S.Parulskis: rašydamas aš kontroliuoju situaciją

Kodėl poezija skaitoma mažai? „Todėl kad poezijoje reikia mąstyt, nusikelt į nekropolį“, - sakė Sigitas Parulskis. „Juk tiems, kuriems norisi pramogų – geriau eiti į maksimą (akropolį)“, - ironizavo Alytuje viešėjęs Nacionalinės premijos laureatas.

Poetu, prozininku, dramaturgu, eseistu vadinamas rašytojas kalbėjo apie kūrybinę virtuvę. Į Jurgio Kunčino viešąją biblioteką susirinkusiems S. Parulskis sakė, kad „poezijai reikia daugiau nei vien laisvo laiko“. „Prisiverst negali“, - priežastį, kodėl poezijos knygą išleido po dvylikos metų pertraukos, įvardijo svečias.

„Nubudau ir supratau – esu dulkė su pretenzija...“, „...su kuo nuvalyti tai, kas esu...“, - autoriaus kūrybos ištraukas skaitė aktorius Eugenijus Rakauskas. Vakaro garsinį-triukšminį foną kūrė Deividas Pinkevičius, Raimondas Šimkevičius, Leonas Žukauskas ir į susitikimą jų atsinešta višta, iš pradžių grūdus lesusi ant būgno, o vėliau užšokusi ant ... fotografo.

Susitikimo metu atrodė, kad S. Parulskis labiau linkęs išmintingai patylėti, dirsčioti į vargšelės vištelės bibliotekoje „kuriamą“ perfomansą nei atsakinėti į iš anksto paruoštus klausimus.

„Nesu nei pamokslininkas, nei politikas - kalbėdamas neturiu pagrindo. Rašydamas aš kontroliuoju situaciją“, - prisipažino literatas. Paprašytas įvardinti kitus jam patinkančius rašytojus, S. Parulskis tepasakė „apie gyvus šnekėt nepadoru“ ir pridūrė: „man labiau patinka knygos – ne žmonės“.

Pasak kritikų, „tyneidžerių ir jų proto pilnamečių“ mėgstamas kūrėjas, nors ir nedaugžodžiaudamas, „kapstė“ giliai. Paklaustas apie savo ironišką rašymo stilių ir galimą „nepagarbą“ dievui, rašytojas aiškino santykį su aukščiausiuoju: „žmogui reikia to, kas būtų didesnis už jo egoizmą, o tyčiotis galima iš tikėjimo ir jo silpnumo, bet ne dievo“.

Naujausią poezijos knygą „Pagyvenusio vyro pagundos“ autorius iliustravo savo nuotraukomis. „Fotografuoju nykstančius namus ir kitus vaizdus, bet ne žmones“, - pasakojo kūrėjas. „Fotografuoti savo knygai – juk mažesnis nusikaltimas nei gėjų paradas...“, - šmaikštavo S. Parulskis.


Šiame straipsnyje: Kauno regionasparulskispoezija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių