Viešajame transporte – daugiau galimybių atsiskaityti už kelionę

  • Teksto dydis:

Klaipėda tapo pirmuoju miestu Lietuvoje, kur už kelionę viešuoju transportu galima atsikaityti banko kortele arba išmaniuoju įrenginiu, susietu su banko sąskaita. Nuo šios savaitės daugėja maršrutų, kur keleiviai tokiu būdu gali susimokėti už kelionę. Galimybė viešajame transporte atsiskaityti banko kortele keis ir keleivių įpročius.

Banko kortelių startas – sklandus

Nuo praėjusio trečiadienio paslauga teikiama 8 ir 10 maršrutų autobusuose ir visuose maršrutiniuose taksi. Įdiegti naujovę sąmoningai pasirinkta ne visuose maršrutuose, taip siekiant įsitikinti tinkamu sistemos darbu.

„Pirmoji savaitė praėjo sklandžiai. Per dieną banko kortele arba išmaniaisiais įrenginiais dvejuose autobuso ir mikroautobusų maršrutuose atsiskaitė virš 100 keleivių (pentadienį 140)“, – sėkmingu startu pasidžiaugė VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktoriaus pavaduotojas Andrius Samuilovas. O šios savaitės pradžioje, pasak jo, jau yra per 500 unikalių kortelių žymėjimų, bendras taip nupirktų bilietų skaičius artėja prie tūkstančio.

„Klaipėdos keleivinio transporto“ organizuojamame viešajame transporte galima naudotis visomis „MasterCard“, „Maestro“, „Visa“, „Visa Electron“ bekontaktėmis banko kortelėmis arba išmaniaisiais įrenginiais, susietais su banko kortele. Bekontaktę sąsają rodo kortelės logotipas ant skaitytuvo (komposterio).

Pastebima, kad palaipsniui daugėja atsikaitančiųjų už kelionę būtent tokiu būdu.

Nuo šio antradienio galimybė atsiskaityti bekontakte banko kortele atsiras visuose miesto autobusų ir mikroautobusų maršrutuose. Įspėjama, kad kol naujovė bus galutinai įdiegta, kai kuriuose maršrutuose galimybė atsiskaityti tokiu būdu laikinai gali neveikti, nepaisant banko kortelių ženklu pažymėto skaitytuvo.

Popieriniams bilietams – alternatyva

Pasak A. Samuilovo, suteikus dar vieną apmokėjimo už kelionę alternatyvą, norima sumažinti priklausomybę popieriniams bilietams bei taip sumažinti su tuo susijusius kaštus. Šiuo metu siūloma apie 50 įvairių galimybių susimokėti už kelionę viešuoju transportu.

Galimybė atsiskaityti banko kortele padės taupyti autobusų vairuotojų laiką ir laikytis tikslesnio tvarkaraščio. „Darbo dieną 10 pagrindinių miesto maršrutų vieno reiso vidurkis yra apie 40 keleivių, piko metu – daugiau kaip 60 keleivių. 10 proc. šių keleivių žymi popierinį bilietą. Kai penki keleiviai, vietoj pas vairuotoją perkamo bilieto už kelionę atsiskaitys kortele, sutaupysime 2 važiavimo minutes – autobusas tvarkingiau laikysis tvarkaraščio ir vairuotojas nepatirs streso dėl galimo vėlavimo“, – paaiškino direktoriaus pavaduotojas.

Paskatins keisti įpročius

Naujoji tvarka keis ir keleivių įpročius. Kai kurie keleiviai dabar įpratę prie skaitytuvo glausti rankinę, piniginę ar kuprinę, kurioje kartu su kitomis kortelėmis, studento ar mokinio pažymėjimais, bekontaktėmis prekybos centrų nuolaidų kortelėmis yra ir pravažiavimo bilietas.

A. Samuilovas atkreipia dėmesį, kad nekeičiant šio įpročio, skaitytuvas negalės nuskaičiuoti pinigų nuo mokėjimo kortelės arba už kelionę gali tekti susimokėti kur kas brangiau nei tikitės. Pavyzdžiui, turėdami galiojantį terminuotąjį bilietą, papildomai galite nusipirkti kartinį bilietą banko kortele arba brangesnį kartinį, jeigu naudojatės elektroniniais kartiniais bilietais.

Geriausia atsiskaityti pasirinkta viena išmaniąją laikmena: banko kortele, išmaniuoju telefonu ar laikrodžiu. Kontrolei taip pat reikėtų pateikti tą priemonę, kuria buvo atsiskaityta už kelionę.

Vasarą – ir priemiesčio autobusuose

Netrukus ant visų viešojo transporto durų atsiras lipdukai, primenantys apie galimybę atsiskaityti banko kortelėmis ir kitais išmaniaisiais įrenginiais.

Su bekontakte banko kortele galima įsigyti tik pilnos kainos vienkartinį bilietą – už 1 eurą, o bilietai su lengvata kol kas nėra nuskaitomi. Bendrovė ateityje planuoja įdiegti galimybę tokiu būdu įsigyti ir lengvatinį bilietą. Šiuo metu viena kortele galima įsigyti tik vienos kelionės bilietą – kol kas nėra galimybės ta pačia kortele sumokėti už kelis keleivius.

Planuojama, kad vasarą galimybė atsiskaityti banko kortele atsiras ir priemiesčio autobusuose. Iš viso bendroje Klaipėdos viešoje transporto sistemoje yra 219 įvairaus dydžio keleivinio transporto priemonių.

Įgyvendinusi šį projektą, Klaipėda patenka tarp regiono viešojo transporto lyderių: tokia paslauga jau teikiama Taline (Estija), Vroclave (Lenkija), Bratislavoje (Slovakija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
aciu gal nereikia tokios galimybes..

Anonimas

Anonimas portretas
Skandinavuose jau prieš 10 metų buvo tokia galimybė
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių