Literatūrologo V.Kubiliaus premija skirta V.Kukului

Pirmoji literatūrologo, mokslininko Vytauto Kubiliaus premija po mirties skirta poetui, literatūros kritikui, eseistui ir žurnalistui Valdemarui Kukului.

Pirmąjį V.Kubiliaus premijos laureatą Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas paskelbė penktadienį, lapkričio 23-ąją, minint V.Kubiliaus gimtadienį.

Prieš metus, 2011-ųjų rugpjūčio 6 d. pasaulį palikusiam V.Kukului premija skirta už naujausios lietuvių literatūros apžvalgas, išspausdintas literatūros ir kultūros leidiniuose 2011 metais.

„Jo intelektuali, problemiška ir sociali literatūros kritika skaitytoją įtraukia, provokuoja, skatina sutikti su kritiku arba ginčytis su juo. Vertinimo komisija pabrėžia, kad V.Kukulas buvo kritikas iš pašaukimo: jis stebėjo literatūros procesą, kaip visumą, perskaitydavo ir įvertindavo visą pasirodantį literatūros srautą, nesirinkdamas mėgstamų ir nemėgstamų autorių“, - teigiama pranešime.

Vytauto Kubiliaus premiją 2012 metais įsteigė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

Ji teikiama minint mokslininko gimtadienį už dviejų pastarųjų metų darbus iš XX–XXI amžių literatūros: esmines problemas iškeliančią kritikos arba mokslo knygą, arba už publikacijų ciklą. 

Premija siekiama išryškinti literatūros kritikų ir mokslininkų darbo prasmę - būti tarpininkais tarp rašytojų ir skaitytojų, formuluoti literatūros kriterijus, skleisti šiuolaikinę literatūrą.

Premiją skiria komisija, sudaryta iš vienuolikos literatūros kritikų ir mokslininkų iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto, Lietuvos rašytojų sąjungos, aukštųjų mokyklų lituanistinių katedrų.

Literatūrologas, habilituotas daktaras V.Kubilius 1955–2001 metais dirbo Lietuvių literatūros ir tautosakos institute, atkūrus Vytauto Didžiojo universitetą, buvo jo profesorius.

Sovietmečiu V.Kubilius neoficialiai laikytas principingiausiu literatūros vertintoju, savo straipsniais bei knygomis teigęs literatūros ir meno, kaip svarbiausio tautos gyvastingumo įrodymo, svarbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių