Šalčininkų rajone daugėja smurto artimoje aplinkoje atvejų

  • Teksto dydis:

Šalčininkų rajone daugėja registruojamų smurto artimoje aplinkoje atvejų. Policijos pareigūnai sako, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios kyla konfliktai ir smurtas naudojamas artimoje aplinkoje - alkoholinių gėrimų besaikis vartojimas. 95 proc. konfliktų sukėlėjų - neblaivūs, o daugumai sulaikytų smurtautojų yra nustatomas sunkus girtumo laipsnis - daugiau nei 2,5 promilės.

Policijos pareigūnai sako, kad jiems kelia susirūpinimą, kad smurto artimoje veikų skaičius šiemet padidėjo. Šalčininkų rajono policijos komisariate iki gruodžio 16 dienos buvo pradėti 208 ikiteisminiai tyrimai. Per tą laikotarpį pernai - 185. Šiemet jau 23 nusikalstamomis veikomis užregistruota daugiau.

Pasak pranešimo, vien savaitgalio dienomis - gruodžio 14-15- buvo pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai.

Kad smurto atvejai yra dažni parodo tai, kad šios nusikalstamos veikos sudaro 23 proc. nuo visų pradėtų policijos komisariate ikiteisminių tyrimų. Policijos pareigūnas, užfiksavęs smurto artimoje aplinkoje įvykį, nedelsdamas imasi priemonių apsaugoti smurtą patyrusį asmenį, t.y. smurtautojai yra sulaikomi ir uždaromi į areštinę iki 48 valandų.

Per šį laikotarpį buvo sulaikyti 166 smurtautojai. Policijos pareigūnai informuodavo smurtą patyrusį asmenį apie galimybes gauti pagalbą ir su jo žinia praneša apie įvykį specializuotos pagalbos centrui.

"Konfliktų sukėlimas šeimyninėje aplinkoje be smurto požymių taip pat dažnas atvejis, kadangi policijos komisariate dėl triukšmo bute ar name per minėtą laikotarpį buvo gauta 1113 pranešimų, iš kurių 97 proc. atvejų į įvykio vietą buvo išvykę policijos pareigūnai. Policijos pareigūnams nustačius, kad nėra smurto požymių, konfliktuojančios pusės buvo sutaikomos, apsiribojama profilaktiniu pokalbiu", - rašoma policijos pranešime.

Artėjant Kalėdų šventėms, policija planuoja skirti daugiau policijos pajėgų bei intensyviau vykdyti viešosios tvarkos užtikrinimo priemones, taip pat ragina gyventojus saikingai vartoti alkoholinius gėrimus, vengti smurto, saugoti savo artimųjų ir vaikų sveikatą bei gyvybes, kad švenčių šventimas nesibaigtų nuskriaustų artimųjų ašaromis ir skausmu, o skriaudėjams policijos areštinėje.

Apsaugos nuo smurto artimoje įstatymas nustatė, kad artimą aplinką sudaro asmenys, siejami arba praeityje sieti santuokiniais, partnerystės, svainystės ar kitais artimais ryšiais, taip pat asmenys, kartu gyvenantys ir tvarkantys bendrą ūkį. Smurtas apibrėžiamas veikimu ar neveikimu asmeniui daromas tyčinis fizinis, psichinis, seksualinis, ekonominis ar kitas poveikis, dėl kurio asmuo patiria fizinę, materialinę ar neturtinę žalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių