Rusai gali naudotis pagrobta mergaite kaip priemone propagandai?

  • Teksto dydis:

Dėl Kretingos rajone tėvo pagrobtos bei į Rusiją išgabentos mergaitės pasisakė jau ir premjerė. Ingrida Šimonytė tikina, kad visos atsakingos institucijos dirba intensyviai, jog sekmadienį į Kaliningrado sritį tėvo išplukdytas kūdikis būtų sugrąžintas į Lietuvą. Tačiau premjerė pripažįsta, kad situaciją sunkina tai, jog vaikas yra Lietuvai nedraugiškoje šalyje, praneša LNK.

Kokios naujausios žinios dėl pagrobtos mergaitės ir kas daroma, kad kūdikis būtų grąžintas motinai, plačiau papasakojo Vyriausybės kanclerio pavaduotojas, Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas.

– Naujausiomis žiniomis, tėvas su dukrele išleisti iš nuovados. Mergaitė yra su tėvu, jie gyvena kartu, bet mes nežinome, kur tiksliai.

– Ar vis dar išlieka rusų pareigūnų nusistatymas neatiduoti mergaitės į Lietuvą?

– Norėtųsi, kad tas pareigūnų bendravimas būtų nuoširdesnis, greitesnis ir kokybiškesnis. Vakar pareigūnai turėjo diskusiją apie tai, ar motina galėtų kaip nors perdavinėti pieną kūdikiui. Mergaitė vis dar buvo maitinama mamos. Reakcija nebuvo labai konstruktyvi. Rusų pareigūnai nesutiko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar mūsų pareigūnams pavyko susisiekti su pačiu tėvu ir pasikalbėti su juo? Ar jis yra rusų slepiamas?

– Nepasakyčiau, kad slepiamas, bet kontakto neužmegzta. Greičiausiai pats tėvas vengia kontakto.

– Kas bus daroma toliau, kad kūdikis būtų gražintas motinai?

– Mūsų institucijos bando belstis į Rusijos institucijas, kad būtų užtikrintos tinkamos sąlygos vaikui. Taip pat mūsų diplomatiniai veiksmai aktyvuoti. Tėvo pilietybės klausimas mums dar nėra iki galo aiškus, bet dėl mažametės mes turime visas teises ir pareigą įsitikinti, kad ji saugi.

– Ar yra kokia nors galimybė pačiai mamai vykti į Karaliaučiaus sritį ir ten susitikti su savo kūdikiu?

– Jau pradėtos procedūros dėl vizų gavimo. Mes tikimės, kad Rusija sutiks. Tačiau iškyla klausimas, ar tai yra saugu, ar galėsime užtikrinti Lietuvos pilietės saugumą nuvykus į Rusijos Federaciją. Kelių dienų bėgyje viza galėtų būti išduota, motinai sutikus ir susitarus su vietine valdžia, kad jai bus galima pasimatyti su vaiku, šis noras galėtų būti įgyvendintas.

Jei jis iš tikrųjų turi dvigubą pilietybę, tai yra slėpimas, nusikalstama veikla.

– Ši kūdikio drama iškėlė rimtą klausimą. Kaip galėjo nutikti taip, kad pasak Rusijos pareigūnų, vaiką pagrobęs tėvas yra Rusijos pilietis, o Lietuvos institucijos nieko nežinojo apie tai ir nieko nežino iki šiol?

– Tai ne vienintelis atvejis, jų pasitaiko. Tai žmogaus pareiga informuoti, deklaruoti savo dvigubą pilietybę. Jei jis iš tikrųjų turi dvigubą pilietybę, tai yra slėpimas, nusikalstama veikla. Šioje vietoje nelabai ką galime padaryti. Mūsų institucijos neturi tokios informacijos. Jei tai tiesa, tai yra paprasčiausias atsakomybės vengimas ir labai svarbaus fakto slėpimas.

– Kiek tokių piliečių mūsų šalyje galėtų būti?

– Reikia žmonių sąmoningumo. Antros pilietybės slėpimo pasekmė yra Lietuvos tapatybės atėmimas. Kiekvienas turi suvokti tai ir žinoti, kokios pasekmės būtų.

– Ar yra ženklų, kad rusai gali naudotis mergaite kaip priemone propagandai?

– Kol kas tokių indikacijų nėra. Žiniasklaidoje šis įvykis nebuvo labai plačiai paskelbtas. Aišku, gali būti visko, niekada nežinai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Patriedėt, pakliedėjotsavo nesamonių, o rusai ėmė ir atidavė ta vaiką. Ar ne laikas butų jų atsiprašyti ?

Matęs,girdėjęs ir nesistebintis tuo

Matęs,girdėjęs ir nesistebintis tuo portretas
Taip,taip.Antai Peskovas jau rašo kalbą,kurią mergaitė turės perskaityti visam svietui,kad pati pasiprašė tėtuko gelbėt ją nuo landsberginio švediško rojaus ir jai nesvarbu kur būtų išplukdyta -Rusijon ar Švedijon.Svarbiausia,kad kuo toliau nuo skęstančio durnių laivo.

Pilietis

Pilietis portretas
Tai kad lietuvos valdzia naudojasi ta mergaite skleisdama propaganda, uztai ir bega zmones
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių