Vasarį Kuršių marias užteršė termofikacinis vanduo su rūsio grindų nuosėdomis

  • Teksto dydis:

Vasarį į Kuršių marias tekėjo ir jas užteršė termofikacinis vanduo su rūsio grindų nuosėdomis, antradienį pranešė Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

Tokius vertinimus Klaipėdos aplinkosaugininkai pateikė atlikę neplaninius įmonių „Klaipėdos vanduo“ ir „Klaipėdos energija“ rajoninės katilinės patikrinimus.

„Pagal „Klaipėdos energija“ patikrinimo metu pateiktus paaiškinimus ir įmonės operatyvinio žurnalo duomenis buvo nustatyta, kad katilinės eksploatavimo metu vasario 2 d. buvo atliekami vandens šildymo katilo plovimo darbai, kurių metu termofikacinis vanduo kartu su rūsio grindų nuosėdomis per „Klaipėdos vanduo“ eksploatuojamus paviršinių nuotekų tinklus pateko į Kuršių marias“, – rašoma pranešime.

Aplinkosaugininkams ištyrus iš katilų skyriaus rūsio paimtus mėginius, nustatyta, kad nuosėdose vyravo silicio ir geležies oksidai.

„Atliktais laboratoriniais tyrimais įrodyta, kad nuplautos nuosėdos, kuriose vyrauja smėlio ir geležies oksidai, turėjo įtakos į Kuršių marias patekusių teršalų gelsvai spalvai, taip pat termofikacinio vandenio paruošimui naudojamas natrio chloridas, o šių teršalų buvo nustatyta ir Kuršių marių vandens mėginyje ties išleistuvu Nr. 4“, – teigiama pranešime.

Departamento teigimu, tokiu būdu „Klaipėdos energija“ katilinės gamybinės nuotekos per „Klaipėdos vanduo“ eksploatuojamus paviršinių nuotekų tinklus į Kuršių marias buvo išleistos be apskaitos ir kontrolės, neturint tinklų operatoriaus sutikimo.

Dėl padaryto pažeidimo „Klaipėdos energija“ atsakingam asmeniui bus taikoma administracinė atsakomybė, kuri siekia nuo 150 iki 300 eurų.

Paviršinių nuotekų tvarkymo reglamento pažeidimas nustatytas ir bendrovėje „Klaipėdos vanduo“. Įmonės atsakingam asmeniui bus taikoma administracinė atsakomybė, kuri siekia nuo 170 iki 1170  eurų.

Be to, „Klaipėdos energija“ turės atlyginti aplinkai padarytą žalą, kuri bus apskaičiuota patikslinus išleistų nuotekų kiekį. Jis preliminariai siekia nuo 100 iki 300 kubinių metrų.

Departamento duomenimis, Kuršių marių būklė šioje vietoje stebima ir toliau.

Apie iš iš „Klaipėdos vandens“ lietaus nuotekų vamzdžio ištekėjusius nežinomos kilmės teršalus pranešta vasario pradžioje.


„Klaipėdos energija“ komentaras dėl galimos Kuršių marių taršos

„Klaipėdos energija“ kovo 8 d. gavo aplinkosaugininkų tyrimo aktą su konstatuotais galimais pažeidimais. Bendrovė jį analizuoja ir per 2 darbo dienas pateiks savo pastabas.

Dėl Aplinkos apsaugos departamento akte minimos Kuršių marių taršos bendrovei nesurašytas pažeidimo protokolas, neskirta jokių nuobaudų, vyksta teisinis situacijos vertinimas.

Ne kartą yra buvę, kad tų pačių bendrovę tikrinusių Aplinkos apsaugos departamento inspektorių aktai būna atšaukiami, o sprendimai apie pažeidimus anuliuojami. Taip jau yra nutikę ir šiemet, kai buvo atliktas neplaninis patikrinimas dėl oro taršos rajoninėje katilinėje.

Analizuojant atsiųstą išleidžiamų paviršinių nuotekų patikrinimo aktą, mūsų specialistams kai kurie aplinkosaugininkų teiginiai kelia abejonių.

Kalbant paprastai, aplinkosaugininkai užfiksavo paviršinių nuotekų galimą taršą smėliu ir moliu iš mūsų teritorijos, kuri yra beveik 15 hektarų ploto. O surenkamasis vamzdis iš kurio į Kuršių marias ištekėjo užterštas vanduo, aptarnauja tūkstančius hektarų, teka apie 3 kilometrus per Dubysos gatvę ir kitas pramonines bei gyvenamąsias teritorijas. Ar aplinkosaugininkai atliko tyrimus ten, ar buvo analizuojama galima tarša iš kitų šaltinių?

Dar nenustatytas ir tikslus kiekis, kiek tų nuotekų išleista iš mūsų bendrovės. Akte teigiama, kad nuo 100 iki 300 m3. Žinant, kad mūsų teritorijoje yra pakloti mažo diametro nuotekų vamzdžiai, toks kiekis vandens turėjo tekėti ilgą laiką. O lyginant su Kuršių mariose užfiksuota tarša dideliame plote, kuri greitai išsisklaidė, tai turėjo būti didelės koncentracijos momentinė tarša.

Tai, ką aplinkosaugininkai įvardina kaip išleistas mūsų gamybines nuotekas, yra termofikacinis vanduo. Tai iš vandentiekio paimtas ir suminkštintas vanduo. Jis švaresnis nei jūroje ar kituose atviruose gamtos telkiniuose esantis vanduo. Be to jis žalios, o ne gelsvos spalvos, kaip teigia aplinkosaugininkai.

Kaip nurodoma atsiųstame akte, mūsų bendrovės galima žala gamtai gali siekti nuo 52,61 iki 157,83 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas tu

Kas tu portretas
Kokiu dar nesamoniu išrasit ir parašysit.atradot atpirkimo oži kai nesuradot ptoblemos kad greičiau užglaistyti byla

kazkas naujo

 kazkas naujo portretas
,,rusio grindu nuotekos,, ... kas cia ,,uzkoduota,, ???

aplinkosaugininkamss

aplinkosaugininkamss  portretas
tai ar surasit, kas užteršė marias? Nes iš to kas surašyta aišku, kad čia atpirkimo ožį suradot, o ne tikrą kaltininką.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    3
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių