Ventės ragą atakavo ledai

Sustiprėjęs pietvakarių vėjas per naktį Kuršių marių ledo lytis suginė į žemyno pusę. Vakar ryte ant Ventės rago molo ledai susigrūdo į įspūdingus ledo kalnus.

Praėjusią savaitę tvyrojęs šaltukas jau buvo spėjęs vietomis marias sukabinti gana stipriu ledu. 10–15 cm storio ledas jau išlaikė ir suaugusį žmogų. Tiesa, vietomis dar buvo matyti gana didelės properšos, tad ledo stiprumą bandė tik drąsuoliai.

Atšilus orams ir pūstelėjus pietų ir pietvakarių vėjams, ledo lytys ėmė judėti.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vakar Kuršių mariose fiksuotas priešalas jau buvo sulaužytas, ties Nida buvo vieno balo priešalas, ties Vente – ledogrūstis.

Ledo luitų kalnai, priartėję prie Ventės, perlipo per molą ir sustojo. Teigiama, kad Ventės rago švyturiui jokios grėsmės nekyla.

Panašu, kad tokį įspūdingą vaizdą turistai Ventėje galės išvysti tik pavasarį. Kol kas sinoptikai nežada rimtų šalčių. O didžiojo ledonešio sulaukiama tik pamaryje prasidėjus potvyniui.

Tiesa, pasitaikydavo metų, kai ledo luitų sulaukdavo ne Ventės kaimo, o Nidos gyventojai. Tai priklausydavo nuo vėjo krypties.

Vienais metais pajudėjęs ledas nidiškiams įvarė baimės, nes įspūdingos lytys išvertė tvoras. Ir tik per laimingą atsitiktinumą nuo ledo lyčių rimčiau nenukentėjo pastatai.

Prieš ketverius metus pakilęs stiprus vėjas žiemos pradžią Nidoje vainikavo gamtos sukurtomis ledo skulptūromis. Vėjo nešami marių purslai gulė ant krantinės, suoliukų, šviestuvų ir čia pat stingo, taip formuodami įspūdingus kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių