Į pasieniečių pasalą pateko du kontrabandininkai iš Šalčininkų rajono

  • Teksto dydis:

Prie sienos su Baltarusija į Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų pasalą pateko du Šalčininkų rajono gyventojai, gabenę 4500 pakelių kontrabandinių cigarečių. Šį miške užmaskuotą krovinį surado vienas geriausių pasieniečių tarnybinių šunų belgų aviganis Grikis.

Penktadienį VSAT pareigūnai, tarp kurių buvo kinologas su tarnybiniu belgų aviganiu Grikiu, patikrino vietovę ties Varėnos rajono Paąžuolės kaimu. Nuo šios vietos iki sienos su Baltarusija – maždaug 3 kilometrai. Pasieniečiai jau turėjo žinių, kad čia gali būti bandoma gabenti neteisėtą krovinį.

Vietovę tikrinęs penkerių metų Grikis savo šeimininką ir A. Barausko užkardos pasieniečius mišku atvedė į vietą, kur buvo sukrauta eglišakių krūva. Po ja buvo paslėptos 9 polietileno plėvele apvyniotos dėžės.

Pasieniečiai liko pasaloje. Po kelių valandų jie pastebėjo artėjančius du vyrus. Nieko neįtardami jie nuklojo eglišakes, čiupo ryšulius ir ėmė juos nešti mišku į Lietuvos gilumą. Tuomet iš tolėliau surengtos pasalos pasirodė VSAT pareigūnai. Jie nešikus sulaikė. Paaiškėjo, kad tai – Šalčininkų rajono gyventojai, abu 22-ejų.

Jie gabeno 4500 pakelių cigarečių „Fest“, paženklintų baltarusiškais akcizo mokesčio ženklais.

Grikis vėl gavo komandą patikrinti vietovę, tačiau daugiau nieko įtartino nebuvo aptikta.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis VSAT Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai kontrabandininkams gresia baudos arba laisvės atėmimas iki 8 metų.

Sulaikytuosius VSAT pareigūnai buvo uždarę į areštinę. Vėliau teismas vieną nešiką leido suimti 10 parų. Kitas Šalčininkų rajono gyventojas buvo paleistas jam skyrus rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Kontrabandinis krovinys saugomas Varėnos rinktinėje.

Belgų aviganis Grikis yra laikomas vienu geriausių tarnybinių šunų, kurių VSAT tarnauja apie 130. Jis nekart yra pasižymėjęs sulaikant kontrabandininkus bei įvairius pažeidėjus.

Būdamas vos metų ir dviejų mėnesių Grikis gavo pačią aukščiausią tarnybiniams pasieniečių šunims suteikiamą kvalifikacinę kategoriją. Tai labai retas atvejis. Turėdamas vos pusantrų metų šis belgų aviganis 2016 m. tarptautiniame VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionate jau buvo trečias. 2017 m. Grikis nugalėjo tarptautiniame tarnybinių šunų meistriškumo čempionate Latvijoje. Tais pačiais metais Grikis tapo VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionato nugalėtoju, o 2018 m. ir pernai šiose prestižinėse varžybose šis belgų aviganis buvo antras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių