Parduotuvės kasą pasikėsinęs apiplėšti šiaulietis siunčiamas už grotų

Šešerių metų laisvės atėmimo bausmę Šiaulių apylinkės teismas skyrė 46 m. šiauliečiui S. P., kuris rankose laikydamas du peilius pasikėsino įvykdyti parduotuvės plėšimą, nežymiai sutrikdė tuo metu dirbusios pardavėjos sveikatą, sugadino svetimą turtą. Jis taip pat turės atlyginti 507 eurų padarytą turtinę žalą parduotuvei ir beveik 153 eurus – „Sodrai“.

S. P. aštuonis kartus teistas Lietuvoje ir daug kartų Nyderlandų Karalystėje.

Kaltinamasis S. P. teismo nuosprendį išklausė nuotoliniu būdu – Šiaulių tardymo izoliatoriuje, sakoma Šiaulių apylinkės teismo pranešime.

„Kaltinamojo padaryti nusikaltimai sukėlė didelę emocinę traumą nukentėjusiajai, sužalota jos fizinė sveikata. Nusikaltimai sukėlė realų pavojų nukentėjusiosios sveikatai ir gyvybei, – sako Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Mantas Liesis. – Kaltinamasis iš anksto buvo pasiruošęs įvykdyti nusikaltimus: turėjo du peilius, veido kaukę.“

Anot teisėjo M. Liesio, padarytos nusikalstamos veikos – tai dėsningas kaltinamojo elgesio padarinys dėl visuotinai priimtinų elgesio normų nepaisymo ir nenoro laikytis įstatymo reikalavimų. S. P. pripažino savo kaltę, tačiau jo atgailos teismas nepripažįsta nuoširdžia ir atsakomybę lengvinančia aplinkybe. Teismas sprendžia, kad kaltinamojo atgaila ne nuoširdi, jis tik siekia švelnesnės bausmės. Atsakomybę sunkinančios aplinkybės: nusikalstamą veiką padarė būdamas apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų ir tai turėjo įtakos nusikalstamų veikų padarymui; nusikalstamas veikas jis padarė būdamas recidyvistas. Nuo 2016 metų birželio iki 2019 metų vasario, kaip nurodoma Šiaulių apylinkės teismo pranešime, šiaulietis sistemingai vogė Nyderlanduose, teistas už neteisėtą prekybą ir kitą nusikalstamą veiką, susijusią su ginklais, šaudmenimis ir sprogmenimis.

Kaltinamasis iš anksto buvo pasiruošęs įvykdyti nusikaltimus: turėjo du peilius, veido kaukę.

Plėšimas buvo nebaigtas dėl nuo kaltinamojo valios nepriklausančių priežasčių, t. y. dėl nukentėjusiosios aktyvaus pasipriešinimo, kurio metu ji patyrė fizinius sužalojimus ir emocinę traumą, todėl teismas daro išvadą, kad nors plėšimas nebaigtas, tai nėra kliūtis teismui už pasikėsinimą apiplėšti skirti bausmę, artimą maksimaliai laisvės atėmimo bausmei. Kaltinamasis padarė tris tyčines nusikalstamas veikas, kurių dvi priskiriamos nesunkiems ir viena sunkiems nusikaltimams.

Teismas nustatė, kad 2019 metais lapkričio 8 d. vakare, apie 20 valandą, S. P. įėjo į nedidelę maisto prekių parduotuvę Šiauliuose ir nukreipė abiejose rankose laikomus peilius į pardavėją. Vyras grasindamas iškart pranešė, kad vykdomas apiplėšimas. Jis liepė nukentėjusiajai atidaryti kasos aparato stalčių ir atiduoti pinigus. Nukentėjusioji atsisakė atidaryti kasos aparato stalčių ir pabėgo į lauką, S. P. pats pabandė jėga atidaryti kasos stalčių, tačiau nepavyko. Pardavėja, išbėgusi į lauką, šaukėsi pagalbos ir užrėmė parduotuvės duris. S. P., bandydamas pabėgti, daužė duris rankomis, šaldytuvu, vyno buteliais. Išdauždamas parduotuvės langą, sužalojo pardavėją. Be to, kaltinamasis tyčia sugadino bei sunaikino dalį prekių, sudaužė parduotuvės stiklą. Sprunkantį S. P. po 10 minučių sulaikė kinologai su šunimi.

Nuosprendis per 20 dienų apeliacine tvarka nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurbarkas

Jurbarkas portretas
Nu jo. Jurbarko karatistas priminkit kaip nubaustas buvo??

Anonimas

Anonimas portretas
Didesnio debilo nuotraukos neisejo ideti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių