Aktų fotografas S. Jokužys: moteris yra gėrybių gėrybė

Visada ir visur ieškokime grožio ir gėrio, o nuodėmė pati mus suras. Šia mintimi savo gyvenime ir kūryboje nuolat vadovaujasi klaipėdietis Saulius Jokužys, ketvirtadienį uostamiesčio Baroti galerijoje visuomenei pristatysiantis akto fotografijų parodą „Virpesiai“, skirtą Tarptautinei moters dienai.

Parodai – trys progos

Parodos autorius yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narys, Klaipėdos krašte gerai žinomas kaip visuomeniškas žmogus, verslininkas, daugelio kultūros renginių mecenatas, spaustuvininkas ir knygų leidėjas, fotomenininkas, surengęs daugiau nei dvi dešimtis personalių parodų, už savo fotografijas pelnęs ne vieną apdovanojimą Lietuvoje ir užsienyje.

Šioji S.Jokužio paroda simboliškai ženklina ne tik Kovo 8-ąją, bet ir autoriaus 60-metį bei jo plėtojamo akto fotografijų ciklo „Nepažintas moters pasaulis“ 35-metį. Tiek metų jis savo fotokūriniuose gvildena neišsemiamą moters kūno ir savasties tematiką.

Anksčiau dirbęs fotoreporteriu, fotografavęs portretus ir gamtos peizažus, dabar S.Jokužys atsidėjęs akto fotografijai, kuri jo kūryboje štai jau ketvirtą dešimtmetį dominuoja. „Laiko kitkam nebelieka. Dėl peizažo reikėtų labai anksti rytą keltis, o aktus galiu fotografuoti bet kada. Turiu draugių, kurios mielai papozuoja, o aš naktimis galiu pasėdėti prie kompiuterio, perkurti tuos vaizdus, transformuodamas juos, manipuliuodamas savo fantazija“, – pasakojo jis.

Gundytoja ir slaugytoja

Paklaustas, kaip žmona Birutė į tai reaguoja, Saulius šypsojosi: „Moters širdis – paslaptis... Iš esmės ji neprieštarauja, nes abu žinome tos grandinės ilgį. Nemanau, kad ji šoka iš džiaugsmo, bet į tai žiūri tolerantiškai. Nes tai ne šiaip mano hobis, o saviraiškos priemonė – manau, kad ji supranta“.

Savo kūrybos objektu pasirinkęs moters aktą, fotografas supranta nesąs originalus: „Nuo senovės moteris – simbolis, ant kurio visas pasaulis laikosi. Be to, tai tobulas Dievo kūrinys. Ji yra gėrybių gėrybė. Akto ir nuogo kūno dabar – per akis. Bandau pagauti tą temą nesuvulgarindamas ir per daug neatviraudamas. Nepažini ji. Betgi bandau pažinti tą terra incognita. Moters paveikslas visuomet traukia – ji gundytoja ir slaugytoja vienu metu. Visi didžiausi darbai juk nudirbti moterų. Tik mes gal nepakankamai tai įvertinam. Vis dėlto bandom. Kiekvienas – savaip. Ši mano paroda bus gal jau 14-oji tokia – moters aktų.“

Baroti galerijoje Kovo 8-osios proga S.Jokužys pateiks maždaug 15 fotografijų, atspaustų ant specialios fotodrobės. Tarp jų bus ir įspūdingo formato darbų. Visi sukurti per pastaruosius trejus metus.

Pulsuoja mistine šviesa

Fotografijose S.Jokužio moterys – tarsi ne šio, gal gražesnio, geresnio, saugesnio pasaulio būtybės. Jos pulsuoja mistine šviesa ir seksualia energija. Jos apgaubtos keisto žėrėjimo, užlietos ryto spindulių ar vakarėjančios šviesos, įsuptos į mirgančią spalvų aureolę – tai dramatiškai raudoną, tai juodą, ar panardintos į medaus spalvos ūką. Jų nuogybė daugiau angeliška nei provokuojanti.

Kaip pastebėjo menotyrininkė Goda Giedraitytė, šiose fotografijose dėmesys koncentruojamas į kūno paviršiaus virpesį, metamorfišką plastiką, plokštumos ir linijos sąlytį. Atsisakoma bet kokio fono, konteksto, situacijos, gelminio erdviškumo. Papildomos detalės, naratyviniai pasakojimai tampa tiesiog nereikalingi. Yra tik kūnas ir jo natūralumas. Jis niekam nepriešpastatomas, su niekuo nelyginamas, neišryškinamas per sąveiką su aplinka. Švari ir aiški kompozicija, netikėti rakursai, lengva šviesos srauto sklaida – visa pabrėžia paties kūno grožį ir moters nepažinumą...

Vernisažas – kovo 7 d. 17 val. Paroda veiks iki kovo 27-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Kai moteris guli nuoga prieš objektyvą - tai ji yra gėrybė. Bet visą kitą laiką, dažniausiai, ji tik bjaurybė :)

Bičiuliai

Bičiuliai portretas
Sauliau, mielasis, sveikinam su jubiliejumi ir paroda. Būtinai ateisim, nes esi tikras šaunuolis visais atžvilgiais.

Cha cha

Cha cha portretas
Bjaurybė yra vyras, kuris tik laka, loja ir patvoriais šlaistosi kaip šuo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių