Uostamiesčio policija – prieš žmones šiurpinantį ekstrasensą

Uostamiesčio centre jaunas vyras atakuoja niekuo dėtus kavinių lankytojus ir praeivius. Žmonės nesusivokia, kaip reaguoti į juos užkabinėjantį ir agresyviai besielgiantį asmenį. Skiriamų baudų jis nemoka, todėl policininkai svarsto, kaip pagaliau sutramdyti šį keistuolį.

Vaikėsi barmeną

„Gal jis kvailas, o gal narkomanas, nežinia. Kasdien jį galima sutikti prie „Vėtrungės“, prie „Makdonaldo“, Tiltų, Žvejų arba Herkaus Manto gatvėse prie lauko kavinių. Neseniai vienoje Herkaus Manto gatvėje esančioje kavinėje jis vaikėsi barmeną. Mojuoja kumščiais, spardosi. Pats ne kartą mačiau, kaip policininkai jį „pakuoja“, bet kitą dieną jis vėl pasirodo tose pačiose vietose. Kol kas jis taip švaistosi be jokio įrankio rankose. Bet nežinia, kas jam šaus į galvą jau rytoj. Juk taip iki nelaimės – vos žingsnis. Tada vėl nebus kaltųjų“, – apie ekstrasensu pravardžiuojamą vyrą pasakojo klaipėdietis Anatolijus.

Pasirodo, uostamiesčio policininkams šis nesenas, aukšto ūgio vyras puikiai pažįstamas.

Pakanka paminėti jo pravardę, ir darbuotojai žino, apie ką kalba.

Šio asmens vardu jau surašyta daugybė protokolų, skirta baudų, bet jis ir toliau elgiasi neadekvačiai, o dažną kartą ir agresyviai.

Jaunimui – pramoga

Dažniausiai įžūliai besielgiantis vyriškis kabinėjasi prie kavinėse sėdinčių žmonių, įžūliai į juos vėpso, kalbina jaunas mamytes, stumiančias vežimėlius, gąsdina vaikus, užsipuola visai jam nepažįstamus žmones.

Pataisos namai nėra nekaltų mergelių mokykla, iš kurios visi išeina angelo sparnais. Kartais žmonės pasitaiso, bet didesnė dalis netampa geresni.

Su šiuo vyru susidūrę asmenys tikina, kad jis elgiasi agresyviai ir atrodo atgrasiai.

Kartais jauni žmonės pasidaro pramogą ir duoda jam alaus, rūkalų ar net parūkyti kaljaną.

Tokia pramoga vienus džiugina, o kitus piktina. Taip skatinamas vyras elgiasi dar drastiškiau.

Bandydami jį apibūdinti vieni klaipėdiečiai linkę manyti, kad jis yra degradavęs dėl dažno alkoholio vartojimo.

Kiti įsitikinę, kad tai tiesiog psichikos ligonis, dar kiti – kad jis tik apsimeta ir mėgaujasi žmonių išgąsčiu.

Nuostatos: pastaruoju metu pareigūnai vis dažniau verčiami protokolą surašyti įvykio vietoje ir pažeidėjo į komisariatą nevežti. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

Protokolus suplėšo

Ne vienas yra matęs, kaip iškviesti policininkai vietoje rašo nuobaudą skiriantį dokumentą, kopiją duoda viešąją tvarką pažeidžiančiam vyrui, o paskui priversti be amo stebėti, kaip jis įžūliai suplėšo dokumento kopiją, o skutelius pažeria ant žemės.

Policijos patruliai stengiasi nuraminti sukrėstus šio vyro elgesio žmones, todėl išveža jį į komisariatą.

Tačiau kolegos nebūna patenkinti, mat įstatymas tokiais atvejais reikalauja pažeidėją nubausti vietoje.

Situacija kartojasi kasdien: miestą nuolat terorizuoja žmogus, kurio sveikata – abejotina, tačiau jį nei kas nors tiria, nei realiai baudžia.

Klaipėdos apskrities policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas patvirtino, kad tokių nesutramdomų viešosios tvarkos pažeidėjų yra, ir pasidžiaugė, kad jų tėra vienas kitas.

Alfonsas Motuzas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Nematau kito kelio, kaip skambinti į policiją. Tokį asmenį būtina eliminuoti iš viešosios erdvės, kad jo veiksmai kitų žmonių atžvilgiu nesikartotų, – aiškino A.Motuzas. – Šiuo atveju man reikėtų truputį rimčiau pasidomėti. Kartais ir policijos pareigūnai nemato globalios problemos ir nesiima ypatingų priemonių. Pasidomėsiu šia situacija, manau, padėčių be išeities nėra.“

Įkišo už grotų

Prieš kelerius metus šiaurinėje miesto pusėje ir centre kitas, kiek vyresnis vyras panašiai terorizavo klaipėdiečius.

Įžūlūs jo veiksmai šiurpino kaimynus, praeivius, kavinių lankytojus.

Uostamiesčio gyventojus jis šokiravo prie parduotuvės „Vaiva“, kai gulėdamas ant suolo demonstravo falo imitaciją.

Šio vyro tėvai taip pat kentėjo dėl jo išpuolių, bet tirti ar gydyti jo psichikos neleido.

Policininkai tada irgi daug vargo dėl šio vyro elgesio, kol galiausiai jis pateko už grotų.

Nors buvo gavęs kiek daugiau nei metų laisvės atėmimo bausmę, atlikęs ją, Klaipėdoje vyriškis nepasirodė.

Panašu, kad su aukštaūgiu nežabojamo elgesio vyru uostamiesčio pareigūnai ims bendrauti panašiai kaip su minėtu klaipėdiečiu.

Teistas už vagystes

Pasidomėjęs ekstrasensu pravardžiuojamu asmeniu, A.Motuzas iš pareigūnų išgirdo nerimą keliančių dalykų.

Pasirodo, nuo praėjusių metų lapkričio jis jau 18 kartų baustas už administracinius nusižengimus.

Dominavo viešosios tvarkos pažeidimai, be to, baustas už smulkias vagystes iš parduotuvių, karantino reikalavimų pažeidimus.

Vyriškis nėra oficialiai pripažintas psichikos ligoniu, jis nėra nepakaltinamas, nes buvo nuteistas už vagystes ir kelerius metus atliko laisvės atėmimo bausmę.

Tik pernai vėlų rudenį vyras buvo išleistas į laisvę.

Tačiau jo elgesys šiandien kelia abejonių.

Vyras, atsibastęs į Klaipėdą iš Šilalės rajono, uostamiestyje neturi kur gyventi ir nėra čia deklaravęs gyvenamosios vietos.

Pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir svetimo turto sugadinimo šio asmens atžvilgiu.

Byloje minimas atvejis, kai šis vyriškis sulaužė ženklą, nurodantį neįgalių vairuotojų automobiliams skirtą vietą.

Pasirodo, jam skirtą kardomąją priemonę įtariamasis nuolat pažeidinėja, nebūna savo paties pasirinktoje gyvenamojoje vietoje.

Todėl yra prielaidų prašyti teismą dar iki pradedant nagrinėti bylą pakeisti kardomąją priemonę į griežtesnę.

„Atrodo, kad problemą galima išspręsti tik tokiu atveju, jei asmuo bus ilgam įkalintas. Bet tai nėra sprendimo būdas, kuris leistų problemą išspręsti visam laikui. Yra žmonių, kurie visiškai nesilaiko visiems priimtinų elgesio ir teisės normų. Baudos nesudrausmina, nes jis neturi visiškai jokių pajamų, negauna ir neprašo iš valstybės jokios paramos, net į nakvynės namus nesiprašo. Matyti, kad jis yra socialiai neatsakingas ir nė nebando įsitvirtinti gyvenime“, – kalbėjo policijos komisariato viršininkas.

Pareigūnų tikslas – visais įmanomais būdais „ekstrasensui“ parodyti, kad jis negali išvengti realaus atsako į savo nežabotą elgesį.

Rado kelią į ligoninę

Panašu, kad pareigūnai ėmėsi realių veiksmų, siekdami apsaugoti nuo neprognozuojamo elgesio asmens klaipėdiečius ir čia atvykusius žmones.

Jau ruošiamas raštas Psichikos centro vadovybei. Šios gydymo įstaigos vadovas paaiškino, kad priverstinai patikrinti asmens psichikos sveikatą nėra paprasta.

Psichikos sveikatos priežiūros įstatymas suteikia teisę policijai kreiptis į psichikos sveikatos priežiūros įstaigas.

Dėl akivaizdžiai neadekvataus elgesio tokie asmenys į gydymo įstaigą gali būti pristatomi prievarta ir joje laikomi iki trijų parų.

Per šį laiką medikai turi įvertinti asmens būklę.

Jeigu nustatoma, kad ligai paūmėjus gali grėsti pavojus aplinkiniams, medikų konsiliumas gali kreiptis į teismą ir tokį asmenį gydymo įstaigoje laikyti prievarta.

„Neadekvatus žmogus negali šiurpinti visuomenės. Galiausiai turi būti nustatyta, ar jis pakaltinamas ir ar jį reikia izoliuoti. Turime išnaudoti visas galimybes, kad pašalintume grėsmę aplinkiniams“, – pažadėjo A.Motuzas.

Kalbins nukentėjusiuosius

Pareigūnai ketina bendrauti su centrinėje miesto dalyje veikiančių parduotuvių ir kavinių darbuotojais.

Jeigu vyras ir toliau elgsis neprognozuojamai ir pavojingai, policininkai jį sulaikys ir imsis griežtesnių veiksmų.

„Pataisos namai nėra nekaltų mergelių mokykla, iš kurios visi išeina angelo sparnais. Kartais žmonės pasitaiso, bet didesnė dalis netampa geresni. Mūsų aptariamu atveju matau, kad žmogui kažkas negerai, ir tik laiko klausimas, kada ši būklė gali paūmėti. Dabar šio asmens neprižiūri jokios socialinės ar gydymo įstaigos. Policija, kaip tvarkos sergėtojai, susaistyta įstatymo, darbą dirbame, bet galutinis rezultatas nėra tenkinantis nei mus pačius, nei visuomenę“, – konstatavo A.Motuzas.

Panašu, kad kitas kartas, kai „ekstrasensas“ darkysis lauko kavinėje ar tiesiog gatvėje, bus paskutinis toks atvejis.

Tai priklausys ir nuo šio vyro išpuolius patiriančių žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastaba

pastaba portretas
Ne tokie žmonės kelia pavojų visuomenei. Pasakojama apie galimai alkoholį vartojantįjį, bet tiesa yra ta, kad alkoholikai ir yra psichikos sutrikimų turintieji, lygiai kaip ir narkomanai, tai priklausomybių ligos, gydymas būtinas, tačiau pvz narkomanai nėra pagydomi, tik apgydomi ir kai nuskursta, nebegali nusipirkti geresnės kokybės kvaišalų, pereina į medikų rankas, paprastai gauna metadoną, kitus preparatus nemokamai, tuo pačiu jie visada dar ir kitus aprūpina gausiais vaistukais, gautais nemokamai. Taip, pavojų visuomenei tokie kelia, jie visi prekiauja vienais ar kitais draudžiamais preparatais, jie nevaldomi, tarifas yra daugybę metų tas pats - už 3 eurus jie padaro bet ką, gali net nemirktelėję nužudyti savo vaiką, žmoną, bet kurį norodytą asmenį. Bėda ta, jog esamu metu žinomesni politikai, verslininkai, valdininkai, net statutiniai tarnautojai, menininkai arba patys, arba jų vaikai, anūkai, sugyventinės, žmonos, kiti artimieji - niekada nebepagydomi narkomanai. Nuomonė čia.

Susidūrusi su juo akis į akį

Susidūrusi su juo akis į akį portretas
Kai jis fiziškai ką nors padarys gal tuo met institucijos ir imsis veiksmų. O policijos atsakymas po išpuolio:"jo veiksmuose nusikalstamos veikos nenustatyta".

klp

klp portretas
nu laukiu kol prie manes prieis... ilgai po to negales vaikscioti, jeigu men...tai ir istatymu "sergetojai" nieko negali padaryti ( kol ju paciu interesu neuzkabina) tai reikia mums patiems imtis veiksmu, ir lai po to pamegina pries mane kazko imtis...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių