Po sprogimo senelio namuose Lukas tik per plauką liko gyvas: apdegė pusę kūno

Viešnagė pas senelius Šakių rajone septynerių metų Lukui baigėsi tragiškai – sprogus senovinei lietlempei, berniukas apdegė didžiąją dalį kūno. Jau daugiau kaip mėnesį jo būklę stebi Kauno klinikų medikai. Iki šiol atliekamos sudėtingos plastinės odos persodinimo operacijos, pagalbą teikia įvairių sričių specialistai – tarp jų ir psichologai.

Padovanojo antrą gyvenimą

Pasak artimųjų, birželio pabaigoje trijulė – Lukas, vidurinysis jo brolis ir senelis sugalvojo pagrąžinti stalą naudodami senovinę rusišką benzininę lietlempę. Tačiau netrukus lauke įrenginys sprogo. „Per nelaimę Lukas nukentėjo labiausiai – apdegė 53 procentai kūno ir 20 procentų kvėpavimo takų. Laimė, kad pasekmės nepalietė plaučių, kitaip vaiko jau būtumėme neturėję“, – atviravo su portalo žurnalistais kalbėjęs septynmečio tėtis Mantas.

Už tai, kad pavyko išgelbėti sūnaus gyvybę, vyras neslepia dėkingumo milžinišką darbą atlikusiems medikams, kurie berniuko būklę stebi iki šiol – jau daugiau kaip mėnesį. „Kauno klinikų intensyvios terapijos skyriaus gydytojai – žmonės iš didžiosios raidės – jie antrą kartą mūsų sūnui padovanojo gyvenimą – ištraukė iš mirties gniaužtų. Abu su žmona esame nuoširdžiai dėkingi. Medikai padarė didelį darbą. Kaip jie patys sakė, Lukas šiuo metu yra sunkiausias ligonis jų skyriuje. Tokie atvejai gydytojams pasitaiko maždaug kartą per metus“, – susijaudinimo neslėpė pašnekovas.

Ne viena operacija

Kaip pasakojo Mantas, sūnui jau atlikta ne viena plastinė operacija. Persodinta labiausiai apdegusių kūno vietų oda – veido, ausų, krūtinės, dešinės rankos, taip pat pažastų, kojų.

„Jau nebe daug – gal viena kita liko, nes jau atliktos veiduko, krūtinės ir ausytės plastinės operacijos – odą ėmė nuo kojytės. Dešinė ausytė po įvykio buvo deformuota – sutvarkė. Dabar ir su kaire ausyte kažką darys. Dešinė kūno pusė buvo ypatingai apdegusi. Sūnus sveiksta, netrukus ruošis vykti į sanatoriją reabilitacijai“, – kalbėjo septynmečio tėtis.

Lukas ligoninėje/Asmeninio archyvo nuotr.

Reikia psichologo

Po viso to, kas jau minėta, sako jis, dar laukia nudegimų paliktų randų šalinimas, odos šveitimas ir panašaus pobūdžio procedūros.

„Psichologiškai sūnus jaučiasi sunkiai – nenori nė prisiminti, kas įvyko. Labai išgyvena dėl rankyčių ir kojyčių nudegimų, nes vis pamato. Fiziškai Lukas taip pat stiprėja mankštindamasis padedant kineziterapiautams, jau šiek tiek ir vaikšto, bet dešinė jo kūno pusė vis dar silpna – iš naujo reikia išmokti valdyti rankas“, – graudinosi vyras.

Sunki finansinė padėtis

Šeima gyvena netoli Panevėžio, tad Mantas sakė kone kasdien sukariantis apie 300 kilometrų tam, kad pamatytų vaiką ir žmoną, kuri ligoninėje būna kartu su mažamečiu, o vėliau grįžtų į namus pats rūpintis viduriniuoju sūnumi.

Vyresnėlis taip pat tapo nelaimingo atsitikimo Šakių rajone auka, tačiau nukentėjo mažiausiai – vaikui apdegė 6 laipsniai viso kūno. Tuo tarpu senelio situacija panaši kaip ir mažojo Luko – nudegė 46 procentai kūno – labiausiai kojos, pilvas bei krūtinė.

Mantas atviras – kai birželio pabaigoje nutiko pastaroji nelaimė, šeimą užklupo ir dideli finansiniai sunkumai. Tolimas kelias nuo namų iki ligoninės, maisto produktų pirkimas, nes septynmetis ne itin noriai valgo ligoninės maistą, kainuoja nemažus pinigus, todėl šiuo metu tenka skaičiuoti kiekvieną centą.

„Dabar nedirbu, nes prieš kurį laiką dirbdamas tolimųjų reisų vairuotoju, Anglijoje patekau į avariją. Man buvo atliktos keturios kelio operacijos ir nustatytas 35 procentų darbingumas. Žmona taip pat išėjo iš darbo, nes ligoninėje būna su Luku. Šiuo momentu mūsų šeimos finansinė padėtis – labai sunki. Be to, vaikų seneliui po įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, nors aš jo nekaltinu, nes jis myli anūkus ir tai buvo tiesiog nelaimingas atsitikimas“, – paklaustas nedrąsiai guodėsi vyras.

Psichologiškai sūnus jaučiasi sunkiai – nenori nė prisiminti, kas įvyko. Labai išgyvena dėl rankyčių ir kojyčių nudegimų, nes vis pamato.

Smarkiai apdegė

Kaip portalo žurnalistams pasakojo Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė, Lukas į Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyrių pateko nudegęs iki 59 proc. kūno paviršiaus ploto, iš kurių nemaža dalis buvo gilus nudegimas.

Prie paciento gydymo prisijungė daugiadalykė Kauno klinikų specialistų komanda: įvairių sričių gydytojai – vaikų intensyviosios terapijos, chirurgai, reabilitologai, kineziterapeutai, dietologai, psichologai –, slaugytojai, pagalbiniai darbuotojai.

„Įvertinus sužalojimų sudėtingumą, gydytojai pradėjo ir tęsė odos plastines operacijas, šalinant nudegusį odos sluoksnį, atliko visas kitas reikiamas gydymo procedūras. Sėkmingi gydymo rezultatai lėmė, kad pacientas po kelių gydymo savaičių, praleistų Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje, jau yra perkeltas į Vaikų ortopedijos ir traumatologijos skyrių. Toliau jam tęsiamas reikalingas gydymas ir atliekamos mažesnės apimties odos persodinimo operacijos“, – sakė Kauno klinikų atstovė.

Iššūkis medikams

E. Audickaitė pridūrė, jog kol berniuko gydymas dar tęsiamas, apie tikslias prognozes ir priemones, reikalingas vaiko priežiūrai, kalbėti esą dar anksti.

„Tokio pobūdžio nudegimai nėra dažni ir pacientų gydymas tampa iššūkiu, kuriam įveikti daugiadalykės specialistų komandos įdeda visas įmanomas pastangas. Galime tik pasidžiaugti, kad ir šio paciento gydymo pradžia yra sėkminga. Visos procedūros, atliktos ir toliau atliekamos Kauno klinikose, yra kompensuojamos iš PSDF lėšų, į jas taip pat patenka ir reabilitacijai skiriamos išlaidos“, – teigė pašnekovė.

Įvykį tiria pareigūnai

Marijampolės apskrities pareigūnų pateiktais duomenimis, į Šakių ligoninę dėl įvairių kūno nudegimų birželio 27 d. buvo pristatytas vyras, gimęs 1966 metais, ir du nepilnamečiai, gimę 2010-aisiais ir 2013 metais.

Pirminiais duomenimis, asmenys nukentėjo birželio 26 d. apie 21.30 val. namo kieme sprogus degančiai lietlempei. Šiuo metu dėl įvykio Marijampolės apskr. Nusikaltimų tyrimų skyriuje yra atliekamas ikiteisminis tyrimas.


Visi norintys ir galintys prisidėti prie Luko gerovės, gali tai padaryti pervesdami pinigus į jo vyresnėlės sesers sąskaitą:

Gavėjas: Ugnė Ragauskaitė 

Sąskaitos nr.: LT897300010143926569

Mokėjimo paskirtis: Auka Luko gydimui

Paypal: https://www.paypal.me/ugneragauskaite



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidmantas > Tokiam pat seneliui

vidmantas > Tokiam pat seneliui portretas
Reikia pabandyti suprasti o paskui teisti.

S

S portretas
Tos farsunkes mane vaika traukdavo kaip magnetas....

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Didelė užuojauta
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių