Uostamiesčio valdžiai – egzotiški pasiūlymai

Jei Klaipėdos valdžios atstovai priimtų visus kvietimus aplankyti svečias šalis, laiko dirbti tikrai neliktų. Keliauti būtų galima kone visus metus. Atvykti jie kviečiami ir į egzotiškas šalis – miesto meras buvo laukiamas net Filipinuose. Taip pat pasitaiko labai neįprastų pakvietimų, pvz., atvažiuoti pasižiūrėti šulinių dangčių.

Plaukia iš viso pasaulio

Per pirmąjį pusmetį miesto meras, vicemerai, tarybos nariai ir savivaldybės administracijos darbuotojai vyko į 40 komandiruočių.

Praėjusiais metais jų buvo 64.

Kvietimų atvykti su oficialiu vizitu miesto valdžios atstovai sulaukia mažiausiai 3–4 kartus daugiau. Gausiausia jų būna pavasarį. Vasarą sumažėja, o rudenį vėl pasipila.

"Kvietimų apsilankyti viename ar kitame mieste, renginyje, sulaukiame tikrai daug. Iš viso pasaulio. Jei visus priimtume, nebeliktų laiko dirbti. Galėtume keliauti visus metus, tačiau viską riboja finansai. Tai būtų smūgis biudžetui", – tvirtino miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Tad daugumos kvietimų mandagiai atsisakoma.

Kviečia, nes nori reklamos

Pirmiausia kvietimus atrenka savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus darbuotojai.

Šio padalinio vedėja Viktorija Jakubauskytė-Andriulienė pasakojo, kad iš pradžių įvertinami ir "atsijojami" reklaminiai kvietimai, kurių gaunama tikrai nemažai.

"Dažnai esame kviečiami į įvairų produktų, kurie susiję su miestu, pristatymus svečiose šalyse. Tarp jų – gatvių apšvietimo sprendimai, vamzdynai, plytelės, net šulinių dangčiai", – vardijo vedėja.

Vilioja ir dovanomis

Visai neseniai vienas Ukrainos miestas Klaipėdos valdžios atstovus pakvietė į savo šventę susitikti su gamyklos, gaminančios vėdinimo ir šildymo įrangą, atstovais.

Pastarieji, norėdami bendradarbiauti su Europa, siūlė net nemokamai sumontuoti įrenginį pasirinktoje Klaipėdos įstaigoje, kur lankosi daug žmonių.

"Skamba labai įdomiai, bet visada reikia įvertinti, ar tą dovaną įmanoma priimti, ar tai neprieštaraus teisės aktams, kiek tai naudinga miestui", – tvirtino miesto meras.

V.Jakubauskytė-Andriulienė teigė, kad į produktų pristatymus nėra koncentruojamasi.

Paslaugas ar prekes savivaldybė perka, organizuodama viešuosius pirkimus, o ne iš konkretaus tiekėjo.

Iš 10 atrenka vieną ar du

Likusius kvietimus Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus darbuotojai perduoda svarstyti specialioms komisijoms, kurių yra dvi.

Viena vertina, į kokias komandiruotes turėtų vykti miesto meras, vicemerai, tarybos nariai, kita – kur galėtų važiuoti savivaldybės administracijos darbuotojai.

Būna, kad posėdžio metu pristatomi 8–10 kvietimų, o iš jų nusprendžiama priimti tik vieną ar du.

"Nenorime, kad tai būtų vienasmenis sprendimas. Dėl to ir yra šios komisijos. Svarbiausias kriterijus – kiek komandiruotė bus svarbi, naudinga, reikalinga miestui, kalbant apie strateginius siekius", – komentavo miesto meras, kuris yra vienos komisijų pirmininkas.

Filipinų saule nesusiviliojo

Visai neseniai V.Grubliauskas sulaukė kvietimo dalyvauti merų forume, kuris vyks itin egzotiškoje vietoje – Filipinų sostinėje Maniloje.

Tačiau kad ir kaip viliotų egzotiška šalis, kvietimo atsisakyta.

Forumo tema buvo apie migracijos ir išeivijos problemas. Ši tema šiuo metu nėra aktuali miestui.

"Tai visiškai nesisieja su miesto užsienio politikos prioritetais ir strategija", – pabrėžė meras.

V.Grubliauskas pasakojo, kad 75–80 proc. jo komandiruočių sudaro Briuselio darbotvarkė – darbas ES Regionų komitete.

Šios komandiruotės apmokamos ne iš miesto biudžeto, o ES lėšomis.

Anot mero, kita jo komandiruočių grupė – vizitai į miestus partnerius, dalyvavimas organizacijų, kurių narė yra Klaipėda, organizuojamuose renginiuose.

"Jei esame nariai, mokame nario mokestį, tai visiškai nedalyvauti veikloje būtų nelogiška ir neteisinga. Tada geriau iš viso nedalyvauti", – tvirtino meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių