Naujoji V.Kudirkos premijos laureatė - G.Sviderskytė

Svarbiausiu žurnalistikos įvertinimu laikoma kasmetė Žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos premija atiteko LNK Žinių vedėjai ir dokumentikos kūrėjai  Gražinai Sviderskytei.

Garsioji Vinco Kudirkos 2008 metų premija LNK Žinių vedėjai paskirta už 16 dalių istorinės dokumentikos televizijos serialą, du atskirus DVD albumus ir knygą „XX amžiaus slaptieji archyvai“. Serialą rodė rodė LNK, TV1 ir INFO TV.

„Tai dar vienas patikinimas, kad pirmasis lietuviškas istorinės dokumentikos serialas nepaskendo kasdienybėje, kad laiko, energijos ir pinigų investicijos buvo prasmingos, o siekti ilgalaikiai tikslai - ne iš piršto laužti. Manau, tai svarbu visiems bendradarbiams, taip pat partneriams ir bičiuliams, šio didelio projekto dalyviams“, - sakė naujoji  Vinco Kudirkos premijos laureatė G. Sviderskytė.

Kiekviena iš 16 ciklo dalių - istorinis detektyvas, kurį narplioja profesionalūs „sekliai“ - du vedėjai, istorikai ir liudytojai. Scenarijų bendraautoris ir pagrindinis programos konsultantas yra žinomas istorikas dr. Arvydas Anušauskas, kuris ne tik dalijosi profesinėmis žiniomis, bet ir mielai dalyvaudavo filmavimuose, ekspedicijose. Tyrimo taikiniais tapo ir per pusdienį nutikę įvykiai (kaip pogromas „Lietūkio“ garaže), ir keliolika metų trukę reiškiniai (kaip teroras ir pučai tarpukario Lietuvoje). Kūrėjams buvo svarbiausia, kiek nagrinėjama tema įsirėžė į XX amžiaus istoriją, kiek jos tyrimas aktualus šiandien, kokios galimybės atverti naujų aplinkybių ar sukurti naujų versijų.  

Šiemet bus proga dar sykį išvysti „XX amžiaus slaptuosius archyvus“ - TV1 televizija šį serialą rengiasi parodyti metų pabaigoje.

LNK Žinių vedėja neatmeta galimybės, kad pradėtas serialas bus tęsiamas. „Dar daug mįslių naujausioje Lietuvos istorijoje, daug tiesiog netirtų arba neviešintų temų. Nuo V. Kudirkos laikų „Varpo“ galėtume imti bet kurį poros metų rėžį ir jame aptikti istorijų, kurių dažnas nėra nė girdėjęs. Esu tikra, kad net iš tokių siaurutėlių rėžių būtų galima sukurti po serialą! Juolab, kad televizijose bemaž nėra panašaus formato programų“, - sakė autorė.

Vasarį baigusi paskutinį projektą - dokumentinį filmą apie ES istoriją - G. Sviderskytė ketina... pailsėti. Per šešerius metus sukurtas serialas ir dar keturi atskiri dokumentiniai filmai, parašytos dvi knygos, viena jų išversta į anglų kalbą. Tuo pat metu žurnalistė viena augino sūnų, kuriam dabar puspenktų metų.

V.Kudirkos premija - ne pirmas žurnalistės įvertinimas. Praėjusiais metais ji buvo apdovanota Lietuvos radijo ir televizijos komisijos „Pragiedrulių“ premija, 2001-aisiais ji pelnė CNN programos „World Report“ apdovanojimą už geriausią metų reportažą. 

V.Kudirkos premija yra įvertinti ir kiti LNK žurnalistai bei prodiuseriai - Saulius Bartkus, Virginijus Gaivenis,  Rūta Laukaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių