Verslinei žvejybai – keisti valdžios reikalavimai

Susisiekimo ir Aplinkos ministerijos rengiasi sugriežtinti kai kurias taisykles, susijusias su versline žvejyba.

Laivynas nuolat nyko

Susisiekimo ministerija griežtins Jūrų laivų registravimo taisykles. Jose numatomi papildomi reikalavimai, susiję su žvejybos laivais.

Ateityje problemų gali kilti tiems laivų savininkams, kurių laivai dalyvaus nelegalioje žvejyboje. Paaiškėjus tokiems faktams, laivai galės būti išbraukti iš Jūrų laivų registro.

Tokios problemos galės kilti ir dėl laivų, kurių žurnaluose nebus įrašyta tai, kas realiai sugauta. Toks laivas gali būti laikomas vykdęs neteisėtą žvejybą.

Žuvininkystės tarnybos duomenimis, šių metų viduryje Baltijos jūroje žuvis gaudė 21 laivas.

Jų nuolat mažėjo. 2008 m. atviroje Baltijoje žuvis gaudė 37 laivai, 2011 m. – 32 laivai. Vėliau kurį laiką jų skaičius buvo stabilus, nors ne visi registruoti laivai buvo tinkami žuvims gaudyti. Žvejybos įmonės su dalimi laivų nežvejojo, tačiau jų neišregistruodavo. Buvo tikimasi už laivus, supjaustant juos, gauti ES paramą.

Pastaraisiais metais didesnis žvejybos laivų nykimas vyko dėl to, kad žvejai nebeišgyveno iš žvejybos, dalis bankrutavo. Taip pat prasidėjo menkių žvejybos draudimai.

Iki šiol Jūrų laivų registre būdavo iki 10 laivų, kurie gaudė žuvis tolimuose žvejybos rajonuose Atlanto vandenyne ir kitur. Tų laivų skaičius laikėsi maždaug stabilus.

Žuvininkystės tarnybos bus prašoma sutikimo įregistruoti žvejybos laivą į Jūrų laivų registrą.

Valdžios sutikimas dėl laivo

Į Jūrų laivų registravimo taisykles Susisiekimo ministerija planuoja įtraukti punktą, kad žvejybos laivas galės būti išregistruojamas "iš Žuvininkystės tarnybos gavus informaciją apie laivo įtraukimą į neteisėtą, nedeklaruojamą ir nereglamentuojančią žvejybos veiklą vykdančių laivų sąrašus".

Toks punktas greičiausiai pagrįstas Žemės ūkio ministerijos ir jos tarnybų prašymu, nes pati Susisiekimo ministerija neturi nieko bendro su žvejyba.

Papildomo Žuvininkystės tarnybos  sutikimo bus prašoma ir įregistruojant žvejybos laivą į Jūrinių laivų registrą. Laivas bus registruojamas tik gavus šios tarnybos sutikimą.

Toks žvejybos laivų registravimas į Jūros laivų registrą atrodo keistokai jau vien dėl to, kad jokiems kitiems bet kokios paskirties laivams, prieš įregistruojant juos, nereikia kokių nors valstybės institucijų sutikimo.

Jūrų laivų registravimo taisyklėse yra aiškiai nurodyta, kokius dokumentus registruodamas laivą turi pateikti jo savininkas.

Naujos žalos formulės

Dar vieną papildomą reikalavimą, kuris yra susijęs su laivo žurnale nenurodytomis žuvimis, įves Aplinkos ministerija.

Koreguojama Vidaus vandenyse padarytos žalos žuvų ištekliams apskaičiavimo tvarka. Jei žvejybą vykdantis asmuo neteisingai užpildė žvejybos žurnalą arba iš viso neįrašė sugautų žuvų, žala gamtai skaičiuojama nuo visų žuvų pagal naują formulę, kuri tą žalą padidins.

Ši nauja tvarka apima ne tik verslinę ar specializuotą, bet iš dalies ir mėgėjišką žvejybą.

Taip pat bus vertinama ir hidrotechninių statinių daroma žala žuvų ištekliams. Jei tvenkinys su žuvimis yra neprižiūrimas ir dėl to žuvys išgaišo, jo savininkui gali tekti sumokėti pagal pateiktą naują formulę apskaičiuotą žalą gamtai.

Žalos skaičiavimo formulė parengta ir lašišinėms žuvims padarytai žalai dėl įrengtų, bet nefunkcionuojančių žuvitakių įvertinti. Tai ypač svarbu hidroelektrinėse ar kituose tvenkiniuose, kurie yra ant natūralių upių vagų.

Planuojama, kad nauja tvarka dėl žalos skaičiavimo žuvų ištekliams įsigaliotų nuo 2023 m. kovo 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LKL

LKL portretas
Tai tu py-are matau esi net ne lietuvis(tipo durniai lietuviai išsirinko valdžią) tai ir nekišk savo trigrašio ten kur net šuva nekiša.

...

... portretas
šioj vyriausybėj du bepročiai ministrai lenktyniauja kuris daugiau nesąmonių pridarys ir abudu broileriai,ot valdzią išsirinko durniai lietuviai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių