Kontroversiška pontifiko knyga sukėlė didelį visuomenės susidomėjimą

Nauja knyga, kurioje popiežius Benediktas XVI atvirai dėsto savo mintis įvairiais klausimais, įskaitant seksualumą ir seksualinę prievartą vaikų atžvilgiu, trečiadienį pasieks parduotuvių lentynas ir jau yra sparčiai perkama, pranešė leidėjai.

Paskelbtos ištraukos, kuriose 83 metų vokiečių pontifikas sulaužydamas Bažnyčios tabu sako, kad tam tikrais atvejais prezervatyvų naudojimas yra priimtinas, pakurstė didelį visuomenės susidomėjimą knyga "Pasaulio šviesa: popiežius, Bažnyčia ir laiko ženklai", išleista 18 kalbų.

"Per praėjusį mėnesį sulaukėme daugiau nei 12 tūkst. išankstinių užsakymų ir šie skaičiai tuoj smarkiai išaugs", - sakė Neilas McCaffrey iš leidyklos "Ignatius Press", kuri išleido šią knygą Jungtinėse Valstijose.

"Pardavimai auga mums bekalbant: jau sulaukiau skambučių iš didmenininkų, prašančių daugiau knygos egzempliorių, nes viską išpardavė", - sakė jis.

Knygų pardavėjai viliasi, kad "Pasaulio šviesa: interviu su popiežiumi Benediktu XVI" sulauks tokio pat susidomėjimo, kaip kiti Šventojo Tėvo veikalai.

2007 metais pasirodžiusi pirmoji Josepho Ratzingerio knygos apie Jėzų Kristų "Jėzus iš Nazareto" dalis, kurioje nagrinėjamas Dievo sūnaus gyvenimas visuomenėje nuo krikšto Jordano upėje iki atsimainymo, iš karto tapo bestseleriu Italijoje ir užsienyje.

Savaitgalį paskelbtos naujosios pontifiko knygos ištraukos sulaukė dar didesnio susidomėjimo, kai paaiškėjo, kad dėl vertimo klaidos popiežiaus pasisakymo apie prezervatyvų naudojimo priimtinumą "kai kuriais atvejais" itališkoje versijoje prostitucija užsiimantys vyrai buvo supainioti su prostitutėmis.

Vatikanas antradienį patikslino, kad užsikrėtimo ŽIV rizikai mažinti prezervatyvai gali būti naudojami prostitučių, seksualines paslaugas teikiančių transseksualų bei prostitucija užsiimančių vyrų.

"Nesvarbu, ar prostitucija užsiima vyras, moteris ar transseksualas: svarbiausia - nesukelti grėsmės kitų asmenų gyvybėms", - sakė Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi.

Iki šiol Vatikanas griežtai draudė bet kokias apsisaugojimo priemones, išskyrus susilaikymą, net ir kaip apsaugos nuo lytiškai plintančių ligų būdą.

Kovos su AIDS aktyvistai sekmadienį sveikino Benedikto XVI pastabas, kurias pavadino reikšmingu ir pozityviu žingsniu į priekį, kuris padės išgelbėti ne vieną gyvybę.

Knyga "Pasaulio šviesa: popiežius, Bažnyčia ir laiko ženklai" yra grindžiama 20-čia valandų interviu, kuriuos iš pontifiko ėmė vokiečių žurnalistas Peteris Seewaldas.


Joje, be kitų klausimų, pateikiamos 1,1 mlrd. pasaulio katalikų dvasinis vadovo mintys apie seksualumą, prievartą, islamą, taip pat moterų įšventinimą į kunigų luomą.

Iliustruodamas numanomą savo pozicijos pasikeitimą, Benediktas XVI pateikė prostitucija besiverčiančio ir prezervatyvus naudojančio vyro pavyzdį.

"Gali būti pateisinamų individualių atvejų, pavyzdžiui, kai prostitucija besiverčiantis vyras naudoja prezervatyvus ... Tai gali būti ... pirmoji atsakomybės kibirkštis iš naujo įsisąmoninant, kad ne viskas leidžiama ir kad žmogus negali daryti visa, ko nori", - knygoje cituojamas popiežius.

"Tačiau tai nėra tinkamas būdas kovoti su ŽIV užsikrėtimo siaubu", - pridūrė jis.

Interviu vokiečių žurnalistui popiežius kalbėjo ir apie Europą bei Jungtines Valstijas sukrėtusius dvasininkų pedofilijos skandalus, kurie išprovokavo vieną rimčiausių Katalikų Bažnyčios krizių per daug dešimtmečių ir aptemdė Benedikto XVI pontifikatą.

Popiežius sakė, kad dvasininkų prievartos mastas jam sukėlė "beprecedentį šoką". Šią krizę jis palygino su "ugnikalniu, iš kurio staiga išsiveržė didžiulis purvo debesis, kuris viską užtemdė ir užteršė".

"Bažnyčia privalo būti budri, bausti nusidėjusiuosius ir, svarbiausia, užkirsti jiems kelią toliau būti šalia vaikų", - sakė jis.

Nuo 2005 metų, kai J.Ratzingeris tapo popiežiumi, įvairiose Europos šalyse ir Jungtinėse Valstijose buvo pranešta apie šimtus kunigų pedofilijos atvejų. Benediktas XVI atsiprašė už prievartą, susitiko su dvasininkų aukomis ir patvirtino griežtesnes taisykles, kaip turi būti elgiamasi su kunigais pedofilais.

Interviu metu Benediktui XVI taip pat buvo užduotas klausimas, ar jis gali atsisakyti popiežiaus tarnystės.

"Taip", - atsakė jis ir nurodė, jog taip gali nutikti, jei "popiežius aiškiai suvokia, kad jis fiziškai, psichologiškai ir dvasiškai nebepajėgus toliau eiti savo pareigų".

Knygos autorius P.Seewaldas yra buvęs komunistas, kuris po susitikimo su kardinolu J.Ratzingeriu tapo kataliku. Anksčiau žurnalistas jau yra išleidęs dvi knygas, pagrįstas ilgais interviu su J.Ratzingeriu.

Virtinę interviu, remiantis kuriais parašyta naujoji P.Seewaldo knyga, popiežius davė liepos mėnesį.


Šiame straipsnyje: Benediktas XVIPopiežius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių