Ekologinė avarija Klaipėdoje: nuo bėgių nuvirtus cisternai išsiliejo tonos dyzelino

Ketvirtadienio vakaras buvo karštas uostamiesčio ugniagesiams, policininkams, geležinkeliečiams. Klaipėdoje palyginus laimingai baigėsi geležinkelio avarija, kurios metu viena geležinkelio cisterna nuvirto nuo bėgių ir iš jos į aplinką išsiliejo nemažai dyzelino.

Bendruoju pagalbos telefonu apie nelaimę ties Rimkų geležinkelio stotimi pranešta 16.53 val. Pirmoji gaisrinė cisterna įvykio vietoje buvo jau po 9 minučių. Dar viena ugniagesių mašina atvyko 17.07 val., trečioji – 17.18 val.

Kaip pasakojo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgų valdymo skyriaus viršininkas Vaidas Masiliauskas pasakojo, kad penkios nevaldomos cisternos pravažiavo pro Rimkų geležinkelio pervažą, buvo nukreiptos į aklikelį. Pirmoji jų pralaužė aklikelio užkardą ir nugriuvo. Antra cisterna tik nušoko nuo bėgių, bet liko ant ratų, kitos trys sustojo ant geležinkelio bėgių.

Tai buvo neeilinis įvykis. Jį priskirtume prie ekologinių avarijų.

Incidento metu buvo pažeista pirmosios cisternos sklendė, per atvirą angą pradėjo lietis dyzelinas. Viso cisternoje galėjo būti apie 66 tonos dyzelino.

„Darbus apsunkino tamsa, ugniagesiams ir geležinkeliečiams nesisekė užsandarinti atviros angos. Ugniagesiai naudojo specialias stabilizavimo pagalves, kurios sutvirtino cisterną, kad ji nepajudėtų iš vietos. Be to, ugniagesiai teritoriją aplinkui cisterną padengė priešgaisrinėmis putomis. Taip siekta sumažinti naftos produktų garavimą ir išvengti gaisro galimybės. 18.55 val. atvyko „Lietuvos geležinkelių“ techninės pagalbos traukinys su kranu ir priešgaisriniu vagonu. Tada ugniagesiai nelaimės likvidavimo darbus perdavė jiems“, – pasakojo V. Masiliauskas.

Ugniagesiai kastuvais suformavo pylimą aplink išsiliejusių degalų zoną, dyzeliną nuo žemės jie rinko į 200 litrų talpas.

Specialia įranga likę degalai buvo perpumpuoti iš pažeistos cisternos ir į atskirą talpą susiurbė į gruntą ištekėjusius degalus susimaišiusius su balų vandeniu.

Abu nuo bėgių nuvažiavę vagonai kranu atstatyti į vietą.

(Skaitytojo nuotr.)

Ugniagesiai apie 300 kvadratinių metrų apėmusią naftos produktais užterštą teritoriją nupurškė dispergentu, neutralizuojančius tokius teršalus. Manoma, kad iš pažeistos cisternos išbėgo apie penkios tonos dyzelino.

Ugniagesiai fiksavo darbų lokalizacijos laiką – 18.13 val. Paskutinės jų pajėgos iš Rimkų išvyko vidurnaktį. Iki pat to laiko jie budėjo pasirengę imtis priemonių, jei plykstelėtų gaisras.

Incidento likvidavimo darbams pasitelktos trys gaisrinės cisternos ir štabo automobilis, įvykio vietoje dirbo 15 ugniagesių.

Tuo metu du policijos ekipažai uždarė eismą Rimkų pervaža, transporto priemonės buvo nukreipiamos per Rimkų gyvenvietę.

„Tai buvo neeilinis įvykis. Jį priskirtume prie ekologinių avarijų. Pasisekė, kad darbui buvo geros oro sąlygos, nors buvo tamsu, dirbome sutartinai ir didesnės nelaimės pavyko išvengti“, – teigė V. Masiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auu

Auu portretas
Ir jokiu nuobaudu.

Anonimui

Anonimui portretas
Kaltas tas kurys cisternas neužtvirtino:) Gargždai tikriausiai atveže ir paliko vagonus neužtvitine ir pažeide visas imanomas unstrukcijas:)Jie neturejo teises palikti vagonus neužtvirtintus. Arba ju klientas kurys bande iškrauti krovini neužtvirtino vagonu.Viskas, visa kita tik pasekmes. "Dispečeris":) nukreipe vagonus i aklakeli ir kas čia blogo? Ar jis turejo gulti ant begiu ir stabdyti vagonus:)Tai kad kaltininkai yra aiškus:) Prasideda klounada Tai ne mes, mes ne jie:)

Anonimas

Anonimas portretas
nenukeliaus tas kuras labai zemai nes riebalas ir jai ivyko toks dalykas cia dispeceris su darbininkais kalti nes ta saka skirta tik vilkikam peririkioti ten nera tos vietos cisternom paprasciausiai ne ta saka ijunge darbuotojai
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių