Prokuratūra tikrins, ar tyrimas dėl V. Kučinsko nutrauktas teisėtai

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra tikrins Kauno apygardos prokuratūros gruodį priimtą sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl „Arvi“ grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko.

Prokuratūra BNS pranešė, kad sprendimas nutraukti tyrimą dėl įtarto sukčiavimo ir turto iššvaistymo priimtas gruodžio 22 dieną, nenustačius nusikalstamos veikos požymių. Nutarimas buvo apskųstas Generalinei prokuratūrai.

„Tyrimas buvo pradėtas 2017 metais pagal vieno ūkio subjekto pareiškimą, įtarimai jame buvo pareikšti dviem asmenims – kito didelio ūkio subjekto vadovui ir generaliniam direktoriui“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Tyrimo duomenimis, įtariamieji kaip laiduotojai pasirašė neprotestuotiną paprastąjį vekselį itin didelei pinigų sumai, tačiau jame nurodyta bendrovė yra gavusi tik dalį įvardytos dokumente sumos.

BNS žiniomis, į prokurorus kreipėsi Vokietijos „Belor Eurofert“ kontroliuojama Lietuvos trąšų prekybos bendrovė „Belor“, kuri Lietuvos Aukščiausiojo Teismo gruodžio pabaigoje priimtu galutiniu sprendimu iš V. Kučinsko gali išieškoti 3,175 mln. eurų skolą pagal „Arvi ir Ko“ išduotą vekselį. 

„Belor“ skolos reikalavo pagal 2016-ųjų sausį „Arvi ir ko“ išduotą vekselį – V. Kučinskas, anot „Belor“, yra jo laiduotojas, o vekselio galiojimas baigėsi 2016 metų balandį. Tuo metu V. Kučinskas teigė nesantis vekselio laiduotojas, nes jį pasirašė tik kaip „Arvi ir ko“ valdybos pirmininkas, tvirtindamas ir leisdamas bendrovei išduoti vekselį.

„Belor“ yra viena bendrovių, siekiančių atgauti milijonines skolas iš V. Kučinsko ir jo įmonių. 

V. Kučinskas sukčiavimu įtariamas ir Rusijoje – šios šalies bankas „Alfa Bank“ iš verslininko per teismus bando atgauti maždaug 20 mln. eurų skolą. Banko advokatas yra sakęs, kad verslininkas kaltinamas sąmoningai pateikęs bankui klaidinančią informaciją apie Kaliningrade veikusios jo valdomos trąšų įmonės „Arvi NPK“ finansinę situaciją.

Tai, kad V. Kučinsko atžvilgiu Lietuvoje atliekamas ikiteisminis tyrimas, paaiškėjo liepos pabaigoje, kai verslininkas Rusijos prašymu buvo sulaikytas Slovėnijoje. Lapkričio viduryje V. Kučinskas buvo sugrąžintas į Lietuvą ir išleistas į laisvę už 20 tūkst. eurų užstatą.

2020 metų pabaigoje pagrindinei V. Kučinsko grupės įmonei „Arvi ir ko“ iškelta bankroto byla. Kauno apygardos teismas tuomet nustatė, kad pradelsti jos įsipareigojimai siekia 40,6 mln. eurų ir gerokai viršija pusę jos 53,2 mln. eurų vertės turto, todėl įmonė yra neabejotinai nemoki.

Pasak teismo, „Alfa Bank“ reikalavimas įmonei siekia 9,2 mln. eurų. 

Bankroto byla iškelta bendrovių „Dreymoor Fertilizers Overseas“, „Belor“ bei „Arvi ir ko“ vadovo Vytauto Freimanto prašymu.

Pats V. Kučinskas tvirtina, kad yra nekaltas ir jo verslas puolamas nepagrįstai. Rusijoje jam reiškiamus kaltinimus verslininkas anksčiau vadino „Alfa Bank“ pasirinkta gąsdinimo taktika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na bent

Na bent portretas
patikrins..O tai aš maniau kad pas mus Lietuvoje prokuratūros nėr.(Grigėjo nesiskaito)

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Šitiek milijonų pasisavino, tai užteko ir advokatams ir kitiems teųsmo veikėjams
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių