žaidimo gudrybių.

Ritinis buvo vienas populiariausių lietuvių liaudies sporto žaidimų. Sako, senovėje jį žaisdavo ne tik jaunimas, bet ir rimti kaimo vyrai. Simonas Daukantas savo raštuose pabrėžė: "Ritinis buvo lietuvių jaunuomenės, kalnėnų ir žemaičių, kaipo didžiausia karo mokslinyčia…" Apie ritinį "Palangos Juzėje" rašė ir Motiejus Valančius: "Sustojo mūsų keturi iš vieno galo, keturi iš antro, kaip droš kuris su ritmuša, ritinis lekia brumzdamas. Patol vargšas negavo atilsio, pakol nepersprogo…"

Anksčiau ritinį žaisdavo kaimas prieš kaimą. Šių dienų žaidime dalyvauja dvi komandos po septynis žaidėjus, kurių kiekvienas turi ne ilgesnę kaip pusantro metro ritmušą (lazdą) riestu galu. Žaidime svaidomas ir atmušinėjamas storokas diskas – ritinys. Seniau jis darytas iš ruplėto beržo, apkaustyto metaliniu lankeliu, šiandien – iš gumos. Žaidimo tikslas – išritinti ritinį iš aikštės pro varžovo ginamus vartus arba per galinę liniją, o stabdyti varžovų ritinį leidžiama tik ritmuša.

Vieta: Zaraso ežero sala.

Laikas: nuo rugpjūčio 28 d. 15 val. iki rugpjūčio 30 d. 17 val.

Kaina: vienai dienai – 30–80 litų, trims dienoms – 120 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių