Užvirė intrigų katilas: „Grigeo“ skandalas įgauna politinį atspalvį

Ekologinis skandalas, praeitą savaitę sudrebinęs bendrovę "Grigeo Klaipėda", uostamiestyje įgauna politinį atspalvį. Iš "valstiečių" stovyklos Seime pasigirdo raginimų atstatydinti Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, tačiau vietos politikai situaciją vertina nuosaikiau ir pasiryžę sulaukti prokurorų išvadų, nors intrigų katilas verda ir čia.

Suskubo pildyti peticiją

Puslapyje peticijos.lt vėl suaktyvėjo parašų rinkimas, kuriuo siekiama V. Grubliauską nušalinti iš Klaipėdos miesto mero pareigų.

Peticija registruota dar pernai, rugpjūčio 20 d., kai padaugėjo gyventojų skundų dėl uosto įmonių taršos.

Peticijoje, parašytoje su daugybe gramatinių ir rašybos klaidų, teigiama, kad toks meras negali atstovauti žmonių interesams, toliau vardijama, kuo jis blogas, galiausiai reziumuojama, jog "toks žmogus kaip V. Grubliauskas yra neefektyvus ir nekompetentingas eiti mero pareigas Klaipėdoje".

Peticija iš esmės – anoniminė, su daugybe komentarų, kuriuose V. Grubliauskas kaltinamas įvairiomis nuodėmėmis.

Remiantis nieko nesakančių vardų ar iš viso anoniminiu sąrašu, peticiją pasirašė apie 1,9 tūkst. asmenų.

Kas valdė miestą 10 ar 15 metų? Kiek metų tas vamzdis ten gulėjo?

Parašų rinkimas vėl suaktyvėjo, iškilus "Grigeo Klaipėda" skandalui, sausio 8 d.

"Valstiečių" partijos atstovas, Klaipėdos tarybos narys Arūnas Tuma vienas tų, kuris savo feisbuko paskyroje pasidalijo raginimu pasirašyti šioje peticijoje.

"Tai – tik feisbukas", – paaiškino A. Tuma, paklaustas, ką turėtų reikšti jo raginimas.

Anot politiko, kažkas vis tiek turėtų atsakyti už tų 10 metų taršą.

"Kas valdė miestą 10 ar 15 metų? Kiek metų tas vamzdis ten gulėjo? – retoriškai klausė merą nuversti skatinantis Klaipėdos politikas.

Nenori skubotų išvadų

Parašų rinkimas peticijoje ypač išaugo po praeito penktadienio Seimo Aplinkosaugos komiteto išvažiuojamojojo posėdžio, kuris vyko Klaipėdoje.

Kaip tik jo metu iš parlamentaro, A. Tumos partijos kolegos, "valstiečio" Dainiaus Kepenio lūpų pirmąkart viešai ir nuskambėjo raginimas atstatydinti Klaipėdos merą.

Tačiau šių politikų bendražygis, uostamiesčio tarybos narys Arvydas Vaitkus, buvęs V. Grubliausko konkurentas pastaruosiuose mero rinkimuose, pareiškė, kad jo nuomonė kitokia ir jis niekada nepuola kaltinti žmonių visko neišsiaiškinęs.

"Pirmiausia reikia susirinkti informaciją, kaip buvo, kas buvo, ir tada spręsti. Vyksta tyrimas ir, kai prokuratūra baigs savo darbą, išgirsime pirmuosius atsakymus. Dabar kažką vertinti yra pernelyg ankstyvas procesas. Aišku, labai negražiai atrodo, kad iš tos įmonės buvo gaunama parama, susijusi su mero šeima. Bet man labiau užstrigo kitkas, meras neatsiprašė žmonių. Jų atsiprašyti reikia, nes žmonės kentėjo 10 metų ir dar turbūt kentės. Ir tai politikai turi išmokti padaryti", – įsitikinęs A. Vaitkus.

A. Vaitkaus teigimu, meras jau iki tol turėjo kviestis visų probleminių įmonių vadovus, taip pat ir uosto bendrovių, sudaryti taršos mažinimo planus ir kas mėnesį daryti tų planų monitoringą.

"Meras šito nedarė, jei jis tai būtų daręs, tai vamzdžio problema būtų išaiškėjusi anksčiau. "Klaipėdos vanduo" – savivaldybės įmonė ir ten niekas nematė vandens debitų? Kas gali tuo patikėti? Tačiau tai nėra tas momentas, kad reikėtų šalinti merą iš posto, neišaiškinus visų aplinkybių. Nors mero atsakomybės, ypač politinės, yra labai daug. Tačiau skubotų išvadų daryti negalima, reikia vadovautis ne emocijomis, o – protu", – teigė A. Vaitkus.

Nesutaria: uostamiesčio tarybos narys A. Vaitkus (dešinėje), buvęs V. Grubliausko konkurentas pastaruosiuose mero rinkimuose, pareiškė, jog negalima mesti kaltinimų, visko neišsiaiškinus iki galo, tačiau jo bendražygis A. Tuma turi kitą nuomonę. (Vytauto Petriko nuotr.)

Į valdžią – dar ne laikas

Dar viena mero oponentė, Klaipėdos tarybos narė, "valstietė" Ligita Girskienė V. Grubliausko iš posto versti irgi neskuba, tačiau įsitikinusi, kad dabartinis jo patarėjas, buvęs bendrovės "Klaipėdos vanduo" vadovas Leonas Makūnas, tikrai turėjo žinoti apie tas nevalytas nuotekas, išleidžiamas į Kuršių marias.

"Miesto vadovas, turėdamas pašonėje patarėją L. Makūną, mano nuomone, tikrai turėjo žinoti apie tuos dalykus, apie nuotekų tvarkymą ir jis, manau, turėtų prisiimti atsakomybę. Manyčiau, kad jis tikrai turėjo žinoti, kas vyksta "Klaipėdos vandenyse ir kur dingta tam tikras kiekis nuotekų. Kiek tenka bendrauti su žmonėmis, jie reikalauja, kad meras atsistatydintų", – tvirtino L. Girskienė.

Ligita Girskienė: „Prie mero atstatydinimo neprisidedu“. (Vytauto Petriko nuotr.)

Pasiteiravus, jei kartais taip atsitiktų, kad mero postas liktų laisvas, ar L. Girskienė kandidatuotų į šias pareigas, politikė atsakė:

"Tikrai ne. Dar reikia paaugti iki tokios pozicijos. Kas galėtų būti Klaipėdos meru vietoj V. Grubliausko? Neįsivaizduoju. Girdėjau, kad kažkoks bendruomenių pirmininkas į tas pareigas ruošiasi. Kol kas nematau tinkamo žmogaus į šią vietą. Čia žmonės turi nuspręsti. Nesinorėtų dabar burti iš kavos tirščių. Aš prie mero atstatydinimo neprisidedu."

Priešai tarp draugų?

Tad, kas gi šiuo atveju labiausiai suinteresuotas mero nušalinimu, L. Girskienė teigė nežinanti, tačiau pasiūlė pasidomėti konservatoriais.

"Ieškokite tarp konservatorių, mero koalicijoje. Pasiteiraukite konservatorių, kas jų būstinėje vyksta. Nenoriu veltis į tuos reikalus", – pabrėžė L. Girskienė.

Konservatorius, valdančiosios Klaipėdos daugumos koalicijos atstovas Aidas Kaveckis, paklaustas dėl mero atstatydinimo, buvo kategoriškas.

"Šitos idėjos visiškai nepalaikau. Ir manau, kad tiek priežastys, tiek kalti asmenys šiuo atveju yra kiti. Meras čia mažiausiai kaltas. Ką reiškia siekis jį atstatydinti? Manau, kad kai kas turi tam tikrų interesų ir to siekia. Manau, meras dirba puikiai, o kalti asmenys išaiškės. Tyrimas vyksta", – nedaugžodžiavo A. Kaveckis.

Prasidėjo rinkimų kampanija?

Pats V. Grubliauskas paneigė, kad buvo kalbų iš koalicijos partnerių – konservatorių, kad meras po "Grigeo Klaipėda" skandalo turėtų trauktis.

"Pirmąkart girdžiu, ypač kalbant apie koalicijos partnerius. Dar kartą noriu pabrėžti, jei čia kalbama apie tai, kad kažkas kažką žinojo ir dangstė, tai pasakysiu paprastai – nusikaltimo dangstymas ir slėpimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę, ne politinę ar administracinę. O tas siekis sudrumsti vandenį – įvesti tiesioginį valdymą, atstatydinti merą, kuo daugiau administracijos atstovų, toks siekis jau buvo iškart po savivaldybių rinkimų, nes kai kas turbūt iki šiol negali susitaikyti su rezultatais, kurie buvo kovo mėnesį", – mano V. Grubliauskas.

Klaipėdos vadovas neslepia, kad, prasidėjus "Grigeo Klaipėda" skandalui, prasidėjo didelis spaudimas, liečiantis ir jo asmenį, reikalaujant mero asmeninės atsakomybės.

"Situacija yra dramatiška ir šokiruojanti visus. Neabejoju, kad prokuratūra ir kitos teisėsaugos institucijos viską išsiaiškins. Tačiau yra natūralu, kad, artėjant rinkimams, politinės partijos ir politinių ambicijų turintys asmenys ieško šioje situacijoje politinės naudos. Be abejo, šis drumstas vanduo yra kažkam labai patogus tam tikroms politinėms ambicijoms ar siekiams", – įsitikinęs uostamiesčio vadovas.

Meras mano, kad šiuo atveju kai kam yra gera proga, per daug nesigilinant į reikalo esmę, mesti įtarimus ar abejones, siekiant labai aiškių pragmatiškų tikslų.

"Tai nestebina, kalbant apie šiandienos politinę kultūrą, kai yra vertinami ne faktai, o nuomone pridengti įtarinėjimai ir kaltinimai. Šitos politikos siekių orbita yra Liepų ir Danės gatvės (savivaldybės administracija ir rotušė – A. D.), dėl to ir piketuojama ten, o ne prie įmonės, kur įvyko visa drama. Ir čia, deja, visos priemonės, pasirodo, tinkamos", – kalbėjo Klaipėdos meras.

Vietos savivaldos įstatymas

Meras prieš terminą netenka savo įgaliojimų ir savivaldybės tarybos nario mandato savivaldybės tarybos sprendimu, jeigu už tai balsuoja visų savivaldybės tarybos narių dauguma, kai meras dėl laikinojo nedarbingumo neina pareigų daugiau kaip 120 kalendorinių dienų iš eilės arba daugiau kaip 140 dienų per pastaruosius 12 mėnesių.

Meras netenka savo įgaliojimų ir savivaldybės tarybos nario mandato, jeigu jis netenka Lietuvos Respublikos pilietybės.

Meras visų savivaldybės tarybos narių balsų dauguma gali būti nušalinamas nuo pareigų, jeigu jam pareiškiami oficialūs įtarimai padarius nusikaltimą.

Nušalinimas galioja iki teismo nuosprendžio, nutarties ar sprendimo, kuriuo baigiama byla, įsiteisėjimo arba ikiteisminio tyrimo nutraukimo.

Nušalinimo laikotarpiu jis netenka visų merui suteiktų įgaliojimų.

Nušalinimo laikotarpiu mero pareigas laikinai eina mero pavaduotojas, o jeigu jo nėra, – kitas savivaldybės tarybos paskirtas savivaldybės tarybos narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BEBRAS

BEBRAS portretas
Ka matavo visuomenes sveikatos centras, ka tyre centro laboratorija. Ka higienistai dare - dabar sedi lyg karsta bulve prarije, Kodel ta ilgaamzi pensininka grazino i darba ar jaunu, protingesniu specialistu nera. Tiek pasirinkimo. Daug klausimu, o atsakymo .....

klp

klp portretas
idomu kiek atkatu yra gaves dudorius?? STT galetu pasidometi

Q

Q portretas
Tuma,yra galimybe susitvarkyti apleista viesbuti Liepojos g. ,kol esi prie miesto lovio.!
VISI KOMENTARAI 59

Galerijos

Daugiau straipsnių