Remontuojamo „Meridiano“ būklė nėra tragiška

Savaitgalį miestiečių rankomis į doką nutempto „Merdiano“ remonto darbai jau prasidėjo. 

1948 metais pastatytos barkentinos būklė kol kas vertinama patenkinamai.

„Pirmiausiai teko nuplauti kriaukles, kuriomis buvo apkibęs visas laivo dugnas. Iš pirmo žvilgsnio – situacija nėra tragiška. Pradėti pirmieji remonto darbai“, – kalbėjo „Meridiano“ paramos fondo direktorius Artūras Žičkus.

Nuvalius kriaukles, paaiškėjo, kad smarkiausiai nukentėjo po vandeniu buvusi korpuso dalis.

„Tenka keisti supuvusias lentas. Senas, sutrūnijusias išimame, o pakeičiame naujomis pušinėmis lentomis“, – kalbėjo A.Žičkus.

Daugiausiai pažeidimų aptikta ties vaterlinija – laivo korpuso ir vandens paviršiaus susikirtimo vietoje.

„Kintančios vandens linijos rajone per visą laivo perimetrą mediena labiausiai nukentėjo. Tai ne tiek ledo lyčių padaryta žala, o šlampančios ir vėl džiūstančio medienos problema“, – kalbėjo A.Žičkus.

Laivas turėtų būti baigtas remontuoti iki Jūros šventės. Tam numatyta skirti 50 tūkst. litų.

„Turime 20 dienų remonto darbams. Tačiau reikia džiaugtis, kad laivo būklė tokia nebloga, nes prieš devynis metus iškėlę laivą matėme kur kas prastesnį vaizdą“, – kalbėjo A.Žičkus.

Tikimasi, kad šio kosmetinio remonto metu bus galima įvertinti laivo būklę ir tuomet bus lengviau apsispręsti kokių lėšų reikėtų norint laivą prikelti plaukiojimui po jūrą. Laivo atgaivinimo studijai planuojama gauti pinigų iš tarptautinių projektų ir fondų.

„Ateityje būtų galima jį panaudoti edukaciniams projektams, ar net dalyvauti regatose, ar plukdyti turistus į jūrą“, – planais dalijosi A.Žičkus.

Prieš 62 metus Suomijoje, Turku mieste, pastatyta barkentina „Meridianas“ buvo Klaipėdos jūreivystės mokyklos mokomasis laivas. 1971-aisiais jis prisišvartavo Danės krantinėje.

„Meridianas“ yra vienas iš dvylikos medinių barkentinų, po karo pastatytų Turku mieste.

2005 metas „Meridianas“ įrašytas ir į Kultūros vertybių registrą.

Burlaivis remontuotas du kartus – 1985 metais ir 2001-aisiais. Pastarąjį kartą buvo atnaujintas jo interjeras, o medinis korpusas išlaisvintas iš skardos. Laivas priklauso Jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondui.

"Meridiano" nutempimas į doką:


Šiame straipsnyje: Meridianas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių