JAV išsilaipino menininkų desantas iš Lietuvos

23 – tiek laimingųjų Lietuvos menininkų, jau gerai žinomų ir kol kas pažįstamų tik siauram profesionalų ratui, šiomis dienomis dalyvauja Filadelfijos meno muziejaus mugėje „Craft Show“. Pastaroji – vienas didžiausių ir prestižiškiausių taikomojo meno renginių pasaulyje.

Kiekvienam – sava ekspozicija

Viešnios teisėmis mugėje dalyvaujanti Lietuva pirmą kartą tokiu dideliu mastu JAV pristatys šalies taikomojo meno ekspoziciją. Kasmečiame renginyje paprastai eksponuojami 195 Amerikos menininkai, atrinkti iš 1 200 kandidatų. Dar 23–26 yra atrenkami iš kokios nors vienos šalies, pristatomos tais metais. Per keturias dienas mugėje apsilanko apie 18 tūkst. žmonių.

Anot projektą inicijavusios Lietuvos garbės konsulės Filadelfijoje Kristos Bard, mugėje Lietuva bus išskirtinė užsienio šalis, pristatanti savo menininkus ir jų kūrinius.

23 lietuvių menininkus, eksponuojančius juvelyrikos, keramikos, tekstilės, stiklo, odos, baldų dizaino kūrinius, renginio komisija atrinko bendradarbiaudama su Tarptautinių kultūros programų centru ir Lietuvos dailininkų sąjungos galerija. 37-ojoje „Craft Show“ mugėje kiekvienas Lietuvos menininkas turi savo individualią ekspoziciją, kurią sudaro kelios dešimtys darbų.

Garsūs ir nežinomi

Iš mugėje savo ekspozicijas pateikiančių autorių yra ir jau gerai žinomų plačiajai visuomenei, ir tyliai dirbančių savo srityje bei pastebėtų tik profesionalų rate.

„Baltos kandys“ džiugina žiūrovus jau ne vienus metus, vis prisimenu puikų „ArtVilnius“ mugėje rodytą projektą „Šventė“, kur eksponuotas vaišių stalas su baltos mišrainės lėkšte (žirneliais, morkytėmis, kitomis sudedamosiomis dalimis), apelsinais ir vynuogėmis, sumuštiniais su ikrais ant batono. Farširuoti kiaušiniai, sausainiai, arbūzas, žuvys ir kiti patiekalai – viskas pagaminta iš veltinio!

Puikiai žinome ir Nomedą Marčėnaitę, belieka tik pasidžiaugti, kad ji neiššvaistė visų jėgų televizijai, rasdama laiko sukurti mielus ir jaukius keramikos dirbinius šiam renginiui. Nereikia pristatyti Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės, galinčios išsiuvinėti prabangias gėles kryžiuku ne tik ant audinio, bet ir kitų medžiagų – medžio, metalo – na, beveik ant visko, net automobilio.

Apie Indros Marcinkevičienės baldus, apie Lietuvai taip nebūdingą ryškų ir spalvotą jų optimizmą, smagų dizainą – išgirdau visai neseniai. Kaip ir apie juvelyrus Ugnę Blažytę su Danu Tamašausku, kurių kūrinius ne taip seniai pamačiau internete.

Ar pavyks nustebinti?

Ribota teksto apimtis neleidžia paminėti ir aprašyti visų 23 autorių, kurie traukia akį savo stiklo dirbiniais (Viktoras Dailidėnas), džiugina titano metalo ir emalės meistryste (Tadas Deksnys), keramikos paviršiais (Rūta Šipalytė) ir t. t. Visai įtikima, kad labiausiai seksis netgi kuriam nors, kurio pavardei čia neužteko vietos, nes taikomosios dailės kūrinius reikia matyti iš arti, liesti, dėvėti, o visi pristatomi autoriai yra įdomūs, originalūs ir puikūs meistrai.

Šis renginys, be abejo, ir padės sužinoti apie nuostabius kūrėjus ne tik Lietuvos, bet – kas labai svarbu – užsienio taikomojo meno vertintojams, pirkėjams, o autoriai turės unikalią galimybę užmegzti naujų ryšių su užsienio platintojais ir užsakovais.

Tikėsimės, kad labai padės, nes mums visiems reikia tų plačiųjų vandenų, ryšių, gerbėjų. Nežinau, kaip visa tai atrodys amerikiečiams, kas jau matyta kitur, o kas – grynieji atradimai, tačiau aišku, kad meistrystė čia taip pat svarbi, kaip ir idėjų originalumas. O mugės katalogas išduoda: joje įdomus ne tik kiekvienas atskiras menininkas, bet ir jų visuma – vienas kitą papildantys, kontrastuojantys, saviti, kūrybingi, išradingi, iš įvairių pusių pristatantys Lietuvos taikomąjį meną.

Lietuvos festivalio dalis

„Craft Show“ taip pat veikia informacinis Lietuvos stendas, kuriame platinamas Lietuvos prisistatymo katalogas ir informacija apie Lietuvą. Renginio lankytojams Lietuvos taikomojo meno kūrybos lauką plačiau nušviečia Tarptautinės Kauno bienalės vadovė Virginija Vitkienė.

Lietuvos prisistatymas „Craft Show“ – Filadelfijoje vyksiančio „Lietuvos festivalio“ programos dalis. Bendradarbiaujant su įvairiomis Filadelfijos organizacijomis, „Lietuvos festivalyje“ įvyks 16 renginių, leisiančių geriau susipažinti su Lietuvos kultūra bei šalies meno, politikos ir mokslo kūrėjais: Eglė Deltuvaitė skaito paskaitą apie šiuolaikinę Lietuvos fotografiją, koncertuoja Kestutčio Vaiginio džiazo kvintetas, Silikono teatras rodo spektaklį „Šiltnamio istorijos“ ir t. t.

Žinoma, neapseinama be kulinarinio paveldo pristatymo, o žymusis Filadelfijos rašytojas, garsus alaus gurmanas ir kritikas Donas Russellas turi progą paragauti lietuviško alaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių