Uostamiesčio totoriai ruošiasi grandioziniam sabantujui

Uostamiesčio totorių bendrija "Nur" turi ambicijų kitais metais Klaipėdoje surengti europinį sabantujų. Į šventę turėtų atvykti per tūkstantį svečių. Šis nacionalinis totorių renginys, į kurį paprastai suvažiuoja tautiečiai iš daugybės valstybių, kasmet organizuojamas vis kitoje valstybėje.

Uostamiestyje – didelė šventė

Kitąmet sukanka 700 m. nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino sąjungos su totoriais sudarymo ir bendros lietuvių ir totorių kovos su Kryžiuočių ordinu.

Ta proga Seimas nusprendė 2021-uosius paskelbti Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais.

O Klaipėdoje ketinama surengti įspūdingą totorių nacionalinę šventę – europinį sabantujų, kuris bus organizuojamas jau penktą kartą.

Totoriškai "sabantuj" reiškia plūgo šventę. Pasibaigus pavasario darbams, ją švenčia visame pasaulyje gyvenantys totoriai.

Pagrindinis šventės akcentas yra tradicinės sporto varžybos – žirgų lenktynės, kurašas (totorių imtynės), lenktynės maišuose ir kitos rungtys.

Tradicinės vaišės: arbata, sriuba šurpa (verdama iš naminių makaronų, avienos, daržovių, žalumynų). Saldusis patiekalas – kepinys čak čak.

Sabantujus neturi tikslios kalendorinės datos. Paprastai trunka nuo birželio 15 d. iki liepos 1 d.

Sutarė dėl renginio vietos

Klaipėdos tautinių kultūrų centro direktorė Jelena Butkevičienė kartu su totorių bendrijos pirmininku Fliuru Šaripovu lankėsi pas Klaipėdos merą dėl galimybės uostamiestyje surengti šią europinio lygio totorių šventę.

"Renginys planuojamas kitų metų birželio 6 d. Europos totorių aljansas, vienijantis totorius, pritarė, kad ši šventė kitąmet vyktų Klaipėdoje. Tad į europinį sabantujų turėtų atvykti totoriai iš visos Europos. Pernai renginys vyko Taline (Estijoje), šiais metais šventės dėl pandemijos nebuvo. Renginį labai remia Tatarstano Respublika, jie atveš ir koncertinę programą", – pasakojo J. Butkevičienė.

Renginio organizatoriai miesto mero prašė skirti vietą šventei. Preliminariai suderinta, kad sabantujus vyks Vasaros estradoje.

"Kiek žinau, iš Tatarstano bus atvežtas kilnojamasis tradicinis totorių kaimelis, kur šventės metu bus vaišinama nacionaliniais patiekalais, pristatomi totorių amatai", – pasakojo Klaipėdos tautinių kultūrų centro vadovė.

Laukia daug svečių

F. Šaripovas patikino, kad į Klaipėdą turėtų atvykti apie tūkstantį svečių, tarp jų – profesionalūs artistai iš Tatarstano.

"Be miesto palaiminimo tokio renginio surengti negalėtume. Klaipėdos merui parodėme pernykščio sabantujaus įrašus iš Talino. Jam labai patiko, jis mano, kad tokia šventė galėtų vykti ir Klaipėdoje", – tikino F.Šaripovas.

Šventės organizatoriai teigė, kad iš miesto pinigų neprašo, tik norėtų, kad savivaldybė parūpintų sceną, visa kita bus finansuojama Tatarstano Respublikos lėšomis.

"Turėtų būti graži, solidi, europinio lygio šventė. Džiugu, kad ji rengiama būtent Klaipėdoje, kuri yra daugiatautis miestas, turintis didelę tarptautinių renginių organizavimo patirtį", – kalbėjo F. Šaripovas.

Pagal 2011 m. gyventojų surašymą, Lietuvoje gyveno 2 793 totoriai.

Gausiausios totorių bendruomenės yra įsikūrusios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Vilniaus, Alytaus, Trakų, Varėnos rajonuose.

Pasaulyje totorių yra apie 8 mln.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Iškraipoma istorija juk Vytautas parsivežė totorių viena gentį kuri buvo jam ištikima.

Valio

Valio portretas
Tai pirmiausia totoriusis is Lenkijos ir Baltarusijos kviesti, o veliau ir is Krymo, Ukrainoa ir Volgos. Taip pat ar nereiketu buvusia Vilniaus Lenino aikste, dabartine Lukiskiu aikste perduoti totoriams, kuria bando valstieciu partijos driskiai “nacionalizuoti” atimdami is Vilniaus gyventoju. Visgi sioje Lukiskiu aiksteje stovejo totoriu medine sventove, kol rusu okupantai nesugriov3 ir nepaverte Lenino aikste.

Jonas D.

Jonas D. portretas
Žodis šis tikrai buvo vartojamas , bet visai kitokia prasme ... Sakydavo ,,Sabantui '' , o suprasdavo , kad bus koks nors susiėjimas ar susibėgimas į kažkokią kompaniją ...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių