Klaipėdos koncertų salėje – įtaigus ir jautrus rudens divertismentas

Klaipėdos koncertų salės spalio ir lapkričio repertuaro afišose – pažįstamos ir mažiau girdėtos atlikėjų bei autorių pavardės, o scenoje – seni bičiuliai ir nauji veidai.

Čia sugrįš edukaciniai projektai, kuriuos jau spėjo pažinti ir pamėgti mažieji klausytojai, bus tęsiamos pradėtos tradicijos. Ruduo bus itin malonus Petro Geniušo ir vokalinio meno gerbėjams. Koncertų programose skambės muzika, kurią, anot šios koncertinės įstaigos direktoriaus pavaduotojos kompozitorės Loretos Narvilaitės, norisi ne tik atlikti, klausytis, bet ir išgyventi, norisi būti su ja ir dalintis.

Linksmos istorijos visai šeimai

Koncertas visai šeimai „Kaip Šarka ir Pelėdžiukas dūdų klausė“ vėl kvies jaunuosius klausytojus ir jų tėvelius į smagią pažintinę valandėlę, kuri vyks spalio 14-ąją. Tai proga visai šeimai pabendrauti su Klaipėdos brass kvintetu (meno vadovas Vilmantas Bružas) ir aktoriumi – lėlininku Linu Zube. Pastarasis papasakos linksmą istoriją. Joje paaiškės, kaip du paukšteliai, apsigyvenę Koncertų salės užkulisiuose, patenka į scenos prižiūrėtojo rankas. Čia ir užsimezga jų pokalbis. Smalsusis Šarkiukas užduoda klausimus, o protingasis Pelėdžiukas teikia išmintingus atsakymus.

O muzikinį spektaklį visai šeimai „Sofija muzikuoja“ įkvėpė istorija apie karvutę Sofiją. Be galo muzikali ir beprotiškai mėgstanti dainuoti Sofija džiugindavo savo mažaisiais koncertais draugus ir namiškius. Tačiau labiausiai ji svajojo padainuoti su orkestru... Kaip sekėsi Sofijai ieškoti orkestro? Kokie nuotykiai ir išbandymai jos laukė dideliame mieste? Kaip su muzika susijęs kūno svoris, ūgis, spalva, ragai ar elegancija? Kokią dainelę atliko karvutė ir jos suburtas „Muzikos draugų“ orkestras?.. Nuotaikingam spektakliui muziką parašė Zita Bružaitė, režisavo Gintarė Latvėnaitė, kurianti ir Sofijos vaidmenį. Pasirodyme dalyvaus Klaipėdos kamerinis orkestras, jo meno vadovas Mindaugas Bačkus bei dirigentas Mindaugas Piečaitis. Lapkričio 2-ąją Klaipėdos koncertų salė vėl kviečia susitikti su karvute Sofija ir muzikuoti kartu.

Kartų dialogas ir moterų dainos

„Įtaigus dialogas“ spalio 16-ąją intriguos dviejų kartų muzikų menine partneryste. Nacionalinės premijos laureatas, profesorius pianistas Petras Geniušas muzikuos su išskirtinio talento jaunosios kartos smuikininke Dalia Kuznecovaite, daugelio tarptautinių konkursų laureate. Patirtis ir branda, jaunatviškas polėkis ir azartas, emocionalumas ir techninė meistrystė susilies šio dueto koncerte. Pirmojo bendro pasirodymo programai atlikėjai pasirinko J.S.Bacho, L. van Beethoveno, J.Brahmso kūrinius smuikui ir fortepijonui.

Spalio 23-iąją keturios Klaipėdos menininkės pristatys programą „Moterų jausmų pasaulis“. Dainininkės Giedrė Zeicaitė, Dalia Kužmarskytė, Valerija Balsytė ir pianistė Renata Krikščiūnaitė-Barcevičienė atliks dainas, atskleidžiančias moters jausmus ir vidinius išgyvenimus. Solistės dainuos skirtingų šalių autorių kūrinius, siekdamos perteikti joms būdingą interpretacijos stilistiką. G.Zeicaitė atliks vokiečių, D.Kužmarskytė – prancūzų, o V.Balsytė – rusų kompozitorių romantikų muziką. Programoje taip pat skambės nuostabūs romantizmo laikotarpio duetai bei tercetai.

Sielos muzika ir choras – smagiai

Koncertas „Sielos muzika“ lapkričio 7-ąją klausytojus palies jautria ir emocionalia gaida. Raminta Vaicekauskaitė (sopranas), Mindaugas Zimkus (tenoras) ir Indrė Baikštytė (fortepijonas) atliks N.Rimskio-Korsakovo, P.Čaikovskio, S.Rahmaninovo, R.Strausso, R.Schumanno, O.Respighi ir B.Britteno vokalinius kūrinius. R.Vacekauskaitė, paklausta apie būsimą programą, teigė: „Kokia ji turėtų būti, sufleruoja pati muzika, kurią norisi atlikti. Gyveni su ja mintyse, slapčia svajodama kada nors išgyventi taip, kaip tik tau vienai norisi, kaip pati ją girdi. Sakau „išgyventi“, nes kitaip neįdomu dainuoti klausytojams, o jiems – klausytis“.

Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas ir diriguojamas Alfonso Vildžiūno, ir aktorė Evelina Lozdovskaja lapkričio 11-ąją dalyvaus nuotaikingame visai šeimai skirtame koncerte „Choras: smagiai ir spalvingai“.  Ši edukacinė programa klausytojus ne tik supažindins su choro subtilybėmis, bet ir suteiks daug smagių akimirkų. Tikėtina, jog tai dar labiau praplės „Aukuro“ gerbėjų ratą.

Smuiko ir kontraboso duetas

„Gyvenime visada esame kartu su kažkuo... Kartu su mylimu žmogumi, kartu su draugais, kartu su tauta, kartu su gamta, kartu patys su savimi“, – dalijosi mintimis smuikininkė Agnė Doveikaitė-Rubinė. Jos ir kontrabosininko Danieliaus Rubino pasirodymas „Kartu“ vyks  lapkričio 13-ąją. „Šiame koncerte kviečiame pabūti kartu su mumis, kartu išgyventi atliekamus kūrinius, kartu panirti į dviejų kontrastingų instrumentų skambesio darną, kartu pasidžiaugti muzika. Koncerte skambės įvairaus žanro bei epochos kūriniai, sukurti neįprastam smuiko ir kontraboso duetui“, – kalbėjo Agnė ir Danielius, be kita ko, kartu muzikuojantys Gidono Kremerio vadovaujamame orkestre „Kremerata Baltica“.

L.Mikalauskas su „Vilniaus arsenalu“

Koncerte „Rudens divertismentas“ lapkričio 20-ąją pasirodys kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“ ir solistas Liudas Mikalauskas (bosas). Itin aktyviai šalies muzikiniame gyvenime besireiškiantis dainininkas stebina įvairialypiu talentu ir plačia stilistine atliekamos muzikos amplitude. Vasarą Klaipėdos koncertų salėje dainavęs Vytauto Kernagio dainas, vėlyvą rudenį jis publiką čia pamalonins barokinių ir romantinių operų arijomis, lietuvių kompozitorių muzika. Koncerte bus atlikti J.S.Bacho, G.F.Händelio, W.A.Mozarto, G.Rossini’o opusai bei nauji Z.Bružaitės ir G.Kuprevičiaus kūriniai. Jie tarsi laiko tiltas sujungs praeitį su dabartimi, o aksominis Liudo boso skambesys puikiai derės su fleitos, alto ir klavesino garsais.

Marių klavyrų aidai

Lapkričio 23-iąją trečią kartą pasigirs „Marių klavyrų aidai“, primindami apie anksčiau mieste vykusį šiuolaikinės muzikos festivalį. Klaipėdos kamerinio orkestro rengiamoje programoje aidės su uostamiesčiu susijusių kompozitorių kūriniai. Iš praeities ir užmaršties sugrįš Klaipėdos miesto garbės piliečio Jeronimo Kačinsko bei Eduardo Balsio muzika. Aktyviu kontrapunktu jai pritars dabarties autorių Remigijaus Šileikos, Jono Pauliko, Alvido Remesos, Loretos Narvilaitės kūryba. Solo partiją atliks pianistas Petras Geniušas, diriguos Vytautas Lukočius. Koncertas rengiamas bendradarbiaujant su Lietuvos kompozitorių sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
idealus pavyzdys, kaip netaisyklingai laikomas smuikas. Tokia nuotrauka tiktų prie saldaus teksto blondinėms, bet ne profesionalios muzikos koncertų apžvalgai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių