Išpopuliarėję išsivadavimo žaidimai persikėlė į teatrą

Savaitgalį Lietuvos rusų dramos teatre neįprasta premjera – spektaklis „Kodas: Hamlet“. Pasak režisierės Olgos Lapinos, spektaklis sukurtas žaidimo escape the room arba išsivadavimo žaidimo principu ir jo veiksmas vyks po visą teatrą.

Spektaklis „Kodas: Hamlet“ – ne pirmas režisierės Olgos Lapinos spektaklis, vaidinamas ne scenoje, o skirtingose teatro erdvėse. Prieš penkerius metus pastatyto spektaklio vaikams „Stebuklingoji kreidelė“ maršrutas driekėsi teatro požemiais, koridoriais. Naujajame spektaklyje-žaidime „Kodas: Hamlet“, pagal V. Šekspyro tragediją, režisierė išnaudoja įvairiausias teatro erdves. Kaip pati sako, jis skirtas nuotykių, ekstremalių išgyvenimų ir mistinių potyrių išsiilgusiai publikai.

„Kodas: Hamlet“ yra escape the room tipo teatro žaidimas, kai žmonės ateina į paruoštas suinstaliuotas erdves ir per ribotą laiką, dažniausiai per 60 minučių, jie turėtų iš čia ištrūkti, ieškodami rakto viso maršruto metu. Sulaukiau daug klausimų, o ką jeigu aš neskaičiau „Hamleto“, ar man bus įdomu? Tikrai taip, nes ta medžiaga ji egzistuoja mūsų pasąmonėj, genuose, visi žino frazę „būti ar nebūti“, visi matė žmogų su kaukole įvaizdį, kas yra virš mūsų egzistuojantis laukas. Tai ir yra teatro iššūkis – ne papasakoti istoriją, nes mes nepretenduojame į kažkokią naują interpretaciją, bet stengiamės, kad „Hamletas“ taptu pagrindu žaidimui“, – pasakojo spektaklio režisierė Olga Lapina.

Drauge su spektaklio dailininke Renata Valčik jos suinstaliavo apie dvidešimt erdvių, kaip pasakoja dailininkė, visi drauge, kaip sanitarai, išvalė teatro užkampius, kur per šimtmečius prisikaupę dulkių. 

Dailininkės teigimu, visai kūrybinei trupei spektaklis bus nemenkas iššūkis, nes teatre šis išsivadavimo žaidimas dar nebandytas žanras.

Pasak Olgos Lapinos, spektaklis-žaidimas „Kodas: Hamlet“ vyks dviem kalbomis ir rusiškai, ir lietuviškai. Premjera šį savaitgalį, o vėliau spektaklis vyks tada, kai susiformuos žmonių grupės, viename spektaklyje-žaidime gali dalyvauti ne daugiau kaip 12 žmonių.

Daugiau – LRT reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių