Trys ukmergiškiai įtariami sukčiavimu elektroninėje erdvėje

  • Teksto dydis:

Kriminalinė policija ir prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo elektroninėje erdvėje. Į teisiamųjų suolą sės trys asmenys kaltinami neteisėtu prisijungimu prie asmeninių „PayPal" mokėjimų sistemos paskyrų.

Vienam iš asmenų inkriminuojamas ir neteisėtas disponavimas narkotinėmis medžiagomis bei jų kontrabanda, pranešė Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Biuro pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą gavę nukentėjusiojo pareiškimą. Jam buvo teigiama, kad, neteisėtai įgijus prisijungimo duomenis prie jo asmeninės „PayPal" mokėjimų sistemoje esančios prieigos, buvo prisijungta prie paskyros ir įvykdyta vienuolika neteisėtų finansinių operacijų, įsigyjant įvairių prekių internetinėse parduotuvėse.

Kriminalistai netruko išsiaiškinti, kad, atlikus neteisėtas finansines operacijas, internetinėse parduotuvėse užsakytos prekės turėjo būti išsiųstos į Ukmergę nurodytu adresu. Kriminalistai nustatė šios nusikalstamos veikos dalyvius ir jų veikimo principą: du 23-ejų metų Ukmergės gyventojai neteisėtai prisijungdavo prie kompanijos „PayPal" klientų paskyrų, pirkdavo prekes ir siuntė jas 25-erių metų ukmergiškiui, pastarojo gyvenamosios vietos adresu. 25-erių metų ukmergiškis ir metais jaunesnis jo bičiulis atsiųstus daiktus vėliau turėjo perduoti, pastaruosius užsakiusiems jaunuoliams.

Pirminėje tyrimo stadijoje pareigūnai sulaikė keturis Ukmergės gyventojus. Jų gyvenamosiose vietose buvo atliktos kratos. Pareigūnai aptiko ir išėmė dalį daiktų, kurie buvo įgyti vykdant minėtą nusikalstamą veiką. Buvo rastos ir paimtos išorinės atminties laikmenos, atminties kortelės skirtos mobiliesiems telefonams, klaviatūros kompiuteriams, drabužiai, parfumerijos gaminiai, virtuvės reikmenys ir kt.

Vieno iš asmenų atžvilgiu tyrimas buvo nutrauktas. Tyrimo metu nustačius, kad pastarojo asmens vardu buvo užsakomos prekės, tačiau jis nežinojo, kad prekės gautos nusikalstamu būdu.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad vienas iš galimai nusikalstamą veiką vykdžiusių jaunuolių, pasinaudojęs sukčiavimo schema, užsisakė psichotropinę medžiagą, kuri buvo pristatyta į Lietuvą.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad sukčiavimu besivertę asmenys įvykdė galimai 23 nusikalstamas veikas. Nustatyta, kad sukčiavimo aukomis tapo penki fiziniai asmenys. Nusikalstamas veiklas galimai vykdę jaunuoliai, pasinaudoję sukčiavimo schema, atsiskaitė svetimomis piniginėmis lėšomis už prekes daugiau nei 1,5 tūkst. eurų.

Trys jaunuoliai kaltinami sukčiavimu. Iš jų du taip pat kaltinami neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos ir neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų naudojimu. Vienas iš pastarųjų , kaltinamas neteisėtu disponavimu psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti ir psichotropinių medžiagų kontrabanda.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras primena, kad kompiuteriai vis dažniau tampa ne tik teisėtos veiklos, bet ir nusikaltimų, vykdomų vien elektroninėje erdvėje, įrankiais.

„Technologijų vystymasis sąlygoja įvairių nusikalstamo elgesio formų atsiradimą bei plitimą. Todėl gyventojų budrumas yra labai svarbus veiksnys ne tik greičiau ir efektyviau išsiaiškinant nusikalstamas veikas, bet ir jas užkardant“, – sako policija.

Siekiant apsaugoti savo asmens duomenis nuo vagystės ar neteisėto prisijungimo prie asmeninių paskyrų, būtina įdėmiai saugoti prisijungimo duomenis (slaptažodžius), neatskleisti jų tretiesiems asmenims, juos reguliariai keisti bei rinktis sudėtingas slaptažodžių kombinacijas.

Taip pat būtina atkreipti dėmesį į tinklalapius, kuriuose yra suvedinėjami prisijungimo duomenys, neprisijungti prie asmeninių paskyrų viešose vietose, kuriose veikia bevielis ryšys. Nuo neteisėto prisijungimo būtina apsaugoti ir savo kompiuterius bei išmaniuosius įrenginius instaliuojant legalias antivirusines programas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių