Maestro R. Ščedrinas į savo jubiliejinį koncertą Vilniuje neatvyks

Rusų kompozitorius Rodionas Ščedrinas ir jo žmona legendinė balerina Maja Pliseckaja su Lietuva susieti ypatingais ryšiais. Šeštadienio vakarą Nacionalinėje filharmonijoje įvyks R. Ščedrino 80 metų jubiliejui skirtas koncertas.

Koncertą grieš Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. Dirigentas – Robertas Šervenikas. Pirmoje dalyje skambės jubiliato „Išdaigiškos čiastuškos“, „Concerto cantabile“ smuikui ir orkestrui. Solistas – Philippe’as Graffinas (smuikas, Prancūzija). Antroje dalyje skambės 7-oji Sergejaus Prokofjevo simfonija. Į išskirtinį koncertą pats jubiliatas neatvyks.

Pirmąjį koncertą „Išdaigiškos čiastuškos“ R. Ščedrinas sukūrė būdamas 30 metų. Tai – vienas pirmųjų rusų kompozitoriaus opusų, plačiai pasklidusių po visą pasaulį. Kūrinys skirtas Genadijui Roždestvenskiui – jis dirigavo ir koncerto premjerą.

Visuose penkiuose „Išdaigiškų čiastuškų“ koncertuose ypač ryškus rusų folkloro stilius ir intonacijos. Simfoninio orkestro arsenalą kompozitorius papildė originaliais tembrais – mušamųjų grupėje skamba rusiškos trikinkės varpeliai, kaukši mediniai šaukštai. Anot muzikologų, tokia nuotaikinga muzikine kolekcija, kaip čiastuškos, varpai, rateliai ir rusų dainos, niekas kitas iš kompozitorių pasigirti negalėtų.
„Concerto cantabile“ smuikui ir styginių orkestrui R. Ščedrinas sukūrė 1997 m. ir skyrė smuikininkui Maksimui Vengerovui. Pirmą kartą naujasis opusas buvo atliktas 1998 m. garsiojoje Ciuricho „Tonhalle“.
Nuo XX a. 9-ojo dešimtmečio R. Ščedrinas pasinėrė į dvasinę ar net sakralinę gelmę. Anksčiau garsėjęs kaip scenos veikalų (baletų ir operų) autorius, jis vis dažniau ėmė kurti instrumentinę muziką. Dauguma pastarųjų dviejų dešimtmečių kūrinių kompozitorius sukūrė Lietuvoje, namuose netoli Trakų. 2003 m. R. Ščedrinui



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neaišku

Neaišku portretas
Tai nesupratau, atvyks Ščedrinas ar neatvyks? Antraštėje - "neatvyks" , tekste - "šeštadienį įvyks koncertas". Tai be jo? Aiškiau reikia rašyt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių