Arizonoje liepsnos pareikalavo 19 ugniagesių gyvybių

Mažiausiai 19 ugniagesių žuvo kovodami su miško gaisru Arizonoje, ir tai yra daugiausiai aukų pareikalavęs toks incidentas Jungtinėse Valstijose per 80 pastarųjų metų, vėlai sekmadienį pranešė pareigūnai.

Visi ugniagesiai žuvo sekmadienį pavakare, stengdamiesi sulaikyti Jarnel Hilo gaisrą į šiaurę nuo Finikso, sakė Javapajaus apygardos šerifo atstovas Steve‘as Skurga (Stivas Skarga), kuris daugiau detalių nepateikė.

Jis negalėjo patvirtinti, ar žuvusieji yra tie patys 19 ugniagesių, apie kurių dingimą anksčiau sekmadienį buvo paskelbęs Arizonos valstijos miškų ūkio skyrius.

Vienas miškų ūkio pareigūnas CNN sakė, kad tie ugniagesiai yra iš vietos komandos, kuri kasė ugnies sulaikymo liniją.

„Normaliomis aplinkybėmis kasdamas ugnies sulaikymo liniją užtikrini, kad turėtum gerą atsitraukimo kelią, ir turi nustatytą saugumo zoną“, - sakė Artas Morrisonas (Artas Morisonas).

„Matyt, jų saugumo zona buvo nepakankamai didelė ir ugnis juos tiesiog apėmė“, - pridūrė jis.

Gaisras kilo penktadienį ir, kaip nurodė miškų ūkio pareigūnai, apėmė 320-400 hektarų plotą, pučiant stipriam vėjui greitai plisdamas sausa miškinga vietove.

Jarnelo ir Pipls Valio gyventojai evakuojami, pranešama perspėjimų apie gaisrus interneto svetainėje.

Vietos naujienų svetainė „Arizona Republic“ pranešė, kad ugnis sparčiai plinta ir kad iki sekmadienio vėlumos gaisras nebuvo suvaldytas.

Nacionalinės priešgaisrinės apsaugos asociacijos (NFPA), nepelno organizacijos, skaičiai rodo, kad nelaimė Arizonoje yra daugiausiai ugniagesių aukų pareikalavęs miško gaisras nuo 1933 metų, kai grumdamiesi su gaisru Los Andželo municipaliniame Griffitho (Grifito) parke žuvo 29 ugniagesiai.

Sekmadienio incidentas taip pat yra daugiausiai ugniagesių gyvybių pareikalavęs atvejis Jungtinių Valstijų teritorijoje nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų prieš Pasaulio prekybos centrą, kai žuvo 340 ugniagesių, rodo NFPA statistika.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) anksti pirmadienį paskelbtame pareiškime 19 Arizonoje žuvusių ugniagesių pavadino didvyriais.

„Jie buvo didvyriai, itin kvalifikuoti profesionalai, kurie, kaip kiekvieną dieną mūsų šalyje daro tokia daugybė (profesionalų), nesavanaudiškai stojo prieš nelaimę, kad apgintų bendrapiliečių gyvybes ir turtą“, - sakė B.Obama.

Federalinė pagalba turi būti pradėta teikti pirmadienį, bet pareigūnai prognozuoja, kad gaisras sunaikins mažiausiai 250 namų – maždaug pusę Jarnelo miestelio.

„Tai tamsiausia diena, kokią tik galiu prisiminti“, - sakė Arizonos gubernatorė Jan Brewer (Džen Briuer), plūstant užuojautoms dėl žuvusių ugniagesių.

„Gali prireikti (kelių) dienų ar dar daugiau (laiko), kol tyrimas parodys, kaip įvyko ši tragedija, bet esmę mes jau žinome savo širdyse: kova su gaisrais yra pavojingas darbas“, - sakė ji.

Žuvusių ugniagesių atminimui buvo įsteigtas „Facebook“ puslapis.

Jarnel Hilo gaisras yra didžiausias iš kelių gaisrų, šiuo metu siaučiančių Arizonoje.

Prieš dvi savaites per gaisrą Kolorado valstijoje žuvo du žmonės ir sudegė 360 namų – tai buvo pragaištingiausias gaisras per visą šios vakarinės valstijos istoriją.


Šiame straipsnyje: Arizonaugniagesysžuvo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių