Mirė teatro ir kino aktorė E. Pleškytė

Eidama 75-uosius metus šeštadienį mirė lietuvių teatro ir kino aktorė Eugenija Pleškytė. Aktorė sukūrė vaidmenis daugiau nei 30-tyje filmų. Dirbo Kauno dramos, Vilniaus dramos ir Jaunimo teatruose. Apdovanota valstybinėmis premijomis. 2009-aisiais jai skirtas specialus „Auksinės gervės“ apdovanojimas.

Kino kritikė Gražina Arlickaitė LRT radijui sakė, kad E. Pleškytė mokėjo gyventi gyvenimą ekrane.

„Prieš mano akis sukasi ilga, didžiulė juosta filmų, kuriuose aš matau jos nepaprasto grožio veidą ir ekraną, nušviestą jos didžiulio ir įvairiapusio talento. Netekome puikios aktorės, netekome nuostabaus grožio moters, tačiau mums liko filmai, kurie garsūs tuo, kad juose vaidino ji – Eugenija Pleškytė. Ir ne tiek vaidino, kiek jos buvimas kine, ekrane turėjo prasmę. Ji mokėjo gyventi gyvenimą ekrane“, – tvirtina G. Arlickaitė.

Tuo metu teatrologė Irena Aleksaitė teigia, kad E. Pleškytė turėjo išskirtinius duomenis kinui: „Aš visada stebėdavausi nieko jai nesakydama, kokia ji darbšti. Kiekvieną vaidmenį tiesiog nušlifuodavo. Ir kaip iš viso ji žiūrėjo į savo profesiją – nepaprastai atsakingai. Puiki buvo teatre, bet dar puikesnė buvo kine, kadangi jos duomenys buvo tiesiog kinui sukurti.“

Aktorė gimė 1938 m. sausio 6 d. Giliogiryje (Plungės rajonas). 1961 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją. 1961–1963 m. dirbo Kauno dramos teatre, 1963–1965 m. – Valstybiniame akademiniame dramos teatre, nuo 1965 m. – Jaunimo teatre. Nuo 1995 m. iki 2008 m. gyveno San Franciske.

Už nuopelnus lietuviškam kinui auksiniam talentui 2009-aisiais buvo įteikta „Auksinė gervė“. Šį apdovanojimą įteikė Ingeborga Dapkūnaitė, tikinusi, kad jai nereikia atplėšti voko, nes ji jau žino laureatės vardą – tai Eugenija Pleškytė. Šiai kino legendai tuomet ilgai netilo publikos ovacijos.

„Aš labai labai laiminga, matydama čia savo draugus, partnerius, režisierius. Tai – mano namai. Džiaugiuosi būdama su jumis. Gerbiama komisija tikriausiai pagalvojo, kad man dar trūksta šios statulėlės prie visiškos laimės. Būta ir anksčiau apdovanojimų, bet pats mieliausias ir brangiausias – šiandieną, nes aš jį gaunu nepriklausomoje laisvoje Lietuvoje“, – graudindamasi tuomet dėkojo garsi aktorė.

E. Pleškytė suvaidino tokiuose filmuose kaip „Laiptai į dangų“ (1966), „Vyrų vasara“ (1970), „Herkus Mantas“ (1972), „Sadūto tūto“ (1974), „Grynai angliška žmogžudystė“ (1975), „Ilga kelionė prie jūros“ (1976), „Nesėtų rugių žydėjimas“, „Velnio sėkla“ (1979), „Mažos mūsų nuodėmės“ (1979).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė

Birutė portretas
Amžiną atilsį. Laikas negailestingas. Užuojauta artimiesiems.

Taip turi būti

Taip turi būti portretas
Puiki aktorė, labai graži moteris, taurios išorės ir vidaus žmogus. Atėjo jos eilė. Amžiną atilsį. Nebėra nei tokio teatro, nei tokių aktorių. Senosios kartos aktoriai, kad išgyventų, turi tenkintis jiems numestais serialais. Dabar yra Koršunovo ir Ibelhauptaitės nesusipratimai.

Piktas

Piktas portretas
Kada gi "Klaipeda"parasys apie asmenini ATA aktores asmenini gyvenima?Yra galimybe vel pasklesti paskalu...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių