Naujausioje E. Čekuolienės knygoje – kasdienė psichologinė pagalba

Daugiau kaip 30-ies metų darbo patirtį psichologė, dėstytoja Edita Čekuolienė sudėjo į naujausią savo knygą „Psichologijos žiupsnis ant kasdienybės“. Knygoje autorė pateikia taikomosios psichologijos patarimus apie tai, kaip elgtis įvairiose kebliose situacijose ir pagelbėti sau ar į bėdą pakliuvusiam artimajam. Antrąją autorės knygą pristato leidykla „Alma littera“.

Ilgus metus konsultavusi tuos, kurie išdrįsta pagalbos kreiptis į specialistus, E. Čekuolienė teigia, kad tokių žmonių – mažuma. Rašytojo, žurnalistikos senbuvio Algimanto Čekuolio žmona tikina, jog dažniau žmonės, patiriantys įvairių išbandymų, guodžiasi draugams, tačiau tai ne visuomet padeda.

„Galima nueiti pas tetą Stasę ar Jadzę ir išsiverkti ant jos peties. Tačiau kai tema tampa psichologinė, su draugais pasikalbėti nebeužtenka. Tikiuosi, kad žmonės, skaitydami šią knygą, supras, kad problemos, su kuriomis jie susiduria kasdieniame gyvenime, yra dažnos daugeliui, ir tada galės svarstyti, ar norisi jomis pasidalinti su specialistu, ar ne“, – sako knygos autorė.

Psichologė pabrėžia, kad knyga „Psichologijos žiupsnis ant kasdienybės“ – ne romanas, tad jos nereikia skaityti nuo pradžios iki pabaigos – prisėdi, išsirenki tądien aktualią temą ir ieškai atsakymo. Kaip elgtis susikivirčijus su anyta ar išgirdus, kad dukrą kamuoja pirkimo manija? Ką daryti sužinojus, jog septynmetis sūnus lyg ir netyčia apsivogė mokykloje arba išsigandus artėjančios vienišos senatvės? Knygos pavadinimas išduoda, kad joje aprašomos įvairios kasdienio gyvenimo temos.

E. Čekuolienė numano, kad knyga labiau sudomins moteris – juk būtent dėl jų ir kilo mintis tokią knygą parengti.

„Anksčiau mano straipsniai pasirodydavo internetiniuose portaluose, tačiau man pačiai tai neatrodė labai reikšminga ir reikalinga. Kai su vyru buvome Druskininkuose, prie manęs priėjo viena moteris ir klausia „Ar tu Čekuolienė?“. Maniau, mano vyro ieško. Klydau – sako, aš perskaičiau visus Jūsų straipsnius, kodėl neišleidžiate knygos? Mane tai padrąsino – yra žmonių, kuriems mano mintys įdomios ir gali padėti“, – prisimena E. Čekuolienė, pridurdama, kad įkvėpimą rašyti skatino ir  jos vyras A. Čekuolis.

Autorė pripažįsta, kad knyga „Psichologijos žiupsnis ant kasdienybės“ skirta įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau aktualiausia – suaugusiesiems. Visgi E. Čekuolienė neatmeta minties kada nors prisėsti ir prie vaikų problemas nagrinėjančio kūrinio rašymo – tam esą dar liko daugiau nei pusė temų. Tokiam iššūkiui nepristigtų ir profesinių žinių – E. Čekuolienė yra enciklopedinio dvitomio „Vaiko priežiūros ir ligų žinynas“ psichologijos dalies autorė bei knygos paauglėms „Nuo ančiuko iki gulbės“ bendraautorė.

E. Čekuolienė taip pat yra parašiusi brandaus amžiaus moterims skirtą knygą „Flirtas su rudeniu“. Ji dėsto psichologiją keliose aukštosiose mokyklose, rašo straipsnius, veda seminarus įmonių darbuotojams bei konsultuoja individualiai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių