Sukčiai naudojasi organizacijos vardu: pasitelkia bent keturias apgavysčių schemas

Aferistai naudojasi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) vardu, siekdami išvilioti pinigus iš patiklių žmonių. Anot LRK atstovų, gautas ne vienas toks skundas, tad jau spėta išsiaiškinti pasitaikančias bent keturias apgavysčių schemas.

Vienas tokių scenarijų – aferistas apsimeta LRK darbuotoju, pasisako esąs kovotojas už Ukrainą ir jam reikalinga tam tikra pinigų suma specialiam pirkiniui.

Gavęs pinigus žada juos grąžinti per specialius Raudonojo Kryžiaus kurjerius, taip pat tikina, kad už jam teikiamą pagalbą siuntėjui padovanos pinigų.

Raudonojo Kryžiaus atstovai priminė, kad jų darbuotojai niekada asmeniškai neprašo pervesti pinigų ir už tai nesiūlo finansinio atlygio. Taip pat neegzistuoja jokie jų siunčiami kurjeriai, pristatantys pinigus.

Antrasis scenarijus – už LRK vardo besislepiantys apgavikai prašo į jų nurodytą sąskaitą pervesti pinigus už siuntinį, kuris siunčiamas iš Raudonojo Kryžiaus.

Primenama, kad ši organizacija nesiunčia siuntų, už kurias reikėtų susimokėti.

Trečiasis aferistų būdas išvilioti pinigus – taip pat apsimetinėjimas LRK darbuotoju, prašant pervesti pinigus, kurie neva bus skirti kovojant už Ukrainą, pagalbai ukrainiečiams.

Organizacija ne tik nesiunčia finansinės paramos Ukrainai, bet ir nerašo laiškų, prašydami pervesti pinigus į nurodytą sąskaitą.

Paskutinis išaiškintas būdas – kai sukčiai atsiunčia elektroninį laišką, kuriame dėkoja už neva paramą LRK ir prašo banko kortelės duomenų, kad galėtų patikrinti, ar parama pasiekė numatytą sąskaitą.

„Raudonasis Kryžius jokiais atvejais neprašo atskleisti banko kortelės duomenų. Tai tik keletas pavyzdžių, tačiau aferistai dažnai būna labai kūrybingi. Jeigu abejojate Raudonojo Kryžiaus vardu siunčiama informacija, visada prieš pervesdami pinigus ar atskleisdami jautrią informaciją verčiau praneškite mums, pasiteiraukite, ar informacija yra tikra“, – skelbė Raudonasis Kryžius.


Šiame straipsnyje: Raudonasis Kryžiusapgavikaipagalba Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių