Ukrainiečių mokykla Klaipėdoje – lyg ant adatų

Karo pabėgėlių vaikai Klaipėdoje vis dar mokomi algų negaunančių mokytojų, mažiesiems neteikiamas nemokamas maitinimas, o skola už išnuomotą pastatą kasdien auga.

Trūkumus šalino patys

Tarptautinės Ukrainos mokyklos padalinio Klaipėdoje vadovas Jevgenijus Kravčenka šiomis dienomis skaičiuoja valandas ir minutes, kol sulauks Visuomenės sveikatos centro specialistų išvadų, ar mokyklai jau galima suteikti higienos pasą, kuris įžiebtų žalią šviesoforo signalą mokyklos pripažinimui valstybine.

Spalio gale visuomenės sveikatos specialistai nurodė mokyklos bendruomenei, ką reikia padaryti, kad toks pasas būtų suteiktas. Sąraše buvo 24 punktai.

Ne tik mokyklos bendruomenė, bet ir klaipėdiečiai ėmėsi darbo, nešė savo dažus, įrankius, dirbo per išeigines.

Žmonės klijavo plyteles, dažė sienas ir lubas, remontavo santechniką ir net rūpinosi, kaip užtaisyti nuomojamo pastato kieme duobes.

Kai šios savaitės pradžioje tie patys specialistai atėjo patikrinti, ar pašalinti trūkumai, nustebo, nes nesitikėjo per trumpą laiką tokių permainų.

Yra darbų, kuriuos atlikti gali tik pati mokyklos administracija.

Išvados – jau netrukus

Ukrainiečių bendruomenė nerimavo ir vis laukė Visuomenės sveikatos centro išvadų.

Įstaigos vadovas Raimundas Grigaliūnas teigė, kad klausimai derinami, dar reikia pasikonsultuoti su keliomis įstaigomis, ar vaikams tikrai bus saugu mokytis tokioje mokykloje. Savo sprendimą centras ketina paskelbti antradienį.

Tarptautinės Ukrainos mokyklos padalinys įsikūrė Alyvų gatvėje 10, kur anksčiau mokydavosi darbo biržos pasiųsti suaugusieji. Klaipėdiečiai prisimena, kad ten buvo ir klasės, ir valgykla.

Papasakojo apie padėtį

Ketvirtadienį prieš prasidedant miesto tarybos posėdžiui į negausiai susirinkusius tarybos narius kreipėsi J.Kravčenka. Jis norėjo pristatyti, kaip mokyklai sekasi tvarkyti formaliuosius reikalus.

"Dar laukiame, kada Švietimo ministerija suteiks mums licenciją. Po patikrinimo Visuomenės sveikatos centras davė laiko iki lapkričio galo, bet ministerija paprašė surengti neeilinį patikrinimą lapkričio 4 d., patikra atlikta 8-ąją. Mačiau, kad patikrą atlikusi specialistė išbraukė visus 24 punktus iš trūkumų sąrašo. Tikiu, kad artimiausiu metu sulauksime patvirtinimo, jog galime gauti higienos pasą", – vylėsi mokyklos vadovas.

Prašymas: ukrainiečių mokyklos vadovas J.Kravčenka tarybos nariams išsakė savo rūpesčius ir paprašė pagalbos. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ketvirtadienį jis buvo pakviestas patikslinti kelis punktus, tikėtina, kad kalbėta apie neesminius trūkumus.

J.Kravčenka priminė tarybos narių pažadą, kad, įteisinus mokyklą, savivaldybės lėšomis bus apmokama mokyklos patalpų nuoma ir komunaliniai mokesčiai. Mokykla jau gavo sąskaitas už naudojimąsi sporto sale lengvosios atletikos manieže. Ten ukrainiečių vaikai sportuoja per kūno kultūros pamokas.

Prašė pagalbos

"Aš nuolat kreipiuosi į miesto tarybą, tam tikras miesto institucijas. Toks jausmas, kad beveik visi žino apie mūsų mokyklą ir jos problemas, bet nėra žmogaus, kuris padėtų man atlikti būtinus veiksmus", – teigė J.Kravčenka.

Meras Vytautas Grubliauskas pasiūlė kaip įmanoma operatyviau baigti tvarkyti būtinus dokumentus. Jis užsiminė, kad sprendimų, kuriuos minėjo mokyklos vadovas, dar nėra, yra tik noras arba siūlymas taip elgtis. Veikiausiai turėti omenyje pažadai apmokėti pastato nuomą ir mokesčius.

Lapkričio 24 d. planuojamas miesto tarybos posėdis. Jeigu tuo metu bus palankiai susiklosčiusios aplinkybės dėl laukiamų dokumentų, kai kuriuos klausimus jau bus galima spręsti.

Pasakojo apie paramą

Ketvirtadienį tarybos posėdžių salėje nebuvo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Astos Dirgėlienės, kuri atsakinga už švietimo klausimus mieste. Ji buvo išvykusi, todėl negirdėjo J.Kravčenkos prašymo.

"Su ponu Jevgenijumi dažnai bendraujame, kalbėjome ir vakar, vis klausiame, kokios pagalbos reikia. Jau minėjome, kad teisininkas gali padėti dėl nuostatų ir kitais klausimais, bet jie tikino, kad mokyklos vadovas Vilniuje tvarko visus tuos dalykus. Patarėme, kaip reikia elgtis, kad būtų įteisintas mokyklos padalinys. Pagal jų prašymą sukūrėme darbo grupę. Jau yra paruoštas sprendimas dėl neatlygintino sporto salių lengvosios atletikos manieže ir Vlado Knašiaus krepšinio mokykloje suteikimo. Tai dar turės būti aptariama komitetuose", – vardijo A.Dirgėlienė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja tikino nuolat klausianti, ar šios mokyklos administracijai reikalinga pagalba, ir tikino visus klausimus aptarianti pati.

Po to problemų sprendimas deleguojamas valdininkams. Antai yra vienas darbuotojas, kuris sprendžia nemokamo vaikų maitinimo klausimus.

"Yra darbų, kuriuos atlikti gali tik pati mokyklos administracija, pavyzdžiui, mokinius, kurie buvo įrašyti į bendrą Vilniuje registruotos Tarptautinės Ukrainos mokyklos sąrašą, reikėtų atskirti į Klaipėdos padalinį", – tikino A.Dirgėlienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių