Į filmo užsienio kalba „Oskarą" pretenduoja prancūzų, austrų juostos

Prancūzų blokbasteris „Neliečiamieji„ (Les Intouchables) ir „Auksine palmės šakele“ apdovanota austro Michaelio Haneke (Michaelio Hanekės) juosta „Meilė„ (Amour) minimi tarp pagrindinių pretendentų į geriausio filmo užsienio kalba „Oskarą“, kurių šįkart yra labai daug.

Pirmadienį paskelbtame pretendentų sąraše yra filmai iš 71 valstybės, tarp jų - Honkongo kino kūrėjo Johnnie To (Džonio To) ir kino Chen Kaige (Čen Kaigės), kurio „Sudie, mano sugulove“ (Farewell my Concubine) 1993-aisiais laimėjo pagrindinį Kanų festivalio apdovanojimą, darbai.

Iranas, kurio „Išsiskyrimas“ (Jodai-e Nader az Simin) režisieriui Asgharui Farhadi (Asgarui Farhadžiui) pelnė šiemetinį geriausio filmo užsienio kalba „Oskarą“, šį kartą jokios juostos nepateikia - praėjusį mėnesį Irano valdžia atšaukė savo kandidatą kilus pasipiktinimui dėl JAV sukurto ir internete paskelbto mėgėjiško antiislamiško filmo.

Olivier Nakache'o (Olivjė Nakašo) ir Erico Toledano (Eriko Toledano) „Neliečiamieji“ tapo antruoju pagal Prancūzijoje uždirbtų pinigų kiekį filmu ir didžiausios finansinės sėkmės užsienyje sulaukusia prancūzų juosta.

Joje pasakojama jaudinama ir skaudi istorija apie turtingą suparalyžiuotą prancūzą, kuris po siaubingos avarijos pasisamdo jauną juodaodį, kad šis jį prižiūrėtų.

Austrų kino kūrėjas M.Haneke gegužę pelnė garbingiausią Kanų kino festivalio apdovanojimą - praėjus trejiems metams po pirmosios savo „Auksinės palmės šakelės“, gautos už 2009-ųjų „Baltą kaspiną“ (Das weisse Band).

„Meilė" yra skaudi istorija apie vyrą ir jo mirštančią žmoną, apie jo pažadą iki pat galo rūpintis ja namuose. Filme fiksuojamos intymios moters fizinio ir psichinio nykimo detalės.

Šias dvi juostas žurnalas „Hollywood Reporter“ vadina ankstyvais favoritais.

Tarp kitų į ilgąjį sąrašą įtrauktų filmų yra Chen Kaige „Įstrigę tinkle“ (Caught in the Web) ir J.To „Gyvenimas be principų“ (Life Without Principle). Iki sausio 10 dienos, kai bus paskelbti „Oskarų“ nominantai, sąrašas bus sutrumpintas iki penkių juostų.

Iranas praėjusį mėnesį paskelbė, kad atšaukia iš „Oskarų“ varžybų savo filmą „Cukraus gabalėlis“ (Yek habe ghand, A Cube of Sugar), dėl „netoleruotino įžeidimo“: antiislamiško filmo „Musulmonų nekaltybė“ (Innocence of Muslims), kuris išprovokavo protestus visame islamo pasaulyje.

2013 metų „Oskarų“ įteikimo ceremonija įvyks Holivudo teatre „Dolby“ vasario 24 dieną.


Šiame straipsnyje: Michaelio HanekekinasOskarai

NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip

šiaip portretas
Oskarai niekada nebuvo tarptautiniai kino apdovanojimai ir tai ypač išryškėjo pastaraisiais metais, kai buvo padidintas filmų, pretenduojančių į anglakalbius apdovanojimus, kiekis galutiniame nominacijų sąraše, o filmų ne anglų kalba kiekis praktiškai nepakito. Absurdas, kai Prancūzija, kuri šiemes pastatė bent penkis Oskaro vertus filmus, turi galvoti, kuris gi turės daugiausiai šansų toje apgailėtinoje, vienintelėje ne anglų kalba pastatytiems filmas skirtoje nominacijoje, kurioje galų gale varžysis vos penki filmai iš viso pasaulio. dėl to ta nominacija panašėja į tai, kąs vyksta Eurovizijoj - siunčiam ne geriausias dainas, o tas, kurios, mūsų manymu, gali laimėti. Britai, švedai, vokiečiai ir kiti pasaulinės estrados lyderiai siunčia mėgėjus arba nurašytus marginalinius atlikėjus. Todėl sakyti, kad Oskarai atspindi situaciją tarptautiniame kine, tai tas pats, kas teigti, jog Eurovizija atspindi padėtį komercinėje Europos muzikoje. Tai neįmanoma pagal apibrėžtį. Reikėtų vieną kartą baigti apie juos rašinėti. Pagrindiniai, nešališki ir išties asauliniai kino apdovanojimai pasaulyje yra Kanų kino festivalis. Po jų rikiuojasi Berlynas ir Venecija. Oskarai net į dvidešimtuką, manau, nepapuola, tai yra butaforinis Holivudo meilės sau atspindys, kurio metu tie žmonės balsuoja už vieni kitus ir nieko daugiau.

fui

fui portretas
na o diena negalejo pamieti ten pat informacijoje skelbiamo ir lietuvisko filmo? o jei dar latviska ar rusiska ? juk idomu ir artima. ko jus tokie sliukiai kolegos zurnalistai , juk pirmiam tekste yra viskas parasyta , tai nors bent neiskirpkit patuys paziuresim
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių