Klaipėdos „Menų valgykloje“ muzikos kokteilį maišys Tomas Dobrovolskis

Sekmadienio vakarą klaipėdiečių laukia makabriškos muzikinės improvizacijos su perkusininku ir Varinio Gaublio išradėju Tomu Dobrovolskiu.

T.Dobrovolskis Klaipėdoje – retas svečias. Savo unikalia muzika ir instrumentais jis stulbina pasaulį, na, o klaipėdiečiams jį teko matyti dažniau televiziniuose projektuose nei uostamiesčio koncertų salėse.

Danijos Karališkosios muzikos akademijos docentė Lena Gregersen jį apibūdino taip: „Jo koncertai atveria garsų visatą, nukeliančią klausytojus į skirtingas pasaulio vietas ir įvairiopas dvasios kerteles. Tai ypatingas išgyvenimas, po pasirodymo ilgai dar virpinantis kūną”. Paskutinįjį vasaros sekmadienį šis užburiantis atlikėjas pagaliau nepralenks uostamiesčio ir pakvies klaipėdiečius pasiklausyti improvizacijų, atliekamų paties sukurtais bei įvairiais egzotiškais instrumentais, ir ne tik pasiklausyti – prie improvizacijų jis ragina prisijungti ir publiką.

Dar šią vasarą atstovavęs Lietuvai pasaulinėje parodoje „Expo 2012“ Pietų Korėjoje, T.Dobrovolskis save pristato taip: „Esu kompozitorius, perkusininkas – multiinstrumentininkas, išradęs originalų varinį mušamąjį instrumentą Varinį Gaublį (elektrinį būgną, electric drum), kuriam sukūriau specialią grojimo techniką, skiemenuotę ir muzikinį raštą. Varinį gaublį atradau prieš 8 metus, kai nukabinau ir netyčia stuktelėjau į durų staktą 30 metų namuose kabėjusią varinę lempą. Nuaidėjo garsas, kokio dar nebuvau girdėjęs. Ir aš ėmiau šia varine lempa groti, tiksliau – mokytis groti. Na, jei tada man kas nors būtų pasakęs, kad aš su šia lempa grosiu tarptautiniuose festivaliuose...”

Savo sukurtais instrumentais Tomas groja naujuose solo ir bendruose akademinės, eksperimentinės, improvizacinės, džiazo ir world muzikos bei šokio, teatro, kino projektuose. Jo muzika skambėjo Lietuvoje, Lenkijoje, Latvijoje, Danijoje, Švedijoje, Anglijoje, Belgijoje, Suomijoje, Islandijoje, Alandų salose, Izraelyje, Austrijoje, Italijoje, JAV (Niujorke, Čiakgoje, San Franciske, Nevados „Burning Man“ festivalyje), Pietų Korėjoje. Kaip kviestinis muzikantas jis yra daug muzikavęs su džiazo bei akademinės muzikos atlikėjais.

„Klausau ir medituoju. Tai – neužteršto proto muzika”, – taip apie Tomo grojimą atsiliepė filosofas Leonidas Donskis.

Šiuolaikinės kultūros kritikas Jurijus Dobriakovas jį apibūdino taip: „Lietuvoje iš tiesų nėra kito muzikanto, kurio muzika būtų panaši į Tomo Dobrovolskio rezonuojančius, besidauginančius ir besisluoksniuojančius garsoraščius. Šio muzikanto unikalumas yra akivaizdus. Svarbiausia tai, kad, kaip tikrame rituale, Dobrovolskio pasirodymuose viskas vyksta realiu laiku, o jis pats spinduliuoja energiją ir charizmą, be kurios jo muzika vargu ar turėtų tokį hipnotizuojantį poveikį”.

T.Dobrovolskis ne tik muzikuoja, bet ir yra sukūręs „Žmoniškųjų gebėjimų ir kūrybiškumo ugdymo programą“, „Ilgalaikes ir trumpalaikes programas įgyvendinu kūrybiškumo seminarų bei kultūrinės terapijos sesijų „Ritmas ir perkusija“ forma. Dirba su verslo įmonėmis, suaugusių grupėmis bei 5–14 metų vaikais.

Sekmadienio vakarą klaipėdiečių laukia makabriškos muzikinės improvizacijos, inspiruotos Aura Soma kvapų ir publikos emocijų, atliekamos originaliais, paties autoriaus sukurtais elektroakustiniais bei egzotiškais instrumentais. „Drauge keliausime į Dešimtą Dangų. Tikimės, kad prie improvizacijų prisijungsite ir jūs, miela publika“, – visus kviesdamas tarė Tomas. Koncertas vyks rugpjūčio 26 d. 19 val. uostamiesčio „Menų valgykloje“ (Daržų g. 18).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių